Gravidă bătută în timpul unei vizite. Agresorul, soţul ei, a primit de la judecători doar amendă penală

Postat la: 14.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Gravidă bătută în timpul unei vizite. Agresorul, soţul ei, a primit de la judecători doar amendă penală

Instanţele de judecată din Alba au finalizat un dosar de violenţă în familie, autorul fiind condamnat definitiv doar la o pedeapsă ce constă în plata unei amenzi penale.

Agresiunea a avut loc în octombrie 2017 într-o locuinţă din Vinţu de Jos. O femeie a fost lovită şi trasă de păr de către soţul său în timp ce se aflau în vizită la o cunoştinţă. Între cei doi soţi s-a iscat o ceartă, în urma căreia femeia a fost lovită de către inculpat (Nicolae M.) cu palma peste faţă, trasă de păr şi trântită de un perete al locuinţei. Urmare a loviturilor primite, femeii, care era însărcinată la data faptei, i-au fost cauzate dureri în zona coastelor şi a burţii, însă nu s-a prezentat la medicul legist pentru a-şi procura certificat medico legal. Un martor prezent la faţa locului a încercat să aplaneze conflictul dintre cei doi şi a relatat anchetatorilor cum a avut loc incidentul.

Pe parcursul fazei de urmărire penală, agresorul nu a putut fi audiat nici în calitate de suspect şi nici de inculpat. Acesta a fost citat cu citaţie scrisă la locuinţa sa, dar nu s-a prezentat la sediul poliţiei. Ulterior, s-a emis un mandat de aducere pe numele său, fără a fi găsit la domiciliu, din procesul verbal întocmit în cauză reieşind că acesta se află în străinătate, la o adresă necunoscută. Nici în cursul cercetării judecătoreşti nu a putut fi audiat, acesta nefiind prezent la nici un termen de judecată. În final, Nicolae M. a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 1.800 de lei. Instanţa a considerat că gradul de pericol social al faptei săvârşite este unul mediu.

"Inculpatul a adus atingere unor valori sociale protejate de lege, privind protejarea integrităţii corporale sau sănătăţii în cadrul familial, a aplicat lovituri cu palma şi a îmbrâncit persoana vătămată în timp ce se aflau la domiciliul martorului (...), în vederea aplicării unei «lecţii» persoanei vătămate, ca urmare a unui conflict verbal", a precizat magistratul. Bărbatul nu a recunoscut faptele, dar, prin intermediul avocatului, şi-a exprimat acordul privind prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii. Astfel, raportat la situaţia agresorului şi la ansamblul datelor care rezultă din materialul probator administrat în cauză, instanţele au considerat că o pedeapsă cu amenda penală este suficientă, în cauză, pentru ca pedeapsa să-şi atingă scopul.

"Instanţa va avea în vedere şi faptul că pedeapsa este o măsură de constrângere şi totodată o modalitate de reeducare a condamnatului, scopul pedepsei fiind prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni. Prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni nu se rezumă numai la împiedicarea condamnatului de a comite alte încălcări ale legii penale, ci are ca scop şi atenţionarea celorlalţi destinatari ai legii penale de a nu comite astfel de încălcări, fiind astfel satisfăcute atât scopul imediat cât şi scopul mediat al pedepsei. Nu se poate vorbi de scopul preventiv al pedepsei înţelegând prin aceasta numai dezideratul împiedicării condamnatului de a săvârşi noi infracţiuni, ignorându-se valenţele educative şi intimidante ale pedepsei pronunţate fată de ceilalţi membri ai societăţii", a mai susţinut judecătorul care a pronunţat prima hotărâre în dosar.

loading...
PUTETI CITI SI...