Ce este Clubhouse și cum funcționează? De ce se tem conducatorii planetei de aceasta aplicatie in continuă creștere

Postat la: 28.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce este Clubhouse și cum funcționează? De ce se tem conducatorii planetei de aceasta aplicatie in continuă creștere

O nouă aplicație devine din ce în ce mai populară mai ales în țările din Golful Persic și impune un nou trend în materie de rețele de socializare, dupa ce si Elon Musk sau alte vedete din zona "serioasa" au aparut pe acest mediu online exclusivist.

Clubhouse, lansată în luna aprilie a anului precedent a crescut semnificativ în popularitate după ce Elon Musk a fost intervievat în cadrul aplicației în ianuarie 2021 invitându-l mai apoi pe însuși președintele rus Vladimir Putin la o conversație pe Clubhouse. Deși noua rețea reprezintă un spațiu pentru discuții deschise, totuși aceasta constituie și poate fi percepută drept un pericol de către multe regimuri autoritare, printre care și monarhiile din Golf, sau tari din spatiul ex-sovietic, datorită capacității acesteia de a găzdui dezbateri pe subiecte altminteri total interzise în spațiul public sau pe orice rețele de socializare împânzite de armate de roboți și conturi false create de regimuri pentru monitorizarea, denigrarea și reducerea la tăcere a vocilor critice.

Clubhouse este o nouă rețea de socializare descrisă drept viitorul spațiu de discuție și împărtășire de idei care funcționează pe principiul aplicațiilor de comunicare online precum Skype sau Zoom cu diferența că opțiunea de apel video este inexistentă. Aplicația ne permite crearea și accesarea unor așa-numite "camere de discuție" unde ne putem alătura altor oameni care dezbat un anumit subiect într-un larg "apel" audio. În momentul de față aplicația funcționează pe bază de invitație, ceea ce înseamnă că, deocamdată, crearea unui cont necesită o invitație din partea cuiva care deja este înregistrat. După crearea unui profil în cadrul aplicației, utilizatorul își poate selecta domeniile/subiectele de interes pe baza cărora îi vor fi sugerate "camere de discuție" la care acesta se poate alătura.

Popularitatea aplicației a venit odată cu participarea unor numeroase vedete și celebrități la discuții pe Clubhouse. Printre acestea se numără Elon Musk, Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey precum și o serie de jurnaliști, oameni de afaceri, și experți în diferite domenii. Există, desigur, și cealaltă față a monedei unde Clubhouse oferă, precum orice altă rețea de socializare, un spațiu de exprimare și răspândire de teorii ale conspirației, rasism și xenofobie, precum și negarea existenței COVID-19 sau idei antivacciniste.

Principala critică la adresa aplicației vine pe filiera protocoalelor de securitate implementate de fondatori pentru protejarea identității utilizatorilor și a conversațiilor. Îngrijorările nu sunt de ignorat și vin în timp ce creatorii acestei platforme nu au oferit prea multe detalii referitoare la acest subiect. Mai mult decât atât, pentru a putea invita alte persoane, un utilizator nou înregistrat trebuie să permită aplicației accesul la lista de contacte din agenda telefonului. Cel mai recent incident de securitate implică o încălcare a securității datelor care a permis unui dezvoltator crearea unei copii a aplicației care să funcționeze și pe sistemele de operare Android (momentan aplicația este disponibilă doar pentru iOS). Nu în ultimul rând, aplicația a atras critici cu privire la lipsa de protecție împotriva hărțuirilor, dar și la adresa moderării discuțiilor (sau absenței acesteia) pentru a oferi utilizatorilor un climat de siguranță.

Clubhouse numără în prezent aproximativ 8 milioane de utilizatori, o creștere spectaculoasă de la 3.5 milioane la începutul lunii februarie. Pe locul doi, după Statele Unite ale Americii, în topul numărului de utilizatori se află Arabia Saudită care a atins săptămâna trecută cifra de peste 1.3 milioane de persoane înscrise în aplicație. Însă dincolo de aceste cifre, Clubhouse reprezintă, în special pentru cei tineri, o ocazie unică de a se exprima liberi și necenzurați discutând subiecte considerate "sensibile". Nevoia de exprimare se poate observa din explozia în numărul de utilizatori precum și temele abordate în cadrul "camerelor de discuție". Astfel, în cadrul aplicației pot fi găsite camere cu sute de utilizatori discutând reforme politice, aspecte ce țin de sectarianism, democratizare, drepturile omului, chestiuni identitare, drepturile femeilor și feminismul, iar nu de puține ori sunt aduse critici deschise regimurilor și practicilor acestora.

Utilizatorii aplicației se află acum într-o frenezie a dezbaterii, a exprimării de viziuni și perspective contradictorii într-un proces care, practic, mută spațiul public de exprimare în mediul online unde fiecare voce poate fi ascultată fără a fi cenzurată. Numărul în creștere de utilizatori face ca decizia interzicerii aplicației să fie una foarte dificilă. Mai mult decât atât, o astfel de acțiune ar produce nemulțumire în rândul a sute de mii de oameni care au prins gustul libertății de exprimare, iar reacția acestora s-ar putea dovedi a fi de necontrolat. Totodată, acest gest ar reprezenta o încălcare severă a drepturilor omului, una care ar atrage nu doar condamnări pe plan intern, dar și la nivel internațional. China, insa, cu un regim totalitar, a interzis deja aplicația.

Clubhouse are fără doar și poate potențialul de a deveni un game changer în lumea rețelelor de socializare. Aplicația conectează persoane de naționalități și culturi diferite în jurul unor subiecte de interes comun. Aceasta încurajează dezbaterea deschisă pe diverse teme și facilitează schimbul de idei atât de necesar evoluției. Criticile la adresa nivelului de securitate, totuși, nu trebuie trecute cu vederea.

Ca reactie la Clubhouse, postacii și armatele de roboți afiliați regimurilor care inca nu stapanesc chestiunea și-au demarat deja campaniile de denigrare a aplicației pe alte rețele de socializare, în special Twitter si Facebook. Securitatea națională este invocată în mai multe postări drept argument în favoarea interzicerii Clubhouse. Se argumentează că aplicația are o dilemă morală, și anume faptul că nu ia în calcul diferențele naturale dintre societăți sau prejudiciul pe care îl poate aduce unor întregi populații. Aplicația a generat o dezbatere societală robustă nu din cauza conceptului de camere de discuție în care sunt dezbătute diverse subiecte, ci din cauza abilității dezbaterilor de a face zgomot.

loading...
PUTETI CITI SI...