Epidemiologul Jurma, veste proasta: Nu vom scăpa de al treilea rapel în toamnă! Cum sa evitam al patrulea val

Postat la: 04.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Epidemiologul Jurma, veste proasta: Nu vom scăpa de al treilea rapel în toamnă! Cum sa evitam al patrulea val

Epidemiologul Octavian Jurma, a vorbit într-un interviu despre ce ar trebui să facem pentru a evita cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19. Cercetătorul mai spune că este exclus să fie vaccinate 70% din populație până în vară, iar în toamnă, cel mai probabil, nu vom scăpa de un al treilea rapel din cauza noilor tulpini de SARS-COV-2.

 

Potrivit lui, dacă lucrurile nu vor fi ținute sub control cu ajutorul vaccinării curente și dacă vor apărea noi tulpini, România va avea nevoie în toamnă de un al treilea rapel. „Un al treilea rapel este o certitudine. Nu cred că vom scăpa de el. Vom putea face acel rapel cu oricare dintre vaccinuri, indiferent de vaccinul cu care ne-am vaccinat prima și a doua oară. Se numește rapel heterolog. Mai mult ca sigur va apărea un rapel pentru tulpina sud-africană, pentru cea braziliană. Încă suntem într-o fază accelerată a cazurilor, însă începem să ne apropiem de o zonă constantă în care s-ar putea să fie urmată de scădere. În spitale, în schimb, vor mai fi vești proaste deoarece avem curba la ATI care vine la o săptămână, două după curba infectărilor și decesele care vin la o săptămână, două după curba internărilor", spune epidemiologul.

România nu are un sistem foarte clar de secvențiere pentru tulpinile de SARS-COV-2, mai spune medicul Jurma. „Singurul lucru pe care îl știm cu certitudine este că dacă nu vom reuși să ne vaccinăm în proporție de 50%, până în toamnă va urma valul patru. De asemenea, o altă problemă este că nu secvențiem, nu știm ce tulpini circulă. Avem doar peste un milion de oameni vaccinați cu ambele doze. Avem capacitatea necesară de a accelera imunizarea, dar nu depășim pragul de 70.000 de persoane vaccinate pe zi. Valul 4 depinde și de acești factori. De altfel, acest val 4 depinde și de tulpina braziliană și dea cea sud-africană, tulpini care pot reinfecta mai ușor persoanele care au trecut deja prin boală. Avem un segment de populație imună la tulpina britanică, dar nu și la celelalte", explică epidemiologul Octavian Jurma.

loading...
PUTETI CITI SI...