Medicamentele din schema "Flavia Grosan". Ce spune un specialist ATI: "Se adreseaza doar anumitor categorii de pacienti"
Postat la: 25.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Flavia Grosan a ajuns in centrul unei adevarate controverse dupa ce a sustinut ca are o schema proprie pentru tratarea COVID-19 cu care ar fi pus pe picioare circa 1.000 de pacienti.
Colegiul Medicilor din Bihor s-a autosesizat in cazul medicului pneumolog din Oradea, dar femeia a scapat fara nicio sanctiune in urma evaluarii Comisiei de Etica si Disciplina. Una dintre cele mai surprinzatoare declaratii ale Flaviei Grosan a fost cea legata de saturatia de oxigen, sustinand ca ea a reusit sa vindece un pacient care avea doar 65% saturatie.
"Eu ma duc pe medicatie ca sa controlez saturatia din oxigen (n.r. - saturatia de oxigen din sange). Oxigen foarte putin si apoi la plimbare. Eu nu dau Heparina pentru ca mi-e frica sa nu faca hemoragie alveolara, pentru ca pacientii intra (n.r. - in spitale) pe picioarele lor si se degradeaza extraordinar de repede, in 3-4 zile sunt la ATI. Am avut un pacient de 50 de ani cu 65% saturatie, medicul de familie a trimis salvarea dupa el, dar omul a spus ca prefera sa moara acasa decat sa se duca in spital si a apelat la mine. Am reusit sa-l vindec fara spitalizare si doar cu o doza mica de oxigen. M-am dus pe medicatie frumos pana l-am vindecat. Daca se ducea in spitale, il intubau pe loc", a sustinut doctorita.
Seful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a afirmat ca dupa mediatizarea cazului doctoritei Flavia Grosan, care a declarat ca in spitale sunt omorati pacienti inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale, personalul de la Urgente are mari dificultati sa convinga pacientii de necesitatea administrarii oxigenului, chiar daca acestia abia respira.
Schema de tratament a Flaviei Grosan:
Flavia Grosan a spus care sunt principalele medicamente pe care le administreaza pacientilor ei cu COVID-19. Tot in cadrul aceleiasi emisiuni a spus ca nu ar fi vorba despre o mie de pacienti, asa cum sustinuse initial, ci cateva mii, tinand cont ca "intr-o casa sunt trei-patru pacienti". "Claritromicina este vedeta, regina este Ventolin, regele este Flixotide", a declarat Flavia Grosan.
Claritromicina
Claritromicina este un antibiotic din grupa antibioticelor macrolide si opreste cresterea anumitor bacterii. Se utilizeaza pentru tratarea urmatoarelor infectii: Infectii ale plamanului, cum sunt bronsita si pneumonia; Infectii ale gatului si sinusurilor; Infectii ale pielii si tesuturilor moi; Ulcere gastro-duodenale asociate cu bacteria Helicobacter pylori. Potrivit prospectului, exista mai multe situatii in care nu ar trebui sa luati Claritromicina decat dupa ce v-ati consultat cu medicul in privinta istoricului medical, si anume: Sunteti alergic la claritromicina, alte antibiotice macrolide, sau oricare dintre componente; Ati avut in trecut tulburari ale ritmului de bataie al inimii sau modificari ale activitatii inimii prezente pe electrocardiograma ca "prelungire a intervalului QT"; Aveti insuficienta severa a ficatului si in acelasi timp probleme cu rinichii; Luati medicamente cunoscute sub denumirea de terfenadina sau astemizol (pentru febra sau alergii), cisprida sau pimozida comprimate, deoarece administrarea acestora concomitent poate produce uneori modificari grave ale ritmului inimii; Luati alte medicamente care sunt cunoscute a produce modificari ale ritmului inimii; Aveti valori scazute ale potasiului in sange; Aveti antecedente de tulburari ale ritmului cardiac; Luati oricare dintre urmatoarele medicamente: ergotamina, dihidroergotamina, lovastatina, simvastatina, colchicina, ticagrelor sau ranolazina.
Ventolin
Ventolin Inhaler CFC-Free este o suspensie de inhalat presurizata care contine salbutamol si care va permite sa inhalati medicamentul direct in caile respiratorii, acolo unde este necesar. Salbutamolul apartine grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxeaza muschii din peretii cailor aeriene mici din plamani. Aceasta permite deschiderea cailor aeriene si, astfel, ajuta la prevenirea senzatiei de constrictie toracica, respiratiei suieratoare si tusei, ceea ce va permite sa respirati mult mai usor. Ventolin Inhaler CFC-Free este indicat pentru a preveni si trata simptomele astmului bronsic si ale altor boli bronhopulmonare obstructive. In plus, potrivit prospectului, medicamentele beta-blocante neselective, care incetinesc activitatea cordului, cum este propranololul, nu se administreaza impreuna cu Ventolin. Mai mult, trebuie sa consultati medicul daca sunteti alergic la Ventolin, la salbutamol, sau la oricare alt ingredient din compozitie, daca sunteti insarcinata, daca alaptati, daca urmati un tratament pentru afectiuni tiroidiene sau unul pentru tensiune arteriala mare sau afectiuni cardiace.
Flixotide
Propionatul de fluticazona apartine grupului de medicamente denumit glucocorticoizi sau steroizi. Glucocorticoizii, datorita actiunii antiinflamatorii, sunt utilizati in tratamentul astmului bronsic, reducand edemul si iritatia de la nivelul peretilor cailor aeriene mici din plamani. Amelioreaza simptomele respiratorii si ajuta la prevenirea crizelor de astm bronsic. Flixotide Inhaler CFC-Free este indicat ca tratament preventiv al astmului bronsic la pacientii la care simptomele sunt persistente si la adultii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) severa, o boala cronica, cu ingreunarea trecerii aerului prin caile respiratorii mici din plamani. Potrivit prospectului, nu trebuie sa utilizati Flixotide daca sunteti alergic la propionatul de fluticazona si trebuie sa consultati medicul daca: Aveti crize de dispnee (senzatia de sufocare); Daca respiratia, inclusiv respiratia suieratoare se agraveaza imediat dupa folosirea aerosolului; Daca dificultatile respiratorii, inclusiv respiratia suieratoare se agraveaza dupa cateva zile de tratament sau daca a fost necesar sa mariti frecventa de utilizare a altor medicamente administrate pe cale inhalatorie; Daca ati urmat sau urmati pe perioade scurte tratamente cu corticosteroizi administrati pe cale orala; Daca suferiti de diabet zaharat; Daca ati avut vreodata afte la nivelul gurii; Daca aveti sau ati avut tuberculoza (TBC).
Explicatia specialistului ATI:
Radu Tincu, medic medic primar in cadrul sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Floreasca, din Bucuresti, a explicat pentru Ziare.com cum functioneaza aceste medicamente si de ce nu ar trebui sa fie administrate fiecarui pacient infectat cu COVID-19, boala avand o evolutie diferita in fiecare caz in parte. Medicul spune ca nu exista un tratament impotriva COVID-19, mai exact unul care sa opreasca multiplicarea virusului. Adauga si ca Claritromicina este un antibiotic care a aratat o anumita eficienta in tratarea infectiei COVID-19 in anumite studii, insa puncteaza ca nu este vorba despre un tratament antiviral care sa opreasca replicarea virusului.
"Celelalte doua sunt un bronhodilatator si un corticosteroid inhalator. Sigur ca ele pot sa fie folosite, insa nu toti pacientii cu covid au bronhoconstrictie ca sa aiba nevoie de Ventolin. Flixotide se foloseste in cazul pacientilor care au inflamatie la nivel pulmonar. Sunt folosite, insa de aici pana la a spune ca ele reprezinta un panaceu, e o distanta foarte lunga. Ele se adreseaza doar anumitor categorii de pacienti. Nu putem sa ii tratam pe toti cu bronhodilatatoare daca nu au bronhoconstrictie. Iar daca discutam de antiinflamatoare, noi folosim in spital, pentru pacientii cu forme medii si severe de covid, antiinflamatoare mult mai eficiente cu potenta mult mai mare decat Flixotide", explica Radu Tincu.
Medicul a mai explicat ca Flavia Grosan nu a prezentat niciun fel de documentatie stiintifica, astfel ca nu se pot trage concluzii referitoare la cum ar fi evoluat cei 1.000 de pacienti daca nu ar fi primit schema respectiva de tratament. "Problema este ca in momentul in care vrei sa vii cu o astfel de afirmatie, ea trebuie sa fie insotita de date stiintifice pe care doamna doctor trebuia sa le aiba. Asta insemnand criteriile de gravitate ale pacientilor, imagistica, imagini pulmonare, anumite date din analizele de sange. Este de neinteles comportamentul unor oameni care pun la indoiala vaccinurile, spre exemplu, care au fost trecute prin studiile clinice, au fost avizate de autoritatile de reglementare, exista o documentatie stiintifica. Pe acestea le punem la zid si consideram ca sunt insuficient testate si preferam sa ne tratam cu vorbe, cu o declaratie publica a unui om care nu poate sa sustina stiintific aceste declaratii", concluzioneaza Radu Tincu.
-
Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României. Este Bombardier Challenger 650, iar datele zborului au fost ascunse
Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României, urmând același itinerar de zbor. Bombardier Challenger 650 ...
-
Cea mai citită ştire la ruşi: Georgescu a acuzat NATO că încearcă să declanșeze un al Treilea Război Mondial prin România
Interviul dat de Călin Georgescu conspiraționistului american Alex Jones în care a susținut, fără nici o dovadă, că "glo ...
-
S-a dat alarma la Copenhaga după o discuție telefonică între prim-ministrul danez și Trump despre Groenlanda
Directorul executiv al Novo Nordisk și conducătorii altor companii mari din Danemarca sunt așteptați să discute joi cu p ...
-
Se limitează tranzacțiile cash în România. Barna: „Reducem în domenii cu risc major"
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dezvăluit că vrea să propună reducerea tranzacțiilor cu bani numerar sau cash în ...
-
Economia duduie doar în discursuri politice - Producția industrială a României a luat-o la vale în 2024
Economia României duduie numai în discursuri politice. Producţia industrială a scăzut cu 1,8%, ca serie brută, și cu 1,6 ...
-
Se pregătește o mare schimbare în piața țigărilor: Nicotina, plafonată ca să nu dea dependență
Autorităţile de reglementare din Statele Unite au propus plafonarea conţinutului de nicotină din ţigări la niveluri care ...
-
Teoria Conspiratiei: Mai "flutură" steagurile americane amplasate pe Lună în cadrul misiunilor Apollo? Explicatiile NASA
Steagurile americane amplasate pe Lună în cadrul misiunilor Apollo sunt simboluri emblematice ale istoriei explorării sp ...
-
Aceasta este cea mai veche mișcare la nivelul elitelor europene
Ambasada României în R. Bulgaria a salutat vizita, la Sofia, a unei delegații a ONG-ului PanEuropa România, care a fost ...
-
Biden părăsește Casa Albă luând cu el documente clasificate
Camioanele care s-au deplasat la Casa Albă pentru plecarea actualului președinte american Joe Biden au luat și documente ...
-
Cel mai amplu studiu privind siguranța vaccinului relevă +610% miocardite, +378% ADEM, +323% CVST, +249% riscuri Guillain-Barré
Un studiu revoluționar realizat pe aproape 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, publicat în respectata rev ...
-
Tradiția mărțișorului - de la firul alb-roșu la eleganța aurului
Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții românești, un simbol al primăverii care transcende generații și ev ...
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienț ...
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director gene ...
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea alegerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în pre ...
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o ser ...
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 ...
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările d ...
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgesc ...
-
De ce să alegi Oradea pentru o escapadă de weekend?
Dacă ai ajuns să citești acest articol din curiozitate, întrebându-te „cu ce mă poate convinge Oradea?", atunci ești în ...
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin cla ...
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturil ...
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de decla ...
-
Cât de sănătos este, de fapt, consumul de ouă: Analiză complexă a specialiștilor
Sunt ouăle utile pentru sănătatea noastră sau o cauză a bolilor de inimă? Specialiștii au dat verdictul după o analiză c ...
-
Soarele a devenit albastru acum 200 de ani: cercetătorii au dezvăluit cauza acestui fenomen șocant la acea vreme
În urmă cu aproximativ 200 de ani, Soarele a trecut printr-un fenomen rar, apărând albastru pe cer și declanșând o perio ...
-
Ce s-a descoperit in Antartica in urma unui foraj de 3km adancime. Reușita marchează depășirea unei bariere de netrecut până acum de 800.000 de ani
O echipă internațională de cercetători a efectuat un foraj remarcabil în scoarța Antarcticii, reușind să recupereze o mo ...
-
Incident șocant în București: Un bărbat a furat trei picioare amputate dintr-un spital. Pe unul l-a pierdut pe drum!
Un bărbat ar fi intrat în curtea Spitalului Cantacuzino din Bucureşti, de unde ar fi furat trei picioare de om, amputate ...
-
Războiul cipurilor - Ultima decizie a lui Joe Biden stârnește nemulțumirea Chinei
Joe Biden, președintele în exercițiu al SUA, a semnat în ultimele zile ale mandatului său un nou act legislativ care res ...
-
Facturile vor exploda: UE a decis să elimine complet plafonarea prețului la gaze
Facturile europenilor la gaze vor exploda. UE a decis să elimine complet plafonarea prețului.Uniunea Europeană intenţion ...
-
De fapt, Elon Musk e seful lui Donald Trump? Miliardarul nu-l scapa din ochi pe presedinte. Unde își va muta biroul
Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, urmează să primească un birou în complexul Casei Albe, mai precis în clădirea Eise ...
-
Avioane de luptă şi câteva mii de soldaţi vor asigura securitatea Forumului Economic Mondial de la Davos
Câteva mii de militari elveţieni au fost desfăşuraţi în staţiunea montană elveţiană Davos cu o săptămână înaintea începe ...