Aplicația de mobil care te anunță că ai intrat în contact cu un bolnav COVID-19

Postat la: 27.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Aplicația de mobil care te anunță că ai intrat în contact cu un bolnav COVID-19

Prin „First Contact", oamenii se pot avertiza rapid între ei, independent de autorități și, în același timp, păstrându-se anonimatul tuturor celor implicați: atât cei care avertizează (infectați), cât și cei care sunt avertizați că au fost expuși contaminării.

"Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte - așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)", sunt de părere dezvoltatorii primei aplicații din România care te anunță dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19.

Aplicația a fost inițiat și realizat de ONG-ul „Noi, Cetățenii" împreună cu câțiva voluntari, specialiști în domeniul IT, și s-a derulat pe parcursul a 8 luni. Dezvoltatorii spun că România reușește să iasă din „zona gri" a Uniunii Europene, unde rămăsese alături de alte 6 state ce nu utilizează (încă) și astfel de aplicații în combaterea pandemiei.

Dacă o persoană depistează că s-a infectat cu noul coronavirus, se autoraportează în această aplicație și toți cei cu care a intrat în contact în ultimele două săptămâni vor primi un mesaj de avertizare.

„Omul își vede liniștit de treburi și, la un moment dat, o să primească un mesaj, dacă va fi cazul: «în data de..., timp de atâtea minute, ai intrat în contact cu un infectat». Nu i se spune cu cine, nu i se spune ora exactă, i se spune doar data și timpul aproximativ. Și, mai departe, el decide ce face", a explicat, pentru Jurnalul, Dan Țica, coordonatorul acestui proiect.

Autoraportarea constă, practic, în încărcarea în aplicație a unei copii anonimizate după buletinul de analize care confirmă că persoana a fost testată pozitiv COVID. Este o raportare anonimă. Trebuie să încarce buletinul de analize, acela cu testul pozitiv, dar pe care și-l anonimizează. Deci nu va fi cu nume și prenume, CNP sau număr de telefon. Înainte să-l încarce în aplicație, îl editează - ca pe orice poză pe care o are în telefon.

Ulterior, cel cu test pozitiv la coronavirus își dă acordul ca toate persoanele cu care s-a întâlnit înainte să știe că este infectat - fie că este vorba despre prieteni sau necunoscuți, pe stradă, într-un magazin sau la serviciu - să fie anunțate. „Îi anunță pe toți cei cu care s-a întâlnit în ultimele 14 zile", precizează coordonatorul proiectului.

Deocamdată, aplicația poate fi descărcată doar de utilizatorii de telefoane cu sistem Android. „Din păcate, pentru iPhone, nu putem face fără aprobarea autorităților. În aprilie am avut primele adrese către autorități, am avut și o scrisoare deschisă adresată Guvernului, în august, dar nu ne-au răspuns absolut nimic. Nu a existat un răspuns negativ, dar nu a existat răspuns, deși legea spune că în 30 de zile trebuie să dea un răspuns", spune Țeca.

Eficiența unei astfel de aplicații crește proporțional cu rata ei de adoptare, arată un studiu recent realizat la Universitatea Oxford. „Mai exact, cu cât sunt mai mulți oameni în jurul tău care au aplicația instalată pe telefon, cu atât șansa ca aceștia să-ți transmită virusul scade - fiindcă cei care au fost expuși vor fi avertizați și se vor autoizola sau se vor testa. Sau, măcar, vor lua măsuri pentru a nu risca să îi contamineze pe cei cu care se întâlnesc", spun dezvoltatorii aplicației.

loading...
PUTETI CITI SI...