Medic ATI la Spitalul Floreasca, despre campania de vaccinare: "Riscul e ca vaccinul sa nu fie eficient deloc si pandemia sa continue"

Postat la: 05.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Medic ATI la Spitalul Floreasca, despre campania de vaccinare:

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat că „marea provocare" a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 o reprezintă partea de comunicare.

„Este esențial ca să ajungem la un grad de aderență a populației de peste 65% - 70%, pentru că în absența acestei imunizări colective la o asemenea amploare, pandemia va continua", a subliniat doctorul, care s-a arătat de părere că „trebuie să înțelegem cu toții că avem nevoie de o campanie de vaccinare de scurtă durată, intensă și care să cuprindă o proporție importantă a populației".

„Este evident vestea cea mai bună din acest an, faptul că avem un vaccin, faptul că acest vaccin a ajuns în faza finală de autorizare, faptul că, iată, Marea Britanie este prima țară care, prin autoritatea națională, a reglementat și a autorizat punerea pe piață a acestui vaccin. Ne dau speranța că, cel mai probabil, la începutul anului viitor campaniile de vaccinare vor începe simultan în țările Uniunii Europene, iar dacă vom merge pe acest grafic pe care fiecare țară l-a adoptat, undeva spre jumătatea anului viitor campania de vaccinare va fi încheiată pentru întreaga populație și cel mai probabil pandemia de coronavirus va fi stăpânită, ceea ce ne dă premisa și ne dă posibilitatea să sperăm că după jumătatea anului viitor vom avea o viață relativ normală", a declarat Radu Țincu.

Întrebat dacă se ne așteptăm ca la începutul anului 2021 să ajungă primele doze de vaccin anti-COVID-19 și în România, Radu Țincu a precizat: „Da, dacă această autorizare va fi dată la sfârșitul lunii decembrie, cu siguranță imediat vor fi trimise dozele de vaccin pentru fiecare țară în parte. Există o achiziție centrală a Comisiei Europene, care va repartiza în mod echitabil aceste doze de vaccin, vaccin către toate țările raportat la populația țării respective. Dacă vom merge pe acest calendar prezentat de autoritățile europene, probabil că în luna ianuarie vor veni primele doze de vaccin în România și va începe vaccinarea, conform prioritizării din lista ce a fost întocmită de experți și care se regăsește în legislația campaniei de vaccinuri".

Întrebat dacă este de părere că România va fi capabilă să se alinieze la un calendar precis, având în vedere particularitățile vaccinului și dozele ce trebuie administrate, Radu Țincu a răspuns: „Da, discutăm despre infrastructură de depozitare. Această depozitare la temperaturi foarte joase, de -70 de grade, este necesară în depozitul central al fiecărui stat. Ulterior, vaccinul poate să fie ținut la temperatura de defrigerare de 4-6 grade și el are o autonomie de cinci zile la temperaturile acestea de 4-6 grade, astfel încât el poate merge către centrele de vaccinare la temperatura normală a oricărui vaccin de 4-6 grade. Nu e necesară o infrastructură atât de complexă pentru fiecare centru de vaccinare în parte. Pe de altă parte, există posibilitatea ca cetățenii să se programeze pentru această vaccinare. Sunt trei posibilități principale, telefonic, online sau prin medicul de familie, astfel încât se va ști cu foarte mare claritate numărul de persoane care urmează a primi vaccinul, iar aceste doze de vaccin vor fi scoase din depozitele centrale și regionale, și trimise către centrele de vaccinare în funcție de aceste programări".

„Această componentă logistică a fost pusă la punct și ea cred că va funcționa, am avut suficient timp să ne pregătim pentru această campanie de vaccinare. În schimb, marea provocare o reprezintă campania de comunicare. Este evident că avem diferențe în ceea ce privește aderența la vaccinare. (...) Este esențial ca să ajungem la un grad de aderență a populației de peste 65% - 70%, pentru că în absența acestei imunizări colective la o asemenea amploare, pandemia va continua. Dacă nu vom reuși să ajungem să obținem un grad de imunizare de 70% din populație, nu am realizat nimic, pandemia continuă și putem risca, dacă vreți, dincolo de efectul imediat al faptului că nu controlăm numărul de îmbolnăviri, la un moment dat, dacă virusul va suferi o mutație, ceea ce poate să se întâmple în mod natural, să nu mai eficient acest vaccin. Trebuie să înțelegem cu toții că avem nevoie de o campanie de vaccinare de scurtă durată, intensă și care să cuprindă o proporție importantă a populației", a mai spus Radu Țincu.

loading...
PUTETI CITI SI...