Criza gunoaielor în Bucureștiul grav afectat de pandemie. Nicușor Dan a găsit-o responsabilă pe șefa deșeurilor din Primărie

Postat la: 06.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Criza gunoaielor în Bucureștiul grav afectat de pandemie. Nicușor Dan a găsit-o responsabilă pe șefa deșeurilor din Primărie

Problema gunoaielor persistă în București încă din anul 2019 atunci când un grup de interese din PMB a decis că aceste deșeuri să fie depozitate la o groapă improvizată din Ulmeni-Călărași, ignorând depozitele ecologice existente și construite în urma unor licitații publice internaționale organizate de municipalitate.

Primarul Nicușor Dan a avut săptămâna trecută mai multe întâlniri cu departamentele de specialitate din PMB și în cadrul interpelărilor au fost discutate problemele privind cele două depozite ecologice, capacitățile disponibile și strategia viitoare privind gestiunea deșeurilor într-un oraș de 4 milioane de locuitori, care produce zilnic circa 3 milioane de kilograme de deșeuri. Primarul general și consilierii CGMB au început să remarce semnalele de alarmă privind iminența unei crize a gunoaielor în capitală, nu doar bucureștenii care sunt nevoiți să suporte zilnic mizeria și mirosul pestilențial.

Întrebările adresate Magdalenei Iuga, șefa serviciului deșeuri din PMB în ultimii 15 ani, și responsabila cu strategia privitoare la gestiunea în siguranță a deșeurilor în capitală, au dezvăluit situații paradoxale. Astfel, Primarul general și consilierii CGMB au aflat cu stupoare că în anul 2020, în plină criză de pandemie, Iuga a semnat și a trimis o notă din partea departamentului servicii deșeuri din PMB către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin care anunța că cele două depozite ecologice ale PMB, Chiajna și Vidra, nu mai dețin contracte valabile, învederând acestei instituții să suspende licențele celor două depozite ecologice.

O notă care a aruncat în aer gestiunea deșeurilor în capitală, mai ales că municipalitatea nu avea o soluție alternativă care să acopere funcționarea în condiții de siguranță a unui oraș de aproape 4 milioane locuitori afectat de o pandemie generalizată. În paralel Magdalena Iuga a întocmit rapoarte ale serviciului de deșeuri pe care îl conduce prin care transfera responsabilitatea depozitării deșeurilor la nivelul sectoarelor iar ulterior aceste deșeuri ajungeau prin intermediul primăriilor de sector la Ulmeni-Călărași, unde a fost creat cel mai mare dezastru ecologic postedecembrist din România.

"Înțelegerile Magdalenei Iuga cu grupul de interese de la groapa ilegală de gunoi din Ulmeni, Călărași au fost mai presus de gestionarea în siguranță a deșeurilor produse de 4 milioane de locuitori care au împins orașul pe o pantă care nu reprezintă doar o criză a deșeurilor ci reprezintă o criză a sănătății publice. Depozitul Chiajna nu mai deține capacitate de depozitare, Autorizația Integrată de Mediu a acestui depozit fiind anulată parțial de Tribunalul Municipiului București. Ultimul act adițional încheiat în 28 decembrie 2020 pentru 3 luni, doar pentru monitorizare închidere și postînchidere a expirat. Responsabilitățile întreruperii activității la depozitul Chiajna revin operatorului care deține autorizația integrată de mediu iar nu municipalității.", scriu cei de la gazetadestiri.ro.

Contractul cu depozitul Vidra care aparține Eco Sud este valabil până la umplerea acestuia în conformitate cu capacitatea prevăzută în autorizația integrată de mediu, de 11,5 milioane mc, din care 5,5 milioane mc sunt deja construiți și disponibili. Aceasta capacitate asigură funcționarea în siguranță a Bucureștiului pentru perioada următoare. Confirmarea printr-un act adițional semnat între PMB și operator a acestei capacitați disponibile în folosul Municipalității, reprezintă un act de securizare a gestiunii deșeurilor produse de bucureșteni în următoarea perioadă și o strategie benefică în folosul comunității.

loading...
PUTETI CITI SI...