Iohannis către liderii UE: "Nu accept ținte climatice ambițioase necondiționat. Pentru România este important să folosim gazul natural în faza de tranziție"

Postat la: 15.10.2020 20:12 | Scris de: ZIUA NEWS

Iohannis către liderii UE:

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat dispus să discute cu omologii săi europeni "ținte climatice ambițioase" privind neutralitatea climatică a Uniunii Europene, însă a subliniat că pentru România este foarte important ca în faza de tranziție să folosească gazul natural și a arătat că nu este dispus să accepte "ținte foarte ambițioase necondiționat".

"Vom începe discuțiile pe ținte climatice, o temă extrem de sensibilă, dar, în același timp, extrem de importantă și pentru noi. Este vorba de felul în care Uniunea Europeană își va seta ambițiile, cât de buni vrem să fim, cât de performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toții - furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut", a spus președintele în cadrul unor scurte declarații de presă la Consiliul European de la Bruxelles, pe a cărui agendă se află tema viitoarelor relațiie UE - Marea Britanie și schimbările climatice.

Liderii UE au joi și vineri discuţii referitoare la propunerea făcută de Comisia Europeană de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la sfârşitul anului 2030 comparativ cu 1990, în contextul în care o rezoluție votată de Parlamentul European săptămâna trecută solicită o reducere cu 60% până în 2030 în scopul atingerii neutralității climatice până la orizontul anului 2050.

"Există foarte multe discuții, există propuneri de ținte climatice și acum discutăm, de fapt, ținta pe care ne-o punem până în 2030. Există propuneri din partea Comisiei, există propuneri din partea Parlamentului European. Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem noi, liderii statelor, liderii guvernelor, această chestiune", a completat președintele. Klaus Iohannis a arătat că România este dispusă să accepte ținte destul de ambițioase, însă a emis și un avertisment.

"Nu sunt dispus să accept ținte foarte ambițioase necondiționat. Pentru noi este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând, evident, să ne alegem singuri, să fim lăsați să ne alegem mixul energetic și este, de asemenea, foarte important să putem să ne alegem cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România este foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural - de exemplu, cel din Marea Neagră. Deci, sunt condiții pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, fiindcă aceste lucruri sunt foarte importante și pentru noi, în România, pentru societatea românească", a adăugat Iohannis.

loading...