Cum să aveți grijă de bateria laptopului și să-i prelungiți durata de viață

Postat la: 26.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum să aveți grijă de bateria laptopului și să-i prelungiți durata de viață

Laptopurile trăiesc sau mor literalmente în funcție de starea bateriei lor. Deși în urmă cu câțiva ani, bateriile înlocuibile erau obișnuite, tot mai mulți producători de laptopuri lansează dispozitive cu baterii sigilate, făcând rezistența bateriilor laptopului mai importantă ca niciodată. În acest articol, am adunat câteva din sfaturile, trucurile și cele mai bune practici cu privire la modul de îngrijire a bateriei laptopului.

Înainte de toate, este important să rețineți că fiecare laptop este diferit. Sfaturile noastre se aplică majorității laptopurilor moderne de la producători importanți, fie că aveți un Lenovo IdeaPad de ultimă generație sau un laptop de gaming. Dacă aveți un laptop mai vechi - să zicem că are 5 ani sau mai mult - puteți utiliza în continuare sfaturile noastre pentru a profita la maximum de baterie. Cu toate acestea, este o idee bună să citiți despre modelul dvs. de laptop specific, dacă acesta e mai vechi 5 ani.

Salvați ciclurile, economisiți bateria

Toate bateriile de laptop sunt construite pentru a gestiona un anumit număr de cicluri de încărcare, de obicei undeva la 500 de cicluri complete - și uneori chiar mai mult. În esență, un ciclu de încărcare este egal cu o descărcare completă până la 0% și apoi o reîncărcare înapoi până la 100%. O descărcare de până la 50% și apoi înapoi la 100% ar echivala cu jumătate de ciclu. În timp, fiecare ciclu de încărcare scade capacitatea unei baterii față de specificațiile sale de proiectare. Asta înseamnă că, cu cât mai puține ori o descărcați, cu atât rezistă mai mult bateria - toate celelalte lucruri fiind egale.

Vizitați setările de alimentare ale laptopului și aflați cum funcționează bateria și ce setări să activați. De asemenea, acordați atenție modurilor de hibernare. În mod ideal, doriți ca laptopul dvs. să intre în hibernare înainte ca bateria să fie complet descărcată - precum și în timpul perioadelor de nefuncționare, pentru atunci când nu veți folosi laptopul o vreme.

Pentru a economisi și mai multă energie, renunțați la toate aplicațiile care rulează în fundal și continuă să vă consume din autonomia bateriei. Pe Windows 10, de exemplu, vă sugerăm să căutați și să activați economisirea bateriei. Acest mod se va activa automat când laptopul atinge o durată de viață a bateriei de aproximativ 20%. Aceasta va bloca automat aplicațiile de fundal, vă va împiedica funcțiile precum Calendarul să sincronizeze sau să împingă notificările, va scădea luminozitatea ecranului și va aplica alte modificări care vă vor economisi bateria, astfel încât să puteți ajunge la o priză cât mai curând posibil.

Nu vă expuneți bateriile la căldură excesivă

Când bateria unui laptop se încălzește prea mult, reacțiile electrochimice din interior se accelerează - dar asta nu înseamnă că bateria devine mai eficientă. În schimb, bateria produce acum o mulțime de energie pe care nu o poate folosi și nu poate trece în siguranță către orice hardware. Acest lucru creează și mai multă căldură, agravând problema. Nu numai că acest lucru poate deteriora în cele din urmă interiorul bateriei în mod permanent, dar, de asemenea, uzează bateria cu o grămadă de reacții chimice care nu sunt necesare.

Bateriile litiu-ion de astăzi sunt durabile, dar nu pot suporta atât de multă căldură. De exemplu, dacă vă încărcați bateria și începe să se încălzească excesiv, poate pentru că CPU sau procesorul grafic funcționează din greu sau mediul este prea fierbinte, atunci opriți dispozitivul și scoateți bateria, dacă este posibil. Oferiți-i o pauză, astfel încât să se răcească sau îl puteți muta într-un loc cu o temperatură mai scăzută. Multe laptop-uri moderne au baterii sigilate, caz în care oprirea aparatului și lăsarea acestuia să se răcească este foarte recomandată dacă maximizarea duratei de viață a bateriei este preocuparea dumneavoastră.

Temperaturile reci nu sunt o problemă, până la un anumit punct. Se recomandă depozitarea bateriei într-un loc răcoros dar nu lăsați laptopul la temperaturi de îngheț. Prea mult frig poate, de asemenea, să distrugă bateria definitiv sau să-i reducă durata de viață.

Lăsați-l conectat (dar nu tot timpul)

Puteți să lăsați cele mai multe laptopuri moderne conectate în siguranță. De fapt, majoritatea laptopurilor de gaming de mare putere funcționează cel mai bine atunci când sunt conectate. Cel mai important aspect al sănătății bateriei este ciclul de descărcare. Indiferent cât de precaut ați fi, bateria dvs. se va degrada în timp, pe măsură ce o descărcați și o reîncărcați. Ori de câte ori rulați o aplicație intensivă - cum ar fi un joc - o puteți rula în timp ce laptopul este conectat pentru a reduce numărul de cicluri de descărcare pe baterie.

Totuși, nu ar trebui să vă lăsați laptopul în această stare tot timpul, ci doar atunci când ați descărca bateria foarte repede. După cum am menționat, este mai bine să vă stocați bateria la o capacitate de 40% până la 50% decât să o stocați la o capacitate de 100%, dacă nu intenționați să o folosiți pentru o perioadă. Degradarea este mai rapidă pe bateriile complet încărcate, nesupravegheate, în special la temperaturi ridicate.

loading...
PUTETI CITI SI...