ASF e reclamată la DNA pentru favorizarea unor asiguratori RCA rău platnici

Postat la: 12.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

ASF e reclamată la DNA pentru favorizarea unor asiguratori RCA rău platnici

Un angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut luni un denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie, în care acuză conducerea autorităţii de abuz în serviciu, pentru că ar favoriza câţiva asigurători rău-platnici.

„Practic, deşi mii de petenţi reclamă, anual, conduita abuzivă a unor asigurători, în particular, EUROINS şi CITY INSURANCE, societăţi care, în anul 2020, au cumulat aproximativ 90% din reclamaţiile formulate la ASF, Sectorul Asigurări refuză să efectueze controale pe această temă la cei doi asiguratori, iar în rarele situaţii în care aceştia sunt supuşi unor controale, tematica de control, stabilită de conducerea Sectorului de Asigurări al ASF, omite cu bună ştiinţă să includă conduita asigurătorilor, semnalată în Fişele de deficienţe, ori de către consumatori prin numeroasele petiţii. Spre exemplificare, tematica de control se rezumă la indicatorii financiari ai asigurătorilor, cu ignorarea deficienţelor semnalate de consumatori şi confirmate de Departamentul Petiţii al ASF", se arată în denunţul obţinut de Hotnews.

Mai exact, conducerea ASF este acuzată de un posibil abuz în serviciu prin omisiunea nejustificată de a lua măsurile de control şi sancţionare a unor asigurători RCA rău platnici, în ciuda miilor de reclamaţii făcute de păgubiţii RCA. În denunţul făcut la DNA şi consultat de HotNews.ro, angajatul ASF face o trecere în revistă a numărului de reclamaţii în creştere din piaţa asigurărilor, descrie cum sunt analizate petiţiile şi acuză că deficienţele constatate în orivinţa conduitei unor asigurători ar fi "păstrate la sertar", fără a fi luate măsuri de corecţie.

De precizat că ASF este condusă de un Consiliu format din 9 membri, de sectorul Asigurărilor fiind responsabil vicepreşedintele, Cristian Roşu. Din iunie 2020, la ASF a fost numit un nou preşedinte, Nicu Marcu, prin susţinerea PSD şi PNL. Propunerile de sancţionare a asigurătorilor emise de către Sectorul Asigurări se transmit tuturor membrilor Consiliului ASF, organul de conducere al Autorităţii, care dispune în consecinţă, prin votul membrilor săi. În replică, ASF spune că noul preşedinte a demarat anul trecut o analiză exhaustivă a petiţiilor, incusiv a istoricului Euroins şi City, rezultatele şi propunerile de măsuri fiind aşteptate miercuri, 13 ianuarie 2021.

loading...
PUTETI CITI SI...