La ce concluzie au ajuns expertii despre închiderea magazinelor de la 18. Ajuta sau nu?!

Postat la: 05.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

La ce concluzie au ajuns expertii despre închiderea magazinelor de la 18. Ajuta sau nu?!

Printre măsurile restrictive luate la finele săptămânii trecute de Guvernul României se numără şi restrângerea programului supermarketurilor, în multe oraşe doar până la ora 18.00.

Măsura a stârnit reacţii contradictorii, inclusiv în rândul coaliţiei aflate la guvernare. Pe de altă parte, partidele din opoziţie au exploatat imediat politic acest subiect. Opoziţia a profitat şi de faptul că experţi independenţi, apolitici, ba chiar în unele cazuri consilieri sau foşti consilieri ai Ministerului Sănătăţii au atras atenţia asupra faptului măsura închiderii mai devreme a magazinelor e una absurdă şi nu doar că nu va contribui la oprirea pandemiei, ci va duce chiar la creşterea numărului de persoane infectate, iar prin ricoşeu şi pe cel al deceselor.

Logica din spatele afirmaţiei lor este una simplă. Oamenii vor fi în continuare nevoiţi să meargă la magazine pentru a-şi cumpăra alimente, însă vor avea mai puţin timp la dispoziţie. Asta înseamnă noi aglomeraţii, adică un cadru ideal pentru noul coronavirus de a se răspândi şi mai mult. Pe de altă parte, există şi studii în acest sens, spun experţii, care arată fără niciun dubiu că măsura nu doar că nu e eficientă, ci va provoca noi focare de coronavirus. Primul care a atras asupra acestui fapt a fost Ştefan Voinea, consilier pe probleme de transparenţă şi integritate al ministrului Sănătăţii.

Ştefan Voinea a notat într-o postare pe Facebook că a făcut un review al studiilor privind intervenţiile non-farmaceutice cu privire la răspândirea coronavirusului. În urma acestei analize, Voinea atrage atenţia că nu a găsit nici măcar un indiciu că reducerea orelor de funcţionare a magazinelor ar putea fi o soluţie pentru combaterea pandemiei. "Un timp de funcţionare mai restrâns înseamnă şanse mai mari de a genera aglomeraţie, deci risc mai mare de infectare", atrage el atenţia.

Profesor universitar în SUA, la University of Iowa, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş: "Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera aglomerare. Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni. Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare. Dacă se aplică restricţia orei dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie. Ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricţia generală şi să fie restricţionat accesul în mall-uri sau la petreceri private".

Oana Geambaşu, expert român în sănătate publică desemnat de Comisia Europeană să coordoneze studiile privind modul în care noul coronavirus afectează populaţia statelor membre: "Una dintre cauzele principale de infectare a fost data de întâlnirile în grupuri restrânse, unde ne simţim în siguranţă şi credem că putem renunţa la măşti în spaţiile închise. Deci restricţiile de deplasare după ora 20:00, dat fiind că ştim că sunt o soluţie pentru o cauza reală de răspândire, ajută. În schimb, dacă se reduce numarul de ore în care populaţia are acces la supermarketuri, putem avea un rezultat de aglomerare, ceea ce s-a întâmplat şi în alte ţări, şi posibil un efect exact opus, de super-spreading", a atras atenţia experta.

Şi medicul Angela Câmpean consideră că măsura închiderii magazinelor va face ca secţiile ATI să se umple şi mai mult. "Astfel de măsuri au fost luate la un moment dat şi în alte ţări, dar după ce s-a aflat rezultatul studiilor s-a renunţat la ele. De fapt, s-a dovedit că această măsură duce la noi aglomerări, iar boala se va răspândi şi mai uşor. Sigur că cele mai multe dintre restricţiile adoptate sunt bune şi reprezintă o soluţie pentru a frâna pandemia, însă restrângerea orarului magazinelor e absurdă şi nu doar că nu va da rezultate, dar cei care au adoptat-o vor avea pe conştiinţă sute, dacă nu mii de noi cazuri", spune Câmpean.

loading...
PUTETI CITI SI...