Etapele vaccinării anti-Covid în România și „listele" din ministere. Dr. Gheorghiță: „Nu va fi nimeni forțat"
Postat la: 24.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
Locotenent-colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul militar care va coordona campania de vaccinare împotriva Covid-19 în România, a explicat pentru Europa Liberă care sunt persoanele care vor avea prioritate la vaccinare, atunci când un vaccin împotriva Sars-Cov2 va deveni disponibil și va ajunge în România.
De asemenea, el a lămurit și de ce în aceste zile, în ministere se fac „liste" de personal pentru campania de vaccinare anti-Covid: este vorba despre identificarea și cuantificarea personalului care deservește activități critice ale statului, pentru a avea o situație a necesarului de doze de vaccin, dar și de un fel de „sondaj de opinie", pentru a vedea câți sunt dispuși să se vaccineze, pentru că nimeni nu va putea fi obligat să o facă.
Acest lucru nu înseamnă că toți funcționarii unui minister sunt prioritizați pentru a primi vaccinul anti-Covid, ci doar cei care se ocupă cu activități esențiale pentru funcționarea infrastructurii critice de stat, și care vor fi dispuși să își facă acest vaccin, a explicat medicul militar Valeriu Gheorghiță, pentru Europa Liberă.
Cele trei etape ale campaniei de vaccinare anti-Covid vor fi următoarele, iar ele se vor putea intercala în funcție de cât de multe doze de vaccin vor fi disponibile:
- vaccinarea personalului din sistemul medical public și privat și personalului care deservește activități critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie).
- vaccinarea populației aflate la risc în fața Covid-19 - vârstnici și persoane cu boli cronice, care s-au constatat că sunt comorbidități la cazurile de Covid-19.
- vaccinarea populației generale.
„Nu va fi nimeni forțat. Este o garanție că vaccinarea va fi voluntară și în niciun caz nu va fi cineva constrâns, obligat, forțat să își facă acest vaccin", a subliniat medicul militar Valeriu Gheorghiță, pentru Europa Liberă.
„Cererea depășește capacitatea de producție, iar noi trebuie să fructificăm într-un timp scurt toate beneficiile acestei vaccinări. Trebuie să ne asigurăm că avem lucrătorii din sistemul de sănătate protejați, pentru că ne interesează să fie un personal medical apt, cât mai protejat, pentru că se află la interfața cu pacienții. Dacă nu avem un personal medical sănătos fizic, emoțional, nu putem să facem față situației actuale", a explicat pentru Europa Liberă Valeriu Gheorghiță de ce în prima etapă medicii și personalul sanitar vor fi cei care vor avea acces la vaccinul anti-Covid.
Sunt acele activități care funcționează neîntrerupt, pentru care îți trebuie un nivel de expertiză și pentru a deservi acea activitate nu poți să substitui de pe o zi pe alta persoanele.
Personalului din sistemul medical, atât public cât și privat, li se vor adăuga în prima etapă „acele activități critice, cheie, esențiale în funcționarea normală a oricărei societăți", a mai explicat Valeriu Gheorghiță, care a ținut să sublinieze suplimentar că e vorba de oameni care fac „activități" (în contextul informațiilor apărute care au lăsat să se înțeleagă că toți funcționarii din ministere vor avea prioritate la vaccin).
„Este vorba de sistemul de apărare, securitate națională, transporturi, învățământ, energie, alimentație, furnizare de apă potabilă, la nivel de management de deșeuri. Sunt structuri critice pe care Organizația Mondială a Sănătății le-a definit foarte clar. Nu sunt produse de la o zi la alta. Vă dau exemplu: panoul de comandă de la centrala nucleară Cernavodă, controlorul de trafic aerian. Sunt acele activități care funcționează neîntrerupt, pentru care îți trebuie un nivel de expertiză și pentru a deservi acea activitate nu poți să substitui de pe o zi pe alta persoanele. Noi vrem să protejăm activitatea în sine, indiferent cine o deservește", a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.
A doua etapă, care se va putea desfășura chiar în paralel cu prima, dacă dozele de vaccin care vor veni în prima tranșă în România vor fi suficiente, va viza vaccinarea persoanelor vulnerabile în fața Covid-19, „grupul populațional vulnerabil".
„Aici este vorba de vârstnici și de persoanele cu boli cronice. Definirea mai exactă o să rezulte după ce vom avea exact caracteristicile produsului, pentru că pe prospectul vaccinului va scrie - aceste tipuri de afecțiuni sunt contraindicate. Și atunci noi trebuie să avem un cadru strategic. Ne uităm la populația noastră și la criteriile noastre epidemiologice, ce am înregistrat noi asociat cu formele severe și cu deces (ale Covid-19), și atunci acele comorbidități vor fi prioritizate. Vorbim de pildă de diabet zaharat, boli pulmonare cronice, obeziate, boli cardio-vasculare, cancerele", a spus Valeriu Gheorghiță, pentru Europa Liberă.
A treia etapă va aduce vaccinul către restul populației: „cea sănătoasă, tânără, fără boli cronice".
„Ne interesează în primul rând să scădem presiunea pe sistemul medical, prin aceste forme severe, critice, să scădem mortalitatea prin această boală. Este o prioritizare bazată pe criterii obiective, medicale și epidemiologice", a mai spus medicul militar.
„Listele" din ministere și cum vor fi combătuți anti-vacciniștii
Mai multe ministere au confirmat în ultimele zile că fac liste în legătură cu campania de vaccinare împotriva Covid-19, care va începe la începutul anului viitor.
Acest lucru nu înseamnă însă că toți angajații din ministere vor avea prioritate la vaccin, a explicat pentru Europa Liberă Valeriu Gheorghiță.
În momentul de față ne interesează definirea acestor activități esențiale din cadrul ministerelor și instituțiilor din subordine și a numărului de persoane care le deservesc.
„Demersul nostru instituțional a fost către ministere, pentru identificarea și definirea activităților esențiale, respectiv pentru estimarea numărului de persoane care deservesc aceste activități. Și să se precizeze în primă etapă o intenție de vaccinare, ca un sondaj de opinie. Dar în momentul de față ne interesează definirea acestor activități esențiale din cadrul ministerelor și instituțiilor din subordine și a numărului de persoane care le deservesc. Dacă un minister îmi spune că nu are activități esențiale, evident că nu va fi vaccinat prioritar personalul din acel minister", a explicat medicul militar.
Întrebat dacă ia în calcul că o parte din populația României, inclusiv din rândurile personalului care desfășoară activități critice, este potrivnică ideii de vaccin, Valeriu Gheorghiță știe că „nu vom avea un nivel de acceptare de 100% de la început" și că „este evident că oamenii sunt circumspecți".
„Trebuie să venim cu o campanie de comunicare extrem de transparentă, onestă, să prezentăm pe înțelesul tuturor benficiile, riscurile și importanța vaccinării anti-Sars-Cov2. Vaccinul este gratuit, este sigur, îndeplinește toate standardele de calitate și eficiență, în ciuda faptului că a fost aprobat într-un proces accelerat. Nu s-a făcut rabat de la siguranță, este o condiție sine qua non pentru orice tip de produs terapeutic. Nu a fost încălcată nicio prevedere, lucrurile sunt extrem de bine reglementate la nivelul FDA și EMA. Singura modalitate prin care s-a putut accelera acest proces au fost inovația, tehnologia modernă și creativitatea umană", spune medicul militar.
Întotdeauna există această problemă a reticenței la vaccin, când vine vorba de vaccinare, spune pentru Europa Liberă și medicul epidemiolog Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș": „Ar trebui să se explice toate aceste date despre vaccin, companie. În ce privește personalul medical, nu ar trebui să existe reticență în rândul lor, pentru că medicii sunt bine informați, este un câmp de bătălie și aici alegi cea mai bună variantă, chiar dacă nu e 100% precisă".
În plus, explică Valeriu Gheorghiță, „într-un interval scurt de timp, la nivel mondial se vor vaccina zeci și sute de milioane de persoane", pentru că toate țările au ca obiectiv să oprească pandemia și vor porni în tandem la luptă împotriva ei. „Atunci, când începe vaccinarea, în scurt timp vom avea date cât mai precise și cât mai actualizate pe un număr mult mai mare de persoane decât lotul acesta de 40-60.000 de persoane din studii. Nu vom face altceva decât să confirmăm datele din studii și să crească credibilitatea", consideră coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.
Producătorii a două vaccinuri au anunțat că testele din faza a treia, cea finală de verificare, au dovedit o eficiență de peste 90% a vaccinurilor bazate pe secvența de ARN a virusului Sars-Cov2. Este vorba de vaccinul americano-german al Pfizer-BioNTech și de cel al companiei americane Moderna. România va primi vaccin anti-Covid prin schema comună a Uniunii Europene, care a încheiat contracte cu mai mulți producători.
Președintele Klaus Iohannis a estimat că vaccinarea va începe cel mai probabil la începutul anului viitor, iar la populația generală vaccinul va ajunge abia la începutul verii 2021.
-
Experiența unui jurnalist român în spital, internat pe scaun: "O să te sunăm dacă unul moare sau îl trimitem acasă"
Neajunsurile sistemului medical de stat din România au fost scoase în evidență de Adrian Florea, redactor șef adjunct la ...
-
Adio, Ozempic. A fost descoperită gena care ajută la tratarea obezității
O echipă de cercetători neozeelandezi și internaționali a descoperit modalitatea prin care o genă reglează apetitul și g ...
-
România este pentru a zecea lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar ...
-
Bill Gates, după un dineu de trei ore cu Donald Trump, se declară „impresionat" de interesul președintelui ales pentru sănătatea mondială
Bill Gates se alătură listei marilor miliardari care iau masa cu președintele ales Donald Trump înainte ca acesta să se ...
-
Topirea gheții din Groenlanda anunță o adevărată „goană după aur" pentru mineralele pe care le găzduiește teritoriul danez
Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploata ...
-
Microplasticele găsite în apă sunt mai mici decât limitele recomandate în UE. Noi recomandări privind limita de detecție
Oamenii de ştiinţă afirmă că microplasticele găsite în apa potabilă sunt foarte fine şi, prin urmare, mai susceptibile d ...
-
Cercetătorii încep un nou test pentru tratarea bolii Alzheimer. Un gaz ar putea fi cheia pentru reducerea neurodegenerării
Un nou studiu realizat de cercetători americani a relevat că inhalarea de gaz Xenon a redus neurodegenerarea şi a sporit ...
-
A fost confirmată existența unui sistem de tuneluri subterane despre care se credea că este doar un mit
Arheologii au descoperit și confirmat existența unui vast sistem de tuneluri subterane, numit Chincana, sub orașul Cuzco ...
-
Descoperire rară în Pompei: O baie privată de lux, ascunsă de 2.000 de ani VIDEO
După ce a stat ascuns sub metri de rocă vulcanică și cenușă timp de 2.000 de ani, o descoperire „o dată în viață" a fost ...
-
Tinerele din SUA se aprovizionează cu anticoncepționale, de teama unor restricții în al doilea mandat Trump
Cu câteva zile înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump, multe femei americane se grăbesc la farmacii pentr ...
-
Ce metodă îndepărtează cu adevărat pesticidele de pe fructe și legume
Pesticidele sunt esențiale pentru protejarea culturilor, dar urmele acestora pot rămâne pe suprafața produselor pe care ...
-
Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
După ce a fost lansată în mod opțional pe 1 octombrie anul trecut, actualizarea Windows 11 24H2 a trecut, începând cu 16 ...
-
Oamenii de știință au descoperit că strugurii dublează intensitatea câmpului magnetic - și acest lucru ar putea revoluționa senzorii cuantici
Cercetătorii de la Universitatea Macquarie au exploatat umilul strugure pentru a dubla intensitatea câmpului magnetic în ...
-
Precizări după motivarea ÎCCJ: ANAF îl va executa silit pe Klaus Iohannis și va recupera "fructele neculese"
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu vi ...
-
A fost sau nu „Raisa 8283" agentă a Serviciului Secret al Armatei? Explicația MApN
În social media, dar și în media online au început să apară din ce în ce mai multe informații referitoare la o femeie ca ...
-
DGA a intrat peste mafia de la Facultatea de Medicină: Mită la examenul de rezidențiat, mai mulți profesori universitari cercetați
Un profesor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi a fost plasat sub contr ...
-
Miron Cozma bate câmpii la Parchet în dosarul Mineriadei: "Eu l-am arestat pe Iliescu în '91 şi era să-l împuşc!"
Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a i se aduce la ...
-
OMS solicită o sumă colosală pentru crizele sanitare fără precedent "în contextul conflictelor, schimbărilor climatice, epidemiilor şi strămutării populaţiilor"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut 1,5 miliarde de dolari pentru a îşi susţine activităţile în 2025 în conte ...
-
Fenomenul cosmic care a schimbat totul: un obiect interstelar masiv misterios a aranjat planetele sistemului nostru solar pe orbită
Un nou studiu revoluționar aduce o perspectivă surprinzătoare asupra istoriei sistemului nostru solar. Cercetătorii suge ...
-
Raport al Forumului Economic Mondial: Care sunt sunt principalele riscuri globale în 2025
Conflictele armate, fenomenele meteorologice extreme şi dezinformarea au fost identificate drept principalele riscuri gl ...
-
Hackerii ruși schimbă strategia și atacă pe WhatsApp: Este prima dată când grupul de hackeri a fost observat folosind această tactică
Grupul rus de hackeri Star Blizzard a lansat o campanie de spear phishing în noiembrie prin intermediul platformei de me ...
-
Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României. Este Bombardier Challenger 650, iar datele zborului au fost ascunse
Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României, urmând același itinerar de zbor. Bombardier Challenger 650 ...
-
Cea mai citită ştire la ruşi: Georgescu a acuzat NATO că încearcă să declanșeze un al Treilea Război Mondial prin România
Interviul dat de Călin Georgescu conspiraționistului american Alex Jones în care a susținut, fără nici o dovadă, că "glo ...
-
S-a dat alarma la Copenhaga după o discuție telefonică între prim-ministrul danez și Trump despre Groenlanda
Directorul executiv al Novo Nordisk și conducătorii altor companii mari din Danemarca sunt așteptați să discute joi cu p ...
-
Se limitează tranzacțiile cash în România. Barna: „Reducem în domenii cu risc major"
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dezvăluit că vrea să propună reducerea tranzacțiilor cu bani numerar sau cash în ...
-
Economia duduie doar în discursuri politice - Producția industrială a României a luat-o la vale în 2024
Economia României duduie numai în discursuri politice. Producţia industrială a scăzut cu 1,8%, ca serie brută, și cu 1,6 ...
-
Se pregătește o mare schimbare în piața țigărilor: Nicotina, plafonată ca să nu dea dependență
Autorităţile de reglementare din Statele Unite au propus plafonarea conţinutului de nicotină din ţigări la niveluri care ...
-
Teoria Conspiratiei: Mai "flutură" steagurile americane amplasate pe Lună în cadrul misiunilor Apollo? Explicatiile NASA
Steagurile americane amplasate pe Lună în cadrul misiunilor Apollo sunt simboluri emblematice ale istoriei explorării sp ...
-
Aceasta este cea mai veche mișcare la nivelul elitelor europene
Ambasada României în R. Bulgaria a salutat vizita, la Sofia, a unei delegații a ONG-ului PanEuropa România, care a fost ...
-
Biden părăsește Casa Albă luând cu el documente clasificate
Camioanele care s-au deplasat la Casa Albă pentru plecarea actualului președinte american Joe Biden au luat și documente ...