"Fabrica de bani" de la AEM Timisoara. Angajaţii cer DIICOT să "iasă din pasivitate" ca sa nu musamalizeze cazul

Postat la: 29.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Sute de angajaţi ai fabricii de contoare AEM din Timişoara i-au transmis şefului DIICOT o adresă în care reclamă faptul că ancheta care vizează devalizarea fabricii stagnează după percheziţiile care au avut loc în toamnă, dosarul intrând „în adormire”.

Procurorii DIICOT au realizat în octombrie 2020 mai multe percheziţii în dosarul care vizează devalizarea fabricii AEM Timişoara de către fosta conducere, în frunte cu directorul general Olimpia Moica. Angajaţii fabricii de contoare susţin că fabrica supravieţuieşte tot mai greu în timp ce ancheta stagnează. „Oamenii sunt supăraţi. Nu s-au mai mărit salariile. Nu sunt bani pentru materiale. Trăim de pe azi pe mâine. De produs, producem. Încă pentru că avem export în Franţa, dar foarte greu ne descurcăm. Supravieţuim la limită. Totul se ia pe datorie pentru că trebuie onorate contracte. Eu ştiu că se tărăgănează ancheta", a declarat Gheorghe Epureanu, reprezentant al salariaţilor AEM.

Într-o scrisoare semnată de sute de salariaţi ai AEM şi transmisă şefului DIICOT, angajaţii fabricii cer să se ia măsuri pentru urgentarea anchetei şi instituirea sechestrelor asigurătorii care să permită recuperarea prejudiciului. „Din discuţiile avute cu conducerea societăţi AEM S.A rezultă că faptele săvârşite de suspecţii din acest dosar , au provocat pierderi vii de circa 60.000 de euro/ lună, respectiv 800.000 de euro pe an, parţii vătămate, AEM S.A. Doar atunci când prejudiciul cauzat de suspecţi va fi recuperat, anagajatorul va putea înregistra în contabilitatea sa un bilanţ pozitiv şi nu va mai suferi efecte negative cu un impact economic puternic", se arată în scrisoarea transmisă DIICOT de cei 400 de salariaţi AEM.

Angajaţii fabricii de contoare mai arată că „prin fraudarea societăţii AEM S.A de către suspecţii din dosar, dar şi prin neluarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului există riscul ca societatea să nu mai poată pe viitor să susţină salariile angajaţiilor". „Menţionăm că AEM S.A nu poate beneficia de niciun ajutor de stat/ ajutor de minimis/ granturi ori alte subvenţii acordate de Statul Român. În acest moment AEM S.A are peste 700 de salariaţi, iar impactul social de a intra în insolvenţă fiind unul foarte ridicat. În concluzie, noi, cei aproximativ 400 de salariaţi (semnatari) ai angajatorului AEM S.A, solicităm în favoarea angajatorului nostru AEM S.A , ca D.I.I.C.O.T să iasă din pasivitate prin punerea în mişcare a acţiunii penale, instituirea sechestrelor şi recuperarea prejudiciului", se mai arată în scrisoarea transmisă DIICOT.

Fosta conducere a fabricii AEM din Timişoara, una dintre cele mai importante fabrici de contoare din Europa (furnizează aproape jumătate din contoarele de pe piaţa de profil din Franţa), în frunte cu fosta directoare Olimpia Moica, este pusă sub acuzare într-un amplu dosar de înşelăciune şi delapidare. Olimpia Moica, soţul acesteia şi mai mulţi subordonaţi din conducerea companiei sunt acuzaţi că timp de mai mulţi ani au fraudat AEM (companie privatizată după Revoluţie), raportând o producţie şi venituri fictive uriaşe pentru încasarea bonusurilor de performanţă. Spre exemplu, cu ocazia unui inventar comandat de acţionari, s-a descoperit că în stocuri figurează 800.000 de contoare care nu existau în realitate, capacitatea de producţie şi depozitare a companiei fiind de aproape trei ori mai mică. Potrivit unor surse apropiate anchetei, profitul fictiv obţinut ca urmare a înregistrărilor fictive a dus la declararea fictivă a îndeplinirii indicatorilor de performanţă şi la calculul şi plata bonusului de performanţă către membrii conducerii AEM. Prejudiciul estimat în acest caz este de peste 50 de milioane de euro.

loading...
PUTETI CITI SI...