Creierul strămoșilor noștri a fost surprinzător de asemănător cu cel al maimuțelor până foarte recent

Postat la: 13.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Creierul strămoșilor noștri a fost surprinzător de asemănător cu cel al maimuțelor până foarte recent

Creierul omului modern este principala trăsătură care ne diferențiază de primatele mari. A fost cel care pe strămoșii noștri i-a ajutat să lucreze cu concepte abstracte, să-și folosească cunoștințele pentru a schimba mediul, pentru a-l face să lucreze în folosul lor, să utilizeze limbajul pentru a comunica.

Totuși, se pare că acesta a apărut mult mai târziu decât s-a crezut până acum, respectiv abia în urmă cu 1,5 milioane de ani. Asta înseamnă că primele specii de Homo din arborele nostru genetic, inclusiv primul val de hominizi plecat din Africa, aveau creierul surprinzător de asemănător cu cel al maimuțelor, relatează IFL Science. Concluzia a fost trasă după studierea fosilelor găsite în Africa, Georgia și sud-estul Asiei, fosile vechi de 1 până la 2 milioane de ani. Oamenii de știință de la Universitatea din Zurich, Elveția, au tras concluzia, în urma unor tomografii, că creierul modern a apărut acum 1,5 - 1,7 milioane de ani, la populația Homo din Africa, ceea ce e surprinzător de recent.

De menționat e că primii oameni din speciile Homo au apărut în urmă cu 2,5 milioane de ani și s-au stabilit ulterior în Dmanisi, pe teritoriul Georgiei din ziua de azi. Chiar dacă aveau creierul destul de asemănător cu cel al primatelor, au reușit să se adapteze condițiilor de mediu din Eurasia, să-și facă unelte și să-și dezvolte relații sociale complexe. În același timp, în Africa, tot populațiile Homo deveneau din ce în ce mai avansate și începuseră să apară primele semne ale limbajului. În urmă cu 1,7 milioane de ani, un al doilea val de hominizi a părăsit Africa, iar de această dată creierul "călătorilor" era cu mult mai mare. Acest val de hominizi s-a stabilit în insula Java.

Multe dintre diferențele dintre creierul nostru și cel al primatelor se află la nivelul lobului frontal. Acesta este responsabil cu funcțiile cognitive superioare, așa cum sunt memoria, emoțiile, rezolvarea problemelor și interacțiunea socială. Practic, e cel care răspunde de comportamnetul complex, tipic oamenilor. Dacă înfățișarea noastră e aceeași de 200.000 de ani, de la Homo Sapiens încoace, abia acum 70.000 de ani am început să fim așa cum suntem azi, să ne descurcăm cu noțiunile abstracte sau să creăm artă, de exemplu, mai spun oamenii de știință.

loading...
PUTETI CITI SI...