Alerta in Romania. Un ciclon la fel cu cel care a lovit Grecia poate ajunge duminica la Marea Neagră

Postat la: 13.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Alerta in Romania. Un ciclon la fel cu cel care a lovit Grecia poate ajunge duminica la Marea Neagră

„Prognoza meteorologică indică un grad mai mare de instabilitate atmosferică mai ales pentru partea de de vest, centru și zona de munte în cursul zilei de sâmbătă. Acest sistem frontal cu deplasare spre partea de est, aduce duminică un grad mai mare de instabilitate în cea mai mare parte a țării, cu cantități mai mari de precipitații în special în est și sud-est", a spus directorul ANM, potrivit Antena 3.

De asemenea, Elena Mateescu a mai declarat că atenția trebuie să fie mărită în ceea ce privește prognoza meteorologică în următoarea perioadă

„În funcție de poziționarea nucleului ciclonului vom monitoriza situația, cu siguranță pe parcursul dimineții de sâmbătă, dacă modelele își vor păstra din perspectiva structurii și poziționării acestui ciclon în zona țării noastre care să aducă fenomene meteorologice severe, vom emite o avertizare generală", a mai spus directorul ANM.

„E prematur să ne pronunțăm dacă vom vedea un ciclon asemănător celui din Grecia", a afirmat Mateescu, subliniind că meteorologii vor monitoriza situația.

„Dacă poziția ciclonului va fi în special pe traiectoria de sud-vest în condițiile în care avem și raport de umezeala din bazinul vestic al Mării Negre, este posibil să vorbim de o intensificare în această parte a țării", a precizat directorul ANM.

Șapte turiști, dintre care doi români, au murit în urma unei furtuni care a lovit, miercuri seară, peninsula Halkidki din Grecia. Alte aproape 100 de persoane au fost rănite în urma intemperiilor, iar autoritățile au decretat stare de urgență.

Ciclonul este o perturbație atmosferică cu presiune scăzută și cu o circulație a aerului în jurul centrului în sensul invers acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică

Este un vânt puternic cu deplasarea aerului în spirală, însoțit de ploi torențiale și de descărcărcări electrice, specifice regiunilor tropicale, din bazinul Oceanului Indian, el fiind numit în aceste regiuni și ciclon tropical sau taifun. Se manifestă deosebit de intens la sud de ecuator în regiunile Golfului Bengal, Mauritius, La Réunion, Madagascar coasta Africii de Est și Australia

În stratul de frecare, vântul are componenta orientată către centru conform gradientului baric. Datorită orientării vântului către centrul ciclonului, în partea sa centrală domină mișcările ascendente. Față de anticicloni, ciclonii determină un timp în general închis, cu precipitații și vânturi intense.

Furtuna din Halkidiki, un fenomen atipic. Meteorolog: „Un nou ciclon va ajunge în Grecia și va urca spre Marea Neagră"

 

loading...
PUTETI CITI SI...