Estimările experţilor climatici despre "Bestia Estului" care loveşte crunt Europa

Postat la: 12.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Estimările experţilor climatici despre

"Bestia Estului”, un val de frig asociat aşa-numitul fenomen al Încălzirii Stratosferice Bruşte, declanşat în Siberia, este aşteptată să lovească Marea Britanie şi Europa începând de la mijlocul lunii ianuarie.

Valuri de ger siberian sunt preconizate să cuprindă America de Nord, Europa şi Asia, după o pauză de aproape doi ani, în condiţiile în care anul trecut gerul a fost menţinut în jurul Polului Nord, scrie Bloomberg.

La Paris temperaturile au fost cu 3,5 grade mai scăzute decât normalul perioadei, iar la Madrid a fost mai rece cu aproape 7 grade, în timp ce la Beijing nivelurile de temperatură au scăzut la o valoare-record de -27°C.

Spania trece prin cea mai aspră iarnă din ultimii cincizeci de ani, înregistrând joi cea mai scăzută temperatură din istorie, de minus 35.8 grade Celsius în Leon (400 de kilometri de Madrid), şi un val de frig este preconizat şi în restul continentului european, mai ales în vestul Europei.

Fenomenul Încălzirii Stratosferice Bruşte (la circa 30 de kilometri de suprafaţa Pământului), ce porneşte din Siberia, este responsabil de condiţii de iarnă aspră şi temperaturi extreme.

„Stratosfera de deasupra Polului Nord a început să se încălzească după un proces declanşat pe 4 ianuarie şi ritmul încălzirii a devenit accelerat în ultimele zile", potrivit biroului britanic de meteorologie, relatează Daily Mail.

Spania a instituit weekendul trecut cod roşu de ninsoare şi temperaturi scăzute în unele provincii şi la Madrid, pentru prima dată de la stabilirea măsurătorilor meteorologice, în 2007. Totodată, peste 30 de provincii s-au aflat sub alertă de ninsori şi vreme rea.

Furtuna de zăpadă Filomena a afectat circulaţia rutieră şi feroviară, cu oameni blocaţi pe drumuri, iar zborurile au fost suspendate vineri şi sâmbătă. Cinci persoane au murit.

Un val de frig şi ninsori puternice ar putea cuprinde Marea Britanie la sfârşitul lunii ianuarie, iar temperaturile din timpul zilei ar putea scădea la minus 5 grade Celsius.

Potrivit lui Simon Lee, cercetător în ştiinţele climatice şi previziuni ale vremii la Universitatea Reading: „O slăbire a vortexului polar poate dura până la două luni, astfel că există o probabilitate sporită să avem o vreme mai rece în Europa în următoarele 4, 6 săptămâni în virtutea slăbirii curenţilor de aer din Atlantic".

loading...
PUTETI CITI SI...