Cat de intemeiata este panica "vaccinului AstraZeneca". Cazurile de coagulare a sangelui mai numeroase la Pfizer

Postat la: 16.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cat de intemeiata este panica

Raportul autoritatilor britanice, in ceea ce priveste efectele si starea de sanatate a persoanelor vaccinate anti-COVID, arata ca au existat mai multe cazuri de tulburari de coagulare la persoanele vaccinate cu serul produs de Pfizer comparativ cu cei vaccinati cu doze AstraZeneca. De altfel, in cazul ambelor vaccinuri, numarul acestor episoade este mult mai mic comparativ cu numarul obisnuit al acestor cazuri.

Raportul autoritatilor britanice arata ca in cazul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca numarul acestor cazuri a fost de 13. In cazul persoanelor vaccinate cu serul Pfizer numarul acestor cazuri raportate a fost de 15. Phil Bryan, director pentru siguranta vaccinurilor in cadrul Agentiei de reglementare a medicamentelor si produselor medicale din Marea Britanie, a declarat marti, 15 martie, ca organizatia "revizuieste indeaproape" informatiile privind cheagurile de sange aparute la vaccinare in unele tari europene.

El a adaugat insa ca dovezile disponibile "nu sugereaza ca vaccinul este cauza". "Cheagurile de sange pot aparea in mod natural si nu sunt neobisnuite", a spus el intr-un comunicat. Peste 11 milioane de doze de vaccin COVID-19 AstraZeneca au fost pana acum administrate in Marea Britanie si numarul de cheaguri de sange raportat dupa administrarea vaccinului nu este mai mare decat cel care s-ar fi produs in mod natural la populatia vaccinata. "Oamenii ar trebui sa mearga si sa-si faca vaccinul impotriva COVID-19 cand li se cere acest lucru", a mentionat oficialul citat. Raspunsul sau survine dupa ce Germania, Italia, Franta si Spania sunt tarile care au decis recent sa suspende temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Datele din studiile clinice ale AstraZeneca, care au implicat 24.000 de persoane, au constatat ca patru dintre aceste evenimente tromboembolice au avut loc la persoanele carora li s-a administrat vaccinul, iar opt au avut loc in grupul placebo care nu a primit vaccinul COVID. Dupa vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, aceste evenimente nu au avut loc la o rata mai mare decat "rata de fond" asteptata.

Autoritatile de la Bucuresti au anuntat luni seara ca vor continua vaccinarea cu serul Astra Zeneca. "Cazurile de tulburari de coagulare au aparut la un numar redus de pacienti vaccinati, fara sa depaseasca frecventa raportata in populatia generala nevaccinata. Trebuie avut in vedere ca aceste tulburari au diferite cauze si pot aparea independent de administrarea vaccinului. In prezent, expertii de la nivel european analizeaza cu maxima rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili daca exista o relatie de cauzalitate intre administrarea vaccinului si aceste evenimente", a transmis CNCAV.

loading...
PUTETI CITI SI...