Cea mai mare fraudă bursieră unde Pensii Pilon II şi SIF Transilvania au pierdut bani: "Eşti un criminal... Vei ajunge la închisoare!"

Postat la: 19.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Cea mai mare fraudă bursieră unde Pensii Pilon II şi SIF Transilvania au pierdut bani:

Un ziarist de la Financial Times care a dezvăluit frauda Wirecard vorbeşte despre ameninţările, hărţuirile şi urmăririle cu care s-a confruntat timp de 5 ani în cel mai mare scandal din Germania, unde investitorii au pierdut 25 mld. euro

Povestea Wirecard, cea mai mare fraudă şi cel mai mare faliment bursier din Germania. Articolul este scris de Dan McCrum, jurnalist de la Financial Times, care împreună cu Stefania Palma sunt principalii autori ai dezvăluirilor din Financial Times, şi care au scos la iveală această fraudă ce a fost acoperită din incompetenţă, dacă nu chiar "din corupţie".

De la primul articol din 2015 prin care se puneau la îndoială cifrele prezentate de mândria companiilor tehnologice din Germania, timp de cinci ani, jurnalistul Dan McCrum s-a luptat cu Wirecard, autorităţile de supraveghere din Germania, avocaţi şi detectivi angajaţi de şefii acestei companii pentru a-l urmări, hărţui şi ameninţa. "Eşti un criminal...", "Vei ajunge la închisoare" erau printre mesajele primite de acest jurnalist.

De ce a fost importantă această companie, Wirecard, un procesator de plăţi? În ultimii cinci ani, acţiunile companiei au crescut de 7 ori, capitalizarea bursieră ajungând pe vârf, la 25 de miliarde de dolari, acţiunile fiind incluse chiar în celebrul indice bursier german DAX. Când acţiunile cresc de 7 ori, multă lume face bani, dar trebuie să fie găsiţi nişte "fraieri" care să cumpere aceste acţiuni.

Dan McCrum dezvăluie în articolul pe care l-a scris în FT că, de frica celor angajaţi de Wirecard să îi umble prin calculator, s-a izolat câteva luni într-un birou mic, fără ferestre, aflat lângă redacţia principală a FT, unde a lucrat pe un computer special decuplat de la reţeaua centrală şi unde încerca să pună la cap informaţiile şi documentele adunate.

De asemenea, Wirecard a împrăştiat zvonuri că ziariştii care se ocupă de acest subiect sunt corupţi, fiind mână în mână cu speculatorii care mizaseră pe prăbuşirea acestor acţiuni. În loc să verifice pe cont propriu şi nu să se bazeze pe explicaţiile companiei dacă datele prezentate de FT privind existenţa unei posibile fraude la Wirecard sunt adevărate sau nu, BaFin, autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din Germania, echivalentul ASF de la noi, l-a dat în judecată pe McCrum.

Presa din Germania era de partea Wirecard, aşa că Financial Times şi jurnaliştii implicaţi în acest caz au ajuns pe o listă neagră, fiind acuzaţi că fac parte dintr-o conspiraţie internaţională anglo-saxonă care vrea să pună la pământ singura companie germană de tehnologie care putea să rivalizeze cu giganţii americani. Ca o ironie, Dan McCrum spune că salutul de bună dimineaţa din redacţia Financial Times a fost înlocuit cu "N-aţi fost încă arestaţi?".

Când toată lumea părea să creadă că dezvăluirile din Financial Times nu duceau nicăieri - totuşi, trecuseră 5 ani de la primul articol - iar autorităţile nu descoperiseră ceva în neregulă, la începutul aceste veri, în urma unui audit special al KPMG, o altă firmă de audit angajată în locul EY, s-a descoperit că nişte documente bancare din Filipine nu erau altceva decât nişte falsuri grosolane şi că 1,9 miliarde de euro nu existau. De fapt, nu ar fi existat niciodată. Dar cu aceşti bani Wirecard raporta rezultate din ce în ce mai bune, iar acţiunile creşteau.

loading...
PUTETI CITI SI...