Care sunt atributiile unui broker ipotecar?

Postat la: 17.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Care sunt atributiile unui broker ipotecar?

Un broker ipotecar este un intermediar care gestioneaza procesul de imprumut ipotecar pentru companii sau persoane. Practic, un broker de credite ipotecare face legatura intre banci, societati de leasing sau IFN-uri si persoanele care au nevoie de un credit imobiliar, fara a utiliza propriile fonduri pentru a stabili conexiunea.

Un broker ipotecar colecteaza in mod ideal toata documentatia relevanta de la client si o transmite creditorului potential pentru procesare si / sau aprobare. Astfel, un broker credit ipotecar preia efortul de a cauta cea mai avantajoasa oferta bancara pentru client, se ocupa de intocmirea dosarului de credit, de gestionarea relatiei cu banca si pastreaza legatura cu evaluatorul, notarul si asiguratorul, in timp ce monitorizeaza tot procesul pana la acordarea creditului.

Atributiile brokerului ipotecar

Munca si obligatiile unui broker de credite ipotecare variaza in functie de serviciile oferite. In general, atributiile includ:

  • Promovarea serviciilor catre clienti.
  • Intelegerea nevoilor si obiectivelor clientilor.
  • Cercetarea pietei pentru determinarea sau obtinerea unui produs ipotecar potrivit pentru client (debitor).
  • Explicarea terminologiei financiar-bancara clientilor pentru ca acestia sa inteleaga cum functioneaza procesul de creditare.
  • Asistarea clientului in obtinerea aprobarii prealabile pentru un credit ipotecar.
  • Colectarea tuturor documentelor relevante (inclusiv rapoarte de credit, extrase de cont bancare si istoricul locurilor de munca pentru debitorii care cumpara sau refinanteaza o proprietate.)
  • Finalizarea cererii de credit ipotecar.
  • Asigurarea faptului ca prezentarile legale sunt intelese de catre client / debitor.
  • Trimiterea tuturor documentelor necesare catre creditor.
  • Furnizarea unor optiuni de economisire pentru clienti.
  • Anticiparea problemelor care ar putea aparea in timpul procesului de aplicare.

Avantajele colaborarii cu un broker ipotecar

Un broker poate ajuta un client sa gestioneze mai bine taxele percepute pentru obtinerea unui credit ipotecar. Taxele includ taxe de aplicare, taxele de evaluare potentiale si taxele de initiere (care pot fi intre 0,5% si 1% din suma imprumutului).

Brokerul ajuta clientul sa economiseasca timp si efort, deoarece de obicei detine o multime de informatii despre creditori, termenii de rambursare si taxele administrative sau alte taxe care pot fi disimulate in contractele lor. Cu toate acestea, clientii sunt incurajati sa efectueze propriile cercetari.

Brokerii tind sa cunoasca bine creditorii si, unitatile bancare si IFN-urile au incredere in brokerii imobiliari. Brokerii pot obtine, de asemenea, tarife bune de la creditori, deoarece ei sunt cei care aduc clientela.

Procesul de brokeraj ipotecar

Deoarece un broker ipotecar serveste ca intermediar intre creditori si imprumutati, procesul incepe adesea cu un client care doreste sa cumpere o casa noua sau care doreste o refinantare.

Clientul abordeaza un broker credite imobiliare, iar brokerul abordeaza diferiti creditori si afla cerintele si dobanzile pentru a oferi optiuni adecvate situatiei clientului.

Brokerul colecteaza documente precum dovada angajarii, dovada venitului, rapoarte de credit, detalii despre activele clientului (daca exista) si orice alte informatii importante care ar putea fi necesare pentru a determina capacitatea imprumutatului de a primi finantarea de la creditor.

Brokerul ipotecar face o estimare a sumei si tipului adecvat de credit pentru imprumutat si intocmeste un raport imprumut-valoare. Brokerul trimite apoi cererea de finantare unui creditor pentru aprobare, actionand ca o legatura dintre creditor si imprumutat pe parcursul intregului proces.

Odata aprobat creditul, clientul va primi fondurile in contul personal iar brokerul va incasa o taxa de la creditor pentru serviciile prestate. Este important de retinut faptul ca brokerului de credite nu i se permite, prin lege, sa incaseze comisioane de la client pentru serviciile prestate. Un broker credit ipotecar este platit de catre finantatorii pe care ii reprezinta si anume unitati bancare, societati de leasing sau IFN-uri.

loading...
PUTETI CITI SI...