Cum rezista copiii in izolare. De la "salbaticire" pana la explozia anxietatii: "Unii uita cum sa foloseasca cutitul si furculita"
Postat la: 11.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
Aproape o treime dintre tinerii din Romania se confrunta cu stari de anxietate, iar jumatate se declara nefericiti, arata o cercetare recenta asupra efectelor izolarii impuse de pandemia COVID-19 asupra adolescentilor.
Lipsa interactiunii sociale este resimtita poate cel mai dur de cei mai mici dintre copii, obligati sa stea in casa, unde interactioneaza doar cu parintii lor, in cele mai fericite din cazuri. Autoritatile britanice atrag atentia ca se poate observa un adevarat regres al invatarii, unii copii uitand chiar cum sa foloseasca cutitul si furculita. Psihologii sustin ca efectele izolarii se vad deja asupra dezvoltarii neuronale a copiilor, iar dezvoltarea emotionala a acestora va fi afectata pe termen lung.
Inspectorii britanici, dupa ce au vizitat peste 900 de scoli elementare si gradinite in aceasta toamna pentru a afla efectele pandemiei asupra celor mici, sustin ca, in ceea ce priveste efectele grave ale izolarii multi copii mici au uitat cuvinte si numere invatate dar si aptitudini precum utilizarea cutitului si a furculitei. Cel mai adesea, spun acestia, s-a putut observa un regres al invatarii si al dorintei de invatare odata cu mutarea orelor de curs in mediul online, si noteaza cu ingrijorarea cresterea cazurilor de anxietate si de dezordine in alimentatie. Acestia noteaza ca situatiile unde efectele negative ale izolarii au fost reduse au fost doar acolo unde copiii au gasit sprijinul si au beneficiat de suficient timp de calitate in sanul familiei.
Psihologul Mariana Armean, care in aceasta perioada a raspuns apelurilor medicilor afectati de stresul pandemiei la o linie directa pusa la punct de Fundatia Estuar, este de parere ca cei mai mici dintre copii vor resimti cel mai acut stresul acestei perioade. In plus, atrage aceasta atentia, lipsa socializarii dar si regulile stricte impuse atunci cand aceasta a fost posibila le poate altera comportamentul social pe viitor.
"Avem deja mai multe studii publicate de medici neurologi cu privire la dezvoltarea creierului copilului si la tot ce inseamna folosirea device-urilor pana la varsta de zece ani pentru lungi perioade de timp in actualul context epidemiologic. Ca efecte, s-a observat deja ca exista o reticienta din partea copiiilor de a socializa atunci cand se intalnesc fata in fata, si cred ca impactul asupra lor, in ceea ce tine ce aceasta dimensiune sociala, va fi puternic obsersat atunci cand vom reveni la un normal. Atunci vom vedea cu adevarat care sunt daunele produse de acest virus asupra dezvoltarii emotionale, sociale a copiiilor.
Acum copii se feresc unii de ceilalti, nu mai au aceeasi usurinta in a interactiona, considera ca iau virusul si se vor imbolnavi. Aceasta anxietate si stres, intemeiat de altfel al parintilor legat de infectarea copiiilor cu virusul, a fost preluat de catre acestia cu foarte mare usurinta si nu se mai joaca intre ei la fel de mult, nu interactioneaza, stau pe o patratica ca altfel se imbolnavesc si mor, asta vad la televizor tot timpul, iar frica asta de moarte este extraordinar de impactanta pentru ei. Va fi nevoie de un intreg proces de reparare in urma acestor situatii care au dus la prabusirea increderii copiilor in tot ce inseamna adult, tot ce inseamna colegi de-o seama. Pentru cei mai mici cred ca va fi cel mai greu, ca vor avea pentru mult timp aceasta teama de a se intalni cu ceilalti, teama de a nu se atinge, de a nu se infecta, de a nu schimba jucarii", a declarat psihologul.
Potrivit psihologului scoala online vine cu limitari extraordinare comparativ cu modelul fata-in-fata, lipsa emotiei si a empatiei transmise de catre invatator trebuind a fi suplinita de catre parinte.
"Mai ales daca vorbim despre copiii din clasele mici, acestia nu au aceeasi capacitate de a intelege informatiile noi ce li se predau in orele online, mai ales daca asteptarea lor si pregatirea din gradinita a fost pentru predarea fata-in-fata si asigurarea ca ei inteleg prin mijloacele verbale, prin apropierea fata de copil, prin interactiunea cu ceilalti, prin modul in care ii percepe invatatoare in clasa si asa mai departe. In spatele calculatorului nu se mai transmite emotie. Nemaiexistand emotie nu mai exista nici partea aceasta de comunicare empatica, de a intelege si a exprima cu usurinta ce nu au inteles. Va spun ca toti acesti copii din clasele primare urasc scoala online, asta in ciuda tuturor eforturile binevoitoare ale cadrelor didactice.
Este nevoie de un efort suplimentar din partea familiilor in a sprijini acesti copii in actul de invatare, pentru ca chiar daca copilul este mutat online, intreaga familie este mutata online langa copil. Iar acolo unde nu exista o familie suportiva, care sa inteleaga metodele aceastea de predare, atunci bariera este si mai ingrozitoare. Rolul parintilor merge si mai mult, dincolo de tot ce inseamna invatare, in a-i linisti fricile pe care le are, daca parintii sunt ingrijorati atunci acestia vor transmite aceasta ingrijorare copilului. Copilul nu stie sa o gestioneze la fel ca adultul, nu are aceleasi mecanisme de raspuns dezvoltate, eu stiu, in urma intalnirii cu alte situatii stresante, dificile care sa-l fi invatat ce sa faca. Copiii sunt acum la prima lor incercare majora din viata. Si atunci daca nu inteleg intr-un mod sanatos cum se vor rezolva lucrurile, pot sa ramana cu traume majore care sa-i urmareasca intreaga viata", a mai precizat Mariana Armean.
Psihologul Mihai Copaceanu, autorul unei cercetari recente cu privire la efectele pandemiei asupra tinerilor adolescenti, sustine ca rutina zilnica impusa de aceste restrictii le afecteaza dezvoltarea psihoemotionala. Fara acest element de viata sociala, procente ridicate din randul tinerilor s-au declarat tristi, anxiosi, irascibili si asa mai departe.
"Efectele pandemiei se simt pe termen lung asupra echilibrului psihoemotional al tinerilor. Tinerii sunt persoane active social prin excelenta, scoala reprezinta un mediu social in care ei se intalnesc, interactioneaza, schimba opinii si mai ales leaga prietenii si traiesc emotii deosebite. In afara scolii, socializare ramane o alta preocupare de interes a tinerilor fie ca e vorba de iesirile in oras sau de practicarea unor hobbiuri. Toate acestea sunt grav afectate in perioada pandemiei. Tineri simt ca "nu-si mai traiesc viata", ca le trece timpul prea usor si "ca nu se mai pot bucura si distra cu prietenii".
In studiul meu, publica la Editura Polirom, am aratat efectele pandemiei asupra tinerilor. Stand doar in casa, aceeasi camera a tinerilor a devenit dormitor, sala de lectii online si eventual camera unde se hranesc si folosesc internetul. In aceasta perioada, 80,2% au recunoscut ca folosesc internetul in mod excesiv, 58,3% petrecand peste 6h/zilnic. Cu aceeasi sinceritate, o procent de 35.4% se considera dependenti de internet. Pe plan emotional, 47% dintre tineri se simt nefericiti, 32,8% se considera persoane anxioase (5.6% iau medicamente de cand a inceput criza), 34,6% se enerveaza cu mai multa usurinta, 30% se ingrijoreaza mai mult decat de obicei, si doar 36% raman calmi in situatii tensionate. Aproape 40% declara ca nu pot dormi noaptea, 41% ca se simt mai obositi decat de obicei si 23% ca plang mai mult decat de obicei. Cu privire la alimentatie, 50,5% mananca mai mult decat de obicei si 17% s-au ingrasat cu cel putin 5 kg. Parintii, ca adulti, au alte abilitati de a-si gestiona emotiile negative, inclusiv anxietatea. Tinerii, spre deosebite, inca nu au dezvoltate abilitatile necesare si simt acut presiunea din partea scolii, presiunea din partea parintilor concomitent cu nevoile personale", a precizat Mihai Copaceanu.
Psihologii sustin ca pentru parinti este la fel de important in a realiza cand copiii au nevoie de sprijinul emotional necesar dar si sa stim sa le oferim libertatea si spatiul personal pentru a nu risca sa devenim din sustinatori un factor de stres in plus pentru acestia.
"In cazul multor adolescenti timpul petrecut impreuna cu parintii este adeseori prea mult. Un copil de asemenea simte nevoia sa fie si departe de parinti, sa fie si pe cont propriu, cu persoane de aceeasi varsta - iar acum sunt tot timpul cu niste adulti, nu au aceleasi posibilitati sa relationeze cu prietenii, ca sa nu mai vorbim de faptul ca parintii sunt foarte revendicativi, cer tot timpul copilului sa faca lucruri. Nici ei nu sunt roboti, nu pot tot timpul sa stea sa faca lectii. Rezultatul este ca parintii se plang de faptul ca tinerii nu sunt implicati la scoala si ca nu sunt suficienti de atenti, ca le ia foarte mult timp sa-si faca temele, iar copilul nu mai are energia psihica sa pastreze acest timp fara posibilitatea de a iesi si de a se relaxa asa cum o facea inainte.
Trebuie sa ne dam seama ca nici copiii nostri nu au posibilitatea de a iesi, de a se elibera de aceasta energie statica in care li se cere mereu sa faca lucruri. Copilul mai trebuie adeseori lasat sa faca si ce vrea el nu doar ce trebuie. Si noi ca adulti nu facem tot timpul doar acele lucruri care trebuie. La fel cum si noi facem acele lucrui pentru propria placere, pentru propria persoana si copilul are nevoie de acelasi spatiu persoanal. Fara acest context, un copil va fi bombardat de mult mai multe emotii negative, de nemultumire, de frustrare, de furie, de neputinta - este si motivul pentru care scoala va fi asociata si va deveni un motiv de anxietate in plus", este de parere psihologul Keren Rosner.
-
Experiența unui jurnalist român în spital, internat pe scaun: "O să te sunăm dacă unul moare sau îl trimitem acasă"
Neajunsurile sistemului medical de stat din România au fost scoase în evidență de Adrian Florea, redactor șef adjunct la ...
-
Adio, Ozempic. A fost descoperită gena care ajută la tratarea obezității
O echipă de cercetători neozeelandezi și internaționali a descoperit modalitatea prin care o genă reglează apetitul și g ...
-
România este pentru a zecea lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar ...
-
Bill Gates, după un dineu de trei ore cu Donald Trump, se declară „impresionat" de interesul președintelui ales pentru sănătatea mondială
Bill Gates se alătură listei marilor miliardari care iau masa cu președintele ales Donald Trump înainte ca acesta să se ...
-
Topirea gheții din Groenlanda anunță o adevărată „goană după aur" pentru mineralele pe care le găzduiește teritoriul danez
Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploata ...
-
Microplasticele găsite în apă sunt mai mici decât limitele recomandate în UE. Noi recomandări privind limita de detecție
Oamenii de ştiinţă afirmă că microplasticele găsite în apa potabilă sunt foarte fine şi, prin urmare, mai susceptibile d ...
-
Cercetătorii încep un nou test pentru tratarea bolii Alzheimer. Un gaz ar putea fi cheia pentru reducerea neurodegenerării
Un nou studiu realizat de cercetători americani a relevat că inhalarea de gaz Xenon a redus neurodegenerarea şi a sporit ...
-
A fost confirmată existența unui sistem de tuneluri subterane despre care se credea că este doar un mit
Arheologii au descoperit și confirmat existența unui vast sistem de tuneluri subterane, numit Chincana, sub orașul Cuzco ...
-
Descoperire rară în Pompei: O baie privată de lux, ascunsă de 2.000 de ani VIDEO
După ce a stat ascuns sub metri de rocă vulcanică și cenușă timp de 2.000 de ani, o descoperire „o dată în viață" a fost ...
-
Tinerele din SUA se aprovizionează cu anticoncepționale, de teama unor restricții în al doilea mandat Trump
Cu câteva zile înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump, multe femei americane se grăbesc la farmacii pentr ...
-
Ce metodă îndepărtează cu adevărat pesticidele de pe fructe și legume
Pesticidele sunt esențiale pentru protejarea culturilor, dar urmele acestora pot rămâne pe suprafața produselor pe care ...
-
Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
După ce a fost lansată în mod opțional pe 1 octombrie anul trecut, actualizarea Windows 11 24H2 a trecut, începând cu 16 ...
-
Oamenii de știință au descoperit că strugurii dublează intensitatea câmpului magnetic - și acest lucru ar putea revoluționa senzorii cuantici
Cercetătorii de la Universitatea Macquarie au exploatat umilul strugure pentru a dubla intensitatea câmpului magnetic în ...
-
Precizări după motivarea ÎCCJ: ANAF îl va executa silit pe Klaus Iohannis și va recupera "fructele neculese"
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu vi ...
-
A fost sau nu „Raisa 8283" agentă a Serviciului Secret al Armatei? Explicația MApN
În social media, dar și în media online au început să apară din ce în ce mai multe informații referitoare la o femeie ca ...
-
DGA a intrat peste mafia de la Facultatea de Medicină: Mită la examenul de rezidențiat, mai mulți profesori universitari cercetați
Un profesor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi a fost plasat sub contr ...
-
Miron Cozma bate câmpii la Parchet în dosarul Mineriadei: "Eu l-am arestat pe Iliescu în '91 şi era să-l împuşc!"
Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a i se aduce la ...
-
OMS solicită o sumă colosală pentru crizele sanitare fără precedent "în contextul conflictelor, schimbărilor climatice, epidemiilor şi strămutării populaţiilor"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut 1,5 miliarde de dolari pentru a îşi susţine activităţile în 2025 în conte ...
-
Fenomenul cosmic care a schimbat totul: un obiect interstelar masiv misterios a aranjat planetele sistemului nostru solar pe orbită
Un nou studiu revoluționar aduce o perspectivă surprinzătoare asupra istoriei sistemului nostru solar. Cercetătorii suge ...
-
Raport al Forumului Economic Mondial: Care sunt sunt principalele riscuri globale în 2025
Conflictele armate, fenomenele meteorologice extreme şi dezinformarea au fost identificate drept principalele riscuri gl ...
-
Hackerii ruși schimbă strategia și atacă pe WhatsApp: Este prima dată când grupul de hackeri a fost observat folosind această tactică
Grupul rus de hackeri Star Blizzard a lansat o campanie de spear phishing în noiembrie prin intermediul platformei de me ...
-
Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României. Este Bombardier Challenger 650, iar datele zborului au fost ascunse
Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României, urmând același itinerar de zbor. Bombardier Challenger 650 ...
-
Cea mai citită ştire la ruşi: Georgescu a acuzat NATO că încearcă să declanșeze un al Treilea Război Mondial prin România
Interviul dat de Călin Georgescu conspiraționistului american Alex Jones în care a susținut, fără nici o dovadă, că "glo ...
-
S-a dat alarma la Copenhaga după o discuție telefonică între prim-ministrul danez și Trump despre Groenlanda
Directorul executiv al Novo Nordisk și conducătorii altor companii mari din Danemarca sunt așteptați să discute joi cu p ...
-
Se limitează tranzacțiile cash în România. Barna: „Reducem în domenii cu risc major"
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dezvăluit că vrea să propună reducerea tranzacțiilor cu bani numerar sau cash în ...
-
Economia duduie doar în discursuri politice - Producția industrială a României a luat-o la vale în 2024
Economia României duduie numai în discursuri politice. Producţia industrială a scăzut cu 1,8%, ca serie brută, și cu 1,6 ...
-
Se pregătește o mare schimbare în piața țigărilor: Nicotina, plafonată ca să nu dea dependență
Autorităţile de reglementare din Statele Unite au propus plafonarea conţinutului de nicotină din ţigări la niveluri care ...
-
Teoria Conspiratiei: Mai "flutură" steagurile americane amplasate pe Lună în cadrul misiunilor Apollo? Explicatiile NASA
Steagurile americane amplasate pe Lună în cadrul misiunilor Apollo sunt simboluri emblematice ale istoriei explorării sp ...
-
Aceasta este cea mai veche mișcare la nivelul elitelor europene
Ambasada României în R. Bulgaria a salutat vizita, la Sofia, a unei delegații a ONG-ului PanEuropa România, care a fost ...
-
Biden părăsește Casa Albă luând cu el documente clasificate
Camioanele care s-au deplasat la Casa Albă pentru plecarea actualului președinte american Joe Biden au luat și documente ...