Bilanț dupa patru luni de cand "Cupru Min" a intrat sub managementul lui Tiberiu Rațiu

Postat la: 10.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Bilanț dupa patru luni de cand

În data de 01 august a fost numit director general al Societății Comerciale cu capital integral de stat "CUPRU MIN" inginerul Tiberiu Rațiu. Consiliu de Administrație desemnat de Ministru liberal Virgil Popescu a considerat că există specialiști crescuți și formați în cadrul unității care au dovedit în timp că sunt pregătiți profesional, că au puterea de muncă, dorința de a menține și dezvolta activitatea minieră începută acum mai bine de 42 de ani la Roșia Poieni.

Astfel, după o perioadă de derivă pentru unitate, directori generali cu numire provizorie, directori executivi care aveau și calitatea de membrii în Consiliu de Administrație, directori executivi cu probleme grave de sănătate sau navetiști, a sosit momentul în care Ministrul a decis să acorde încredere și putere executivă celor care au muncit mai mult de 25 de ani în "Cupru Min". Încă de la numirea provizorie au apărut comentarii, aprecieri în majoritate favorabile privitoare la decizia Ministrului Virgil Popescu.

Tiberiu Rațiu este inginer care a absolvit I.M. Petroșani - Facultatea de Mașini și Instalații Miniere în anul 1986, secția ingineri cursuri de zi și a fost repartizat la "Cupru Min" din două motive: dorința de a profesa unde s-a născut, crescut, educat și media de absolvire care i-a permis să aleagă (prin repartiție națională) locul de muncă. Vechimea în cadrul unității miniere a fost întreruptă de cele două mandate obținute ca primar al orașului Abrud, așadar, 26 de ani inginer la "Cupru Min", 8 ani primar.

Preluare de mandat executiv în condiții excepționale, perioadă de pandemie, Consiliu de Administrație numit provizoriu, și acum enumerarea problemelor majore:

- Furnizori de subansambluri și piese de schimb care nu și-au îndeplinit condițiile contractuale din diverse motive care practic pot bloca în orice moment activitatea de producție din două motive : sunt unici furnizori și găsirea altor furnizori care pot executa comenzile durează 6-8 luni fără perioadele de achiziție;
- Lucrări de investiții stopate, înghețate, amânate practic fără motiv, cauzate de lipsa deciziei executivului și a Consiliului de Administrație care-și încetase activitatea;
- Limitarea activității de producție prin Hotărâre a Consiliului de Administrație (care a plecat) în trimestru II, mutarea producției nerealizate în trimestrul IV a fost "cadoul" făcut pentru conducerea liberală care preluat conducerea unității. În loc să scutească bieții salariați de nerealizarea programului dispus prin Hotărâre, au mutat nerealizarea programată pentru cei care vor veni. Inspirat credem din exemplu neînfrântului Ștefan cel Mare, "otrăvirea fântânilor, pârjolirea pajiștilor, părăsirea sălașului" a fost modul de încheiere al mandatelor unor specialiști care au "revigorat Cupru Min". Au confirmat dacă mai era nevoie cei care au venit din diferite medii ca specialiști în minerit, modul cum au creat cel mai mare profit, cum au obținut cele mai mari producții din istoria unității. Faptul că Ministrul Virgil Popescu a înțeles că laudele Consiliului de acum trecut, au avut drept scop solicitarea unor noi numiri, prelungirea mandatelor de conducere duală consilieri-directori executivi, este lăudabilă și mai mult decât înțeleaptă, venită la timp și în interesul național;
- Și în acest an va veni iarna și la Cupru Min condițiile sunt aspre, speciale și activitatea nu se poate întrerupe. Noi, cei care avem ca sursă unică de trai mineritul privim spre cer, suntem mulțumiți că bogăția țării e aproape și dacă aducerea Ei la suprafață ne afectează mădularele suntem mândri că cineva se bazează pe loialitatea noastră. Cheltuielile vor fi mai mari, pandemia nu ne permite lucrul de acasă, suntem "ortaci" mai mult ca altădată.

Poate că aceste aspecte care pot fi dovedite, detaliate, vor putea fi interpretate cu părtinire în această perioadă, exploatate politic, merită să fie amintite.
Cu o floare nu se poate face primăvară, mai ales în prag de iarnă !. Doi directori executivi, general și economic au depus o muncă nenormată care în 4 luni a dat roade. S-au deblocat investițiile unele care erau începute, altele demarate parțial, altele însemnând achiziții urgente.

Programul anual de producție denumit "Preliminar", este practic comanda fermă a Statului Român, proprietarul "Rezervei naționale" care dacă nu se realizează, salariații nu-și pot primi drepturile salariale.

La data când se scriu aceste rânduri programul de producție, adică ce se preconizează a fi extras, prelucrat, vândut și încasat, resursa umană necesară, lista de investiții pe termen imediat și strategia pentru cel puțin 3-5 ani este supus aprobărilor Consiliului de Administrație, Agenției Naționale de Resurse Minerale și practic a Ministerului de resort.

Au mai fost perioade de cumpănă, de grele încercări pentru unitate, când economia națională s-a prăbușit pe orizontală, furnizorii de tehnică minieră, mari producători de mașini și echipamente practic au dispărut, și să nu uităm perioada când metalurgia din Baia Mare și Zlatna s-au...topit, veriga care prelucra și obținea produsul finit al unității noastre miniere a dispărut. Lipsa mijloacelor de producție, lipsa pieței de desfacere, lipsa acordului dintre legislației națională și cea externă, nu au putut opri activitatea la Abrud. A fost și o tentativă de privatizare, au mai fost și abordări neprofesioniste și ce dorim de fapt să scoatem în evidență este certitudinea că unitatea nu s-a oprit. Resursa umană, a avut calitate, a avut grijă de zăcământ și de patrimoniu. Construcțiile miniere, stabilitatea lor în timp, experiența acumulată și utilizată în beneficiul celor care nu au altă sursă de venit stau mărturie că specialiștii care au început și au continuat neîntrerupt activitatea cunosc ce trebuie făcut în continuare.

Aici este rolul parlamentarilor de Alba, în special a lui Florin Roman, care au semnalat ministrului Virgil Popescu că este momentul să se bazeze pe cei care au trecut prin vremuri vitrege alături de "CUPRU MIN". Au trecut 4 luni, activitatea în condițiile pandemiei, nu s-a întrerupt.  Deputatul Florin Roman a sesizat importanța factorului uman, a cunoscut moții la ei acasă, a militat în Parlamentul României pentru acordarea drepturilor celor care au lucrat în minerit, în zonele monoindustriale.

Proiecte pentru dezvoltarea zonei pentru continuarea mineritului le vom prezenta în viitorul apropiat. Alegerea făcută de Ministru, încrederea acordată colectivului din unitate în condiții speciale, pandemie, iarnă, relații comerciale cu mari restricții sperăm să ducă la menținerea și continuarea activității miniere, activitate nesubvenționată cu profit și cu importantă contribuție la Bugetul de Stat.

loading...
PUTETI CITI SI...