O sticla nedesfacuta de Cola testata pozitiv la Covid-19. Experimentul unui deputat care spune ca testele sunt inutile

Postat la: 16.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

O sticla nedesfacuta de Cola testata pozitiv la Covid-19. Experimentul unui deputat care spune ca testele sunt inutile

Deputatul Partidului Libertății din Austria, Michael Schnedlitz, a mers joi, în Parlament, hotărât să demonstreze că o picătură de Coca Cola iese pozitivă pentru coronavirus. El a încercat astfel să arate inutilitatea testelor, însă potrivit experților, acest test este neconcludent și doar indică un rezultat fals pozitiv, potrivit Krone.at.

„Experimentul a arătat că testul pentru corona reacționează pozitiv la Coca-Cola, dar știm că acest lucru funcționează și cu alte băuturi și alimente. Zeci de milioane de euro au fost aruncate pe fereastră. Banii plătiți de populație și încasați de industria farmaceutică apropiată de Sebastian Kurz (premierul Austriei, n.r.", a spus Schnedlitz. Într-o filmare apărută pe rețelele de socializare, o persoană care poartă mănuși albastre pune sos de mere pe un test antigen. După scurt timp, arată la cameră că testul a ieșit pozitiv. "Sos de mere pozitiv pentru Covid-19. În mod normal, cu testele Covid, constatăm că toată lumea are Covid", a comentat un utilizator la postare.

Însă experții critică aceste experimente care ar fi prost făcute și spun că eficiența testelor nu poate fi pusă la îndoială. „Ne pare rău, astfel de prezentări false sunt prostești", a scris un angajat al unui institut de laborator pe Twitter. „Testul constă într-un anticorp marcat cu colorant. Un anticorp este o proteină. Cola este foarte acidă, datorită acidului fosforic. Acest acid denaturează (distruge) proteina și testul arată pozitiv. Sper că am răspuns la întrebare", a clarificat un biochimist. „Este trist cât de ieftine se încearcă aici să creeze o stare de spirit. „Și o mică parte a populației crede atunci. Cu adevărat neglijent ", a adăugat biochimistul.

AFP a discutat cu mai mulți experți, dar și cu producătorii acestor teste rapide pe bază de antigen, pentru a explica de ce oferă rezultate pozitive la coronavirus în cazul unor băuturi și alimente. Testele antigen, cum sunt cele folosite în astfel de experimente, detectează infecția cu coronavirus în 15 până la 30 de minute. De obicei, testarea antigen este considerată mai puțin fiabilă decât PCR. Aceste teste funcționează prin recoltarea unor probe de secreție nazală sau faringiană, ca în cazul testelor PCR. Dar în loc să detecteze genomul Sars-CoV-2, ele caută proteinele ​​virale, un sistem mai simplu și mai rapid, scrie AFP.

În general, în cazul acestor teste, dacă apar două linii înseamnă că rezultatul este pozitiv. Dacă apare o singură linie în dreptul literei C, rezultatul este negativ. Dacă se află la litera T sau nu apare nici o linie, testul este invalid. Experții în imunologie și biochimie spun că întotdeauna condițiile de testare sunt cruciale pentru obținerea unui rezultat valid și că testele funcționează doar pentru „eșantionul pentru care au fost evaluate". Thomas Decker, profesor de imunologie la Universitatea din Viena, a explicat că „testul a fost dezvoltat pentru a permite atașarea unui anticorp la antigeni și a nu pentru a reacționa la anumite alimente".

„Un test poate funcționa numai în condițiile corecte", a declarat și Annette Beck-Sickinger, profesor de biochimie la Universitatea din Leipzig, porivit AFP. Pentru a efectua un test antigen în condiții bune, proba trebuie mai întâi scufundată într-o soluție tampon, care însă „nu este capabilă să neutralizeze cantități mari de acid ( precum cele dintr-un măr )", explică ea. Prin modificarea pH-ului sau a temperaturii, testul acesta poate „provoca o reacție nespecifică la anticorpii (căutați) ", provocând astfel un rezultat fals pozitiv, explică cercetătorul. Același principiu se aplică și în cazul „testului" cu Coca-Cola efectuat la de deputatul austriac.

Condițiile de testare nu sunt conforme cu cele recomandate, în special folosirea unei soluții tampon. PH-ul acid al băuturii va distruge proteina anticorpilor necesară pentru test, a explicat producătorul testului, Dialab GMBH, pe pagina sa de Facebook, potrivit AFP. În cazul testului cu sosul de mere, un purtător de cuvânt al producătorului testelor, MEDsan, nu a pus la îndoială autenticitatea filmării, însă a subliniat, totuși, că nu se poate spune dacă testul a fost efectuat în mod corespunzător. „Nu știm dacă persoana văzută în imagini este infectată cu coronavirus și dacă testul a fost stocat corect ", a declarat Kai Markus Xiong.

Ulterior, MEDsan a efectuat propriile teste în încercarea de a reproduce acest rezultat. Doi angajați au testat un dezinfectant pe bază de alcool, gem de căpșuni, un produs de curățat geamuri, mere și suc de mere. Rezultatul a ieșit pozitiv pentru dezinfectant și un rezultat slab pozitiv a fost înregistrat pentru gemul de căpșuni. Producătorul spune însă că aceste rezultate nu pun la îndoială fiabilitatea testelor sale. „Sarcina noastră este să ne asigurăm că testul oferă rezultate fiabile la om. Aplicarea acestuia la produsele alimentare nu înseamnă că există are îndoieli cu privire la validitatea sa pentru detectarea Sars-CoV-2″, explică compania. „Testul ar trebui privit ca un instrument folosit de personal instruit", a adăugat purtătorul de cuvânt al MEDsan.

În concluzie: aceste două experimente nu demonstrează că testele pe bază de antigen nu pot fi utilizate pentru a detecta infecțiile cu Sars-Cov-2, mai scrie AFP. Acestea arată că testele pot duce la rezultate eronate dacă nu sunt utilizate în condițiile potrivite și că nu funcționează pentru testarea băuturilor sau a alimentelor. Testele antigenice sunt, cu siguranță, mai puțin fiabile decât testele RT-PCR - în Franța trebuie să aibă o sensibilitate clinică mai mare sau egală cu 80% conform Haute Autorité de Santé - dar rămân un instrument valid pentru detectarea infecțiilor.

loading...
PUTETI CITI SI...