Cercetătorul Jurma, noua tulpină de COVID si Al treilea Val: "A ajuns și în România. Este mai infecțioasă și se răspândește mai repede"

Postat la: 22.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Cercetătorul Jurma, noua tulpină de COVID si Al treilea Val:

Octavian Jurma, medicul și cercetătorul din Timișoara care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, a precizat că noua tulpină de coronavirus detectată în Marea Britanie a ajuns și în România:

"Dacă noua tulpină este detectată în Australia care este atât de departe, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România. Doar că noi nu o putem detecta. Până nu va deveni destul de prevalentă în populație și nu vom adapta kiturile de testare nu avem cum să o detectăm. Iar prin politica actuală cu scăderea numărului de teste și de minimizare a infecției este foarte puțin probabil să detectăm. Am pierdut controlul epidemiologic, și controlul epidemiologic se pierde când rata de pozitivare depășește 10%, iar testând din ce în ce mai puțin pierdem informatii importante.", explică epidemiologul Octavian Jurma.

El spune că noua mutație se răspândește mai repede, iar alături de relaxarea măsurilor, valul trei ar putea veni cu cifre mai mari. "Este o mutație care are loc pe proteina Spike și îi permite virusului să se lege de acești receptori specifici care îl internalizează și îi permite să fie integrat în ADN-ul celular și să fie multiplicat de către celulă. Spre exemplu, este mai rezistent. Această versiune, din nefericire, este mai infecțioasă și se răspândește mai repede. Pe curba din România rezultatul îl vom vedea cumulat cu măsurile de relaxare pe care le-am luat în această perioadă, cât și cumulat cu venirea românilor acasă de sărbători. Cu toate acestea laolaltă, am putea avea un val trei, exact așa cum ne temeam, mai mare decât valul doi, cu cifre mai mari", afirmă cercetătorul.

„Noua tulpină pare să fie cu 70% mai infectioasă, dar si cu o creștere de 50% a vitezei de infectare. Dacă mărim cu 50% rata de infectare, curba va arăta mult mai dramatic. Discutăm de un efect care se cumulează. Această accelerație face ca viteza să crească, iar viteza o măsurăm prin numărul de cazuri. Ne-am pierdut bunul obicei din primul val să reacționăm anticipativ. Dacă așteptăm până când vom vedea aceste numere mari va fi mult mai grav. Capacitatea noastră maximă de vaccinare este de două milioane de oameni pe lună, la o creștere cu 50% a ratei de infectare virusul poate să producă mai mult de două milioane de infecții, chiar dacă noi vom detecta doar 200.000", explică medicul Jurma.

Noua mutație descoperită nu afectează însă efectul vaccinului anti-COVID, spune epidemiologul Jurma, serul rămând singura noastră opțiunea în lupta cu virusului. "Este improbabil ca această mutație să scadă foarte mult eficiența vaccinului. Vaccinul rămâne prima noastră opțiune împotriva COVID-19. Trebuie să comparăm riscurile vaccinării cu riscurile legate de infecție, iar infecția are riscuri incomparabil mai mari pentru oricare dintre noi. Chiar dacă vom face o formă ușoară a bolii, riscurile sunt mult mai mari decât dacă ne-am vaccina", explică epidemiologul.

loading...
PUTETI CITI SI...