Gruparea "Şarlatanii intelectuali" a făcut avere din cărţi escrocând ISJ Prahova şi Şcoala de Poliţie

Postat la: 24.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Gruparea

Procurorii DIICOT din Ploieşti, obişnuiţi mai degrabă cu traficanţii de droguri sau cu escrocii sentimentali, au fost surprinşi să dea peste o grupare de şarlatani care a reuşit să strângă o avere punând la cale o înşelătorie cu cărţi.

Escrocii erudiţi au implicat în schemă importante instituţii ale statului, printre care Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Şcoala de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr" din Câmpina. Ancheta în acest dosar a pornit în 2017, după ce, de nenumărate ori, Şcoala de Poliţie de la Câmpina şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au primit somaţii din partea unei edituri din Bucureşti să achite facturile pentru cărţile cumpărate, facturi care erau de ordinul sutelor de mii de lei. Cum cele două instituţii nu comandaseră nimic, au depus o plângere la Poliţie pentru a se lămuri situaţia.

Cercetările au scos la iveală o înşelăciune în care erau implicate şapte persoane. Aceştia au profitat de existenţa piaţei neagre a cărţilor şcolare şi au gândit o strategie prin care să pătrundă fictiv în afacere, dar din care să iasă bani frumoşi. Escrocii au propus un târg în urma căruia ar fi permis pătrunderea pubicaţiilor tipărite de respectiva editură pe piaţa şcolară de carte. În schimb, editura trebuia să plătească un comision consistent pentru a avea acces în unităţile de învăţământ din Prahova.

Cele două părţi s-au învoit, escrocii au încasat comisionul şi au comandat cărţi în valoare de aproape patru milioane de lei, pe care au promis că le vor vinde într-un timp scurt, pretextând că au comenzi ferme de la Şcoala de Poliţie şi de la Inspectoratul Şcolar. Totul părea autentic pentru că şarlatanii au eliberat facturi, dar pentru care au folosit ştampile falsificate.

Când au văzut că trece timpul, iar în cont nu intră niciun leu, reprezentanţii editurii au început să telefoneze la Inspectoratul Şcolar şi la Şcoala de Poliţie pentru a se interesa de situaţia vânzărilor de carte. Aşa au aflat că au fost victimele unei escrocherii. Cărţile comandate au fost găsite, în urma unor percheziţii, depozitate într-o încăpere insalubră din comuna prahoveană Poiana Câmpina. N-au ajuns niciodată la viitorii poliţişti sau la elevii din Prahova. Escrocii s-au mulţumit cu comisioanele încasate de la editură.

Infractorii erudiţi au fost trimişi în judecată de către DIICOT sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, fals şi uz de fals. După trei ani de proces, Tribunalul Prahova a decis ca cele şapte persoane implicate să fie condamnate la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii. Patru dintre escroci au fost trimişi să muncească pentru o perioadă de 60 de zile la Casa Tineretului din Câmpina, iar ceilalţi, în localităţile de domiciliu din judeţul Constanţa şi din Bucureşti. Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă.

loading...
PUTETI CITI SI...