Cum şi-a început afacerile Petr Kellner proprietarul PRO TV ucis într-un accident de elicopter

Postat la: 29.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum şi-a început afacerile Petr Kellner proprietarul PRO TV ucis într-un accident de elicopter

Miliardarul Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, proprietarul postului Pro TV, a murit într-un accident de elicopter în Alaska. Avea o avere estimată la 17,5 miliarde de dolari, era parte din grupul care a întreprins excursia de sâmbătă în apropierea unui gheţar din Alaska, potrivit celor care au închiriat elicopterul.

Petr Kellner a fost considerat cel mai bogat om de afaceri din Cehia şi, de către unii, chiar din ţările foste comuniste care au aderat la UE. Bloomberg îl plasa în 2019 pe locul 111 în rândul celor mai mari 500 de miliardari ai lumii, cu o avere estimată la 12,5 miliarde de dolari şi cu o valoare estimată pentru grupul său PPF de 51,6 miliarde de dolari. Potrivit datelor furnizate de fondul PPF pe propriul site, acesta a fost prezent pe piaţa din România cu activităţi în domeniul imobiliar (prin PPF Real Estate Hilding - clădirile Metropolis Centre şi Crystal Tower din Bucureşti) şi prin platforma de e-commerce Mall Group, arată hotnews.ro. PPF este prezent cu investiţii în diverse sectoare economice din SUA până în Rusia şi China - America de Nord, Europa de Vest şi de Est şi Asia.

Ţările central şi est-europene sunt pieţele unde se concentrează o mare parte din activitatea grupului, alături de Rusia, ţara cu apariţii majore pe lista investiţiilor sale, apărând ca zonă de activitate pentru: servicii financiare (Home Credit), biotehnologie, imobiliare, asigurări (PPF Life Insurance), Inginerie (prin Skoda Transportation). agricultură (RAV Agro), minerit de aur şi argint (Polymetal International, companie listată la Londra). Cel mai bogat om din Cehia, Petr Kellner, a intrat în business la începutul anilor '90, imediat după Revoluţia de catifea, când vindea produse de papetărie şi birotică. „Apoi a împrumutat 1 milion de dolari şi a pus bazele unui fond de investiţii pe care l-a folosit pentru a cumpăra un pachet majoritar de acţiuni în cadrul celui mai mare asigurator din Cehia în momentul privatizării acestuia", scrie Forbes.

Prin PPF el a fost un jucător care a investit în domenii variate, de la bancar şi asigurări la telecom, energie şi imobiliare. Kellner deţine, împreună cu cehul Jiri Šmejc un pachet important la TV Nova, unul dintre cele mai populare posturi TV din Cehia. Petr Kellner are afaceri şi în România, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank şi complexul Metropolis Center, ambele din Bucureşti, el deţinând fondul de investiţii PPF Group. La acest moment, Kellner (55 de ani) este creditat de Forbes cu o avere de 15,4 miliarde dolari. În 2018, Kellner (n. 20 mai 1964) s-a clasat pe locul 88 pe lista miliardarilor Forbes World, cu o valoare netă estimată de 15,5 miliarde USD. După Revoluţia de catifea, a lucrat pentru compania cehă Impromat, un importator şi vânzător de fotocopiatoare Ricoh.

În 1991, a înfiinţat fondul de investiţii PPF împreună cu omul de afaceri Milan Vinkler. Fondul de investiţii a avut un mare succes, motiv pentru care cei doi au cumpărat acţiuni de la peste 200 de corporaţii cu o valoare nominală de 5 miliarde CZK. Între 1995 şi 1996, PPF a cumpărat o participaţie de 20% la cea mai mare companie de asigurări din Cehia, Česká pojišťovna şi a început să o administreze. În 2000, PPF a cumpărat 31,5% pachetul Česká pojišťovna de la IPB pentru 2,85 miliarde CZK. Ulterior, PPF a achiziţionat mai multe acţiuni şi a devenit proprietarul dominant (93%) în 2001, când PPF a cumpărat mize importante de acţiuni de la Komerční banka şi statul ceh.

Afacerile din domeniul asigurărilor au demarat în 2007, când grupul PPF a semnat un contract cu Assicurazioni Generali pentru a crea o asociere comună între filiala de asigurări PPF Group şi corporaţiile Assicurazioni Generali din Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Serbia, Slovenia, Croaţia, Belarus şi Kazahstan. Petr Kellner a devenit membru al Consiliului de administraţie al Generali şi a cumpărat ulterior o participaţie de 2,02% din Assicurazioni Generali. În 2013, PPF Kellner a vândut acţiunile rămase ale companiei Generali PPF Holding (GPH) către Generali pentru 2,5 miliarde de euro, care a devenit singurul proprietar în vigoare la sfârşitul anului 2014. Începând din 2015, Kellner nu mai este membru a Comitetului Generali.

În 2006, Forbes a estimat valoarea netă a PPF la 3 miliarde de dolari SUA, catalogându-l pe Kellner drept cel mai bogat ceh. În 2018, Petr Kellner s-a clasat pe locul 88 pe lista Miliardarilor Forbes World, cu averea listată la 15,5 miliarde USD. În trecut, deţinea un avion Gstream Gulfstream, numit Káně. În 2010, el a cumpărat un avion Boeing 737-700BBJ ca avion de afaceri. A locuit într-o reşedinţă extinsă din satul Podkozí de lângă Praga, dar deţinea şi o serie de alte proprietăţi imobiliare din diferite ţări. Deţine, de asemenea, una dintre cele mai mari colecţii de fotografii realizate de Josef Sudek.

loading...
PUTETI CITI SI...