Omul care a inventat Internetul e scârbit de controlul Facebook si Google. El construieste un "Nou Internet" in care utilizatorii au controlul si nu companiile Big Tech

Postat la: 11.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Omul care a inventat Internetul e scârbit de controlul Facebook si Google. El construieste un

Tim Berners-Lee este un personaj important în lumea tehnologiei. El este tatăl internetului, responsabil pentru nașterea "World Wide Web" (reteaua www) așa cum o știm noi. Și urăște ceea ce a devenit acest internet, cu controlul absolut al companiilor Big Tech impotriva utilizatorilor. El afirma ca a inventat internetul pentru a fi o zona libera, de exprimare fara restrictii. Tim Berners-Lee ia măsuri pentru a remedia problema, iar in acest sens el declara ca va construi un "nou internet", in care utilizatorii sa aiba contolul total asupra actiunilor lor.

De ani de zile Berners-Lee și-a exprimat dezgustul față de modul în care marile corporații au luat ceea ce trebuia să fie un mediu liber și i-au pus restricții. Nu îi place modul în care grupuri precum Facebook, Google și Amazon au centralizat în mod eficient internetul și nici cum controlează datele oamenilor. El lucrează în schimb la o nouă platformă și la o nouă pornire care declară război Big Tech. "Inrupt" este un startup la care Berners-Lee lucrează incognito de aproximativ nouă luni, impreuna cu o echipa de specialisti care au lucrat in trecut in laboratoarele CSAIL ale MIT.

Vestea senzationala este ca  "Inrupt" se va lansa în sfârșit în întreaga lume săptămâna aceasta, a declarat Berners-Lee pentru Fast Company într-un interviu exclusiv. „Intenția este dominația lumii", spune el. "Inrupt este construit pe platforma 'Solid', care este practic conceput pentru a fi ca primele zile ale Internetului.", adauga inventatorul. Într-o demonstrație pentru presă, el a prezentat o pagină de browser foarte simplă. Parte dintr-o aplicație construită pentru uz personal, aceasta afișează calendarul, agenda, chat-urile, muzica, etc. , toate într-un singur loc. Diferența aici este că toate informațiile sunt sub controlul utilizatorilor.

Ideea de bază este că fiecărui utilizator i se atribuie un ID 'Solid' și un POD 'Solid' - date personale - când intră online pe platformă, care poate fi găzduit de oriunde. În loc de aplicații precum Google Drive, unde datele dvs. sunt stocate pe serverul companiei și, prin urmare, sunt supuse recoltării datelor, pe 'Solid', toate datele există doar in POD. Când o aplicație solicită acces, 'Solid' se va autentifica și apoi utilizatorul poate alege daca să acorde acces sau nu acelei aplicatii la datele personale din POD. Practic, 'Solid' face un hack automat care camufleaza identitatea reala a utilizatorilor pana la momentul cand acesta vrea sa se identifice.

'Solid' este modul în care Berners-Lee crede că oamenii pot scăpa de monopolul datelor pe care îl creează companii precum Google și Facebook. Dezvoltatorii își pot construi propriile aplicații pentru platforma 'Solid'. Și, așa cum a făcut-o cu internetul, Berners-Lee nu intenționează să obțină vreun profit, pentru ca el a inventat reteaua WWW ca sa fie libera si gratuita. În schimb, el face platforma "open source" și intenționează să facă turnee pe tot globul în următoarele câteva luni, îndrumând dezvoltatorii despre cum să își construiască propriile aplicații descentralizate folosind "Inrupt".

Desigur, Berners-Lee este foarte conștient că ceea ce încearcă să facă va supăra cu adevărat Big Tech. Lucrul este că nu-i pasă și a fost foarte clar în acest interviu. "Nu vorbim cu Facebook și Google dacă trebuie sau nu să introducem aceasta schimbare radicală, mai ales în cazul în care toate modelele lor de afaceri vor fi complet răsturnate peste noapte", a declarat el. „Nu le cerem permisiunea".

loading...
PUTETI CITI SI...