Jurma critică Guvernul pentru interzicerea vânzării testelor rapide în farmacii: "Se poate şi mai bine, dacă nu mai testăm deloc ajungem la zero cazuri"

Postat la: 22.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Jurma critică Guvernul pentru interzicerea vânzării testelor rapide în farmacii:

Octavian Jurma, medic şi cercetător, critică faptul că autorităţile testează prea puţin, iar din această cauză, spune el, numărul cazurilor de persoane infectate este limitat. În opinia sa, numărul celor care se infectează zilnic este cu mult mai mare decât o arată cifrele oficiale.

Autorităţile, prin Agenţia Naţională a Medicamentului din România, le-au interzis faramciilor să mai comercializeze teste rapide. În spatele acestei decizii s-ar afla dorinţa Guvernului de a ţine sub tăcere numărul real al cazurilor, până la alegeri. Cel puţin asta crede medicul Octavian Jurma, cunoscut pentru criticile sale faţă de măsurile adoptate de Guvern, pe care le consideră insuficiente pentru a opri epidemia.

„Atragem atenţia că aceste teste nu sunt de autotestare. Ca urmare, dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro de uz profesional nu se pot distribui prin farmacii", este poziţia exprimată de reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Într-o postare pe Facebook, Octavian Jurma critică vehement această măsură. Ironic, medicul le sugerează guvernanţilor să interzică testele private, iar spitalele de stat să nu mai efectueze nici ele teste, astfel ca numărul cazurilor să ajungă la zero, până de Crăciun.

„Va dati seama ce nu ii lasa pe oamenii astia sa doarma noaptea? Cum sa ii mai impiedicam pe tampitii astia de romani responsabili, care insista sa isi poarte singuri de grija, sa ne strice frumusete de platou chiar acum cand suntem pe cale sa anuntam ca am intrat in coborare?

Va dati seama ca daca romani responsabili, nu s-ar testa singuri ar scadea numarul de teste din Romania cu 40% in fiecare zi? Pai cat timp ar dura pana ar iesi un politician zambitor si triumfal sa ne anunte ca suntem pe curba descendenta chiar daca rata de pozitivare ar fi de 50%?

Cred ca deja cei din fruntea tarii fac frisoane cand aud cuvantul "testare" si de cand cu Slovacia, mai rau decat "testarea RT-PCR" nu poate fi decat "teste rapide". Doamne fereste sa aflam cati suntem cu adevarat infectati chiar inainte de sfintele alegeri?

Tineti minte scena din "Lion King"? "Teste rapide" - "brrrr, mai spune odata", "teste rapide", "brrrrrr".

Asa incat, la fel ca in cazul indicatorului buclucas care a enervant guvernul si a dus la eliminare lui din raportul INSP, problema testelor rapide super enervante a fost rezolvata neobisnuit de prompt si eficient. Au fost interzise publicului.

Evident justificarea tehnica e corecta, solutia e insa stupida pentru ca utilizarea lor gresita este inofensiva. In cazul testelor rapide rolul este de screening nu este de diagnostic clinic si de aceea nu este important cate fals negative ci cate corect pozitive detecteaza. Astfel de teste sunt utile si la o rata de succes de doar 50% pentru ca depisteaza doar cazuri in afara definitiei de caz deci care nu beneficiaza oricum de testare RT-PCR.

Intr-o tara in care la internarea la spital trebuie sa te prezinti cu toata trusa de consumabile sau risti sa nu poti fi operat, achizitia facila a testelor este importanta chiar si pentru a fi folosite in cadrul unui cabinet cu personal autorizat sau la internarea la spitale care poate nu au astfel de teste la indemna.

La verdictul "Nu te putem interna pentru ca nu avem teste", omul putea raspunde "nu-i bai domnu' doctor am eu, luati de aici". Acum ce putem face e sa asteptam sa ne vina randul la testul RT-PCR in 24-72 de ore si sa speram ca urgenta noastra mai poate sa astepte.

Asteptam cu nerabdare interzicerea testelor private, asta va injumatati rata de incidenta in Romania. Se poate insa si mai bine, daca nu mai testam deloc o sa ajungem la zero infectari pe zi chiar la timp sa deschidem targurile de Craciun! Asta da, Craciun fericit!

Scuze pentru ton, dar nu mai suport sa vad acest razboi imotriva testelor dus pana la absurd. O sa revin cu un studiu despre nivelul de testare", a scris Jurma.

loading...
PUTETI CITI SI...