"Moartea însingurată", flagelul care afectează tot mai mulţi oameni în Japonia

Postat la: 09.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Între 2017 şi 2019, nu mai puţin de 538 de oameni au suferit în Tokyo şi Osaka aşa-numite „morţi însingurate", rămânând nedescoperiţi timp de mai multe zile după deces, conform presei japoneze citate de The Guardian.

Multe cazuri pot fi explicate prin faptul că rudele cu care cei decedaţi locuiau sufereau de demenţă. De exemplu, în Osaka, aproape 30% dintre cazuri sunt caracterizate de prezenţa unui membru al familiei diagnosticaţi cu această boală. De altfel, demenţa este un adevărat flagel în Japonia. Conform Ministerului Sănătăţii, aproximativ 4,6 milioane de japonezi suferă de demenţă în prezent, cifra urmând să crească până în 2025, conform predicţiilor autorităţilor nipone, până la 7,3 milioane. Un astfel de număr ar însemna că aproximativ una din cinci persoane cu vârsta peste 65 de ani din Japonia vor suferi de această afecţiune.

Medicii japonezi au clarificat fenomenul cu care se confruntă, spunând că este diferit de un alt flagel care afectează Japonia, cel al persoanelor în vârstă care mor în izolare deplină. Aceştia definesc o „moarte însingurată" drept un deces al unei persoane care nu locuieşte singură care este descoperit după patru sau mai multe zile.

Dincolo de acele „morţi însingurate" cauzate de faptul că persoană sau persoanele cu care decedatul mai locuia suferă de demenţă, jurnaliştii japonezi mai observă şi alte două cauze identificate în urma documentării: faptul că unii dintre cei decedaţi se izolaseră voluntar de persoanele cu care locuiau ori faptul că erau incapacitaţi.

Un oficial din Ministerul Sănătăţii a explicat pentru presa japoneză că autorităţile locale tind să nu-i monitorizeze cu atenţie pe acei oameni vulnerabili care locuiesc cu altcineva. „Cazurile în care oamenii devin izolaţi şi nu sunt, pur şi simplu, observaţi de cei din jurul lor vor creşte cel mai probabil pe măsură ce societatea noastră devină tot mai bătrână şi unităţile familiale tot mai mici slăbesc legăturile tradiţionale în comunitate", a mai spus acesta.

loading...
PUTETI CITI SI...