Daune de mediu de zeci de milioane de euro plătite de statul român: Societatea Ecorec care administrează groapa de gunoi Glina a intrat în dizolvare

Postat la: 29.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Daune de mediu de zeci de milioane de euro plătite de statul român: Societatea Ecorec care administrează groapa de gunoi Glina a intrat în dizolvare

Prin decizia Tribunalului Ilfov din data de 28 Octombrie 2020 societatea Ecorec S.A. care administrează Groapa de Gunoi Glina a intrat în dizolvare lăsând în urmă o poluare gravă, o contaminare a terenurilor, a pânzei freatice și a apelor subterane din zona în care a fost amplasată groapa de gunoi și o cantitate de 2 milioane tone de deșeuri depozitate necontrolat peste capacitatea maximă autorizată.

O moștenire otrăvită care prejudiciază Statul Român și îl obligă la plata unor daune de mediu exorbitante. Studii recente de impact asupra sănătății populației care trăiește în zona limitrofă a Gropii de Gunoi Glina, care a poluat masiv și a distrus sănătatea populației în ultimii 20 de ani, depuse la Direcția de Sănătate Publică și afișate pe site-ul acestei instituții au rezultante dramatice pentru cetățenii din Popești -Leordeni, Glina, Berceni și unele cartiere Bucureștene limitrofe. Se moare cu 50% mai mult în aceste zone afectate de poluarea masivă de la Groapa de Gunoi Glina unde în ultimii ani au fost aduse ilegal deșeuri din cianuri de la platforma Aro Câmpulung, deșeuri radioactive, substanțe toxice pentru sănătatea umană și amestecate cu deșeurile menajere proprietatea Primăriei Municipiului București și județului Ilfov, așa cum arată numeroase articole și reportaje din presa națională și internațională.

Munții de gunoaie depășesc de multe ori înălțimea de 100 de metri și se află la o distanță între 38 și 70 de metri de casele și gospodăriile oamenilor emanând în permanență substanțe toxice care au distrus în timp și distrug în continuare sănătatea comunităților locale. Încălcarea frauduloasă a legii și acumularea acestor prejudicii enorme care acum, odata cu dizolvarea societății Ecorec S.A., revin în sarcina Statului Român, a fost posibilă prin complicitatea funcționarilor publici corupți care au ocupat funcții publice până în anul 2018 când a fost închisă Groapa de Gunoi Glina în urma unei decizii judecătorești.

Acești funcționari de la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, Direcția de Sănătate Publică Ilfov din Ministerul Mediului dar și cei de la Agenția pentru Protecția Mediului București care au avizat activitățile de la Groapa de Gunoi Glina și activitățile societăților de salubritate care au depozitat ilegal deșeurile la această groapă, sunt responsabili pentru daunele de mediu create de Ecorec S.A. cât și pentru costul imens al reparării acestor daune.

Responsabili pentru prejudiciul enorm adus Statului Român sunt și funcționarii publici din Primăria Municipiului București și Primarii Generali care au fost în funcție și care conform legii erau singurii responsabili pentru depozitarea în siguranță a deșeurilor produse de Bucureșteni. În schimb acești Primari Generali, prin abuz de putere și interese personale au trimis ilegal deșeurile proprietatea Municipiului București la această groapă de gunoi ilegală deși nu a fost niciodată încheiat un contract legal de depozitare a deșeurilor între Primăria Municipiului București și Ecorec S.A.

Văzând decizia Tribunalului de dizolvare a societății Ecorec S.A., din data de 28 Octombrie 2020 aceasta nu mai poate asigura plata ecologizării terenurilor în suprafața de 110 ha și nici a tratării celor 2 milioane de tone de deșeuri depozitate abuziv peste capacitatea permisă. Costul estimat al acestor lucrări care trebuiesc asigurate în regim de urgență se ridică la peste 100 milioane EUR.

Efectele avizării ilegale a activității Ecorec S.A. la Groapa de Gunoi Glina și a avizării transportului deșeurilor de către Primăria Municipiului București la această groapă de gunoi reprezintă acum sursa principală a morbidității populației aflate în continuare lângă focarul de poluare, lângă munții de gunoi toxici amestecați cu cianuri și substanțe periculoase care macină zilnic sănătatea și speranța de viață a locuitorilor.

Într-un scenariu care pare tras la indigo, funcționarii publici responsabili pentru dezastrul ecologic de la Groapa de Gunoi Glina cât și pentru dezastrul financiar ce urmează a fi suportat de Statul Român sunt cam aceeași care sunt implicați în dezastrul ecologic de la Ulmeni, Călărași unde, după închiderea Gropii de Gunoi Glina din anul 2018, deșeurile aparținând Primăriei Municipiului București au fost dirijate către această locație de pe malul Dunării. Se așteaptă ca societatea care gestionează această groapă de gunoi ilegală de la Ulmeni să intre în dizolvare, așa cum a intrat Ecorec S.A., iar daunele de mediu sa fie suportate tot de Statul Român.

Magnetismul gunoaielor care atrage din ce în ce mai mulți funcționari publici, oameni politici și demnitari în spirala infracționalității duce într-un final la pagube imense pentru Statul Român dar și la pierderea credibilității europene și internaționale a României care va avea un acces limitat la Fondurile Europene destinate protecției mediului și a sănătății populației riscându-se astfel, viitorul ecologic al unei generații nevinovate.

DREPT LA REPLICĂ

Ca urmare a unor comunicate plătite, în mediul online au fost difuzate informații neverificate care induc în eroare opinia publică și autoritățile și care aduc subscrisei acuzații nefondate.
ECOREC S.A. dezminte aceste acuzații și orice informație apărută în spațiul public capabilă să pună sub dubiu credibilitatea societății.
Reafirmăm și reiteram prin acest comunicat că subscrisa nu a desfășurat niciodată activități ilegale și întotdeauna a respectat deciziile autorităților din România. În urma multiplelor verificări efectuate de autoritățile de control din România nu a fost dovedită nicio ilegalitate sau deficiență a activității desfășurate de ECOREC S.A. sau a statutului societății.
Asigurăm astfel opinia publică și partenerii noștri că societatea este reprezentată și înregistrată legal în conformitate cu prevederile naționale și deține toate certificările și autorizațiile necesare pentru funcționarea legală.
De asemenea menționăm că nu există niciun pericol ca societatea să nu își execute obligațiile asumate prin contractele de prestări servicii sau prin autorizațiile deținute. Orice alt punct de vedere sau situație prezentată în presă cu privire la activitățile subscrisei este complet neadevărată.
Activitatea desfășurată de ECOREC S.A. se desfășoară în perfectă legalitate și niciodată nu a reprezentat un pericol pentru mediul înconjurător sau pentru populație și, în totală opoziție cu cele prezentate, este un garant al unei activități conforme, desfășurată prin cele mai bune tehnici disponibile și în conformitate cu cerințele legale.
ECOREC S.A. a acordat întâietate întotdeauna protecției mediului și sănătății populației și a desfășurat investiții considerabile în acest domeniu. Forma de organizare a subscrisei și activitatea desfășurată respectă autorizațiile de reglementare și prevederile legale.
Nicio persoană și nicio entitate nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu activitatea și serviciile oferite de subscrisa, experiența de peste 20 de ani în managementul deșeurilor fiind un garant și un exemplu de bună practică în tratarea și eliminarea deșeurilor în România.
Sperăm că orice demers jurnalistic viitor se va bucura de respectarea codului deontologic al jurnalistului și va prezenta în mod obiectiv informațiile referitoare la activitatea ECOREC S.A..

loading...
PUTETI CITI SI...