Xi Jinping dezvăluie un mare plan de dezvoltare pentru Asia Centrală

Postat la: 20.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Xi Jinping dezvăluie un mare plan de dezvoltare pentru Asia Centrală

Președintele chinez Xi Jinping a dezvăluit vineri un plan măreț pentru dezvoltarea Asiei Centrale, de la construirea infrastructurii până la stimularea comerțului, asumând un nou rol de lider într-o regiune care a fost în mod tradițional o sferă de influență a Rusiei, scrie swissinfo.ch.

China este pregătită să coordoneze strategiile de dezvoltare cu Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan și să promoveze modernizarea tuturor, a spus Xi într-un discurs la un Summit China-Asia Centrală din nord-vestul Chinei.

„Acest Summit a adăugat un nou impuls dezvoltării și revitalizării celor șase țări și a injectat o puternică energie pozitivă în pacea și stabilitatea regională", a declarat Xi mai târziu, la o conferință de presă cu omologii săi din Asia Centrală.

„Vom promova împreună o nouă paradigmă de cooperare profund complementară și la nivel înalt de câștig reciproc."

Prin angajamentul său, China s-a plasat în fruntea cursei pentru influența politică și activele energetice în regiunea bogată în resurse, Rusia fiind distrasă de războiul din Ucraina și retragerea forțelor americane din Afganistan diminuând prezența SUA în regiune.

Cele cinci foste republici sovietice, cu o rețea de coridoare comerciale, oferă Chinei rute alternative pentru transportul de combustibil, alimente și alte mărfuri în cazul unor perturbări în altă parte.

Angajamentele de sprijin și cooperare de la summitul de două zile vor prezenta un contrast cu o imagine „negativă" a Chinei invocată la un summit al liderilor Grupului celor Șapte din Japonia de vineri.

Sprijinul Chinei pentru Asia Centrală pare să fie, de asemenea, o contrapondere la acuzațiile SUA de diplomație coercitivă.

Xi a mai afirmat că țările din Asia Centrală și China ar trebui să aprofundeze încrederea și să ofere „sprijin clar și puternic" pentru interesele fundamentale precum suveranitatea, independența, demnitatea națională și dezvoltarea pe termen lung.

El nu a menționat Ucraina, care, la fel ca națiunile din Asia Centrală, făcea parte din Uniunea Sovietică.

„China este pregătită să ajute țările din Asia Centrală să-și îmbunătățească aplicarea legii, securitatea și construcția capacităților de apărare", a spus el.

China va îmbunătăți, de asemenea, acordurile bilaterale de investiții și va crește volumul de mărfuri transfrontaliere cu regiunea, a spus Xi.

Acesta va încuraja întreprinderile finanțate de chinezi din Asia Centrală să creeze mai multe locuri de muncă, să construiască depozite și să lanseze un serviciu special de trenuri menit să promoveze turismul, a adăugat el.

„Pentru a ne consolida cooperarea și dezvoltarea din Asia Centrală, China va oferi țărilor din Asia Centrală un total de 26 de miliarde de yuani (3,8 miliarde de dolari) ca sprijin financiar și granturi", a spus Xi.

Comerțul bidirecțional dintre China și Asia Centrală a atins anul trecut un record de 70 de miliarde de dolari, Kazahstanul fiind lider cu 31 de miliarde de dolari, în timp ce China caută legături mai profunde în căutarea unei mai mari securități alimentare și energetice.

Xi a spus că construirea liniei D a conductei de gaz natural China-Asia Centrală ar trebui accelerată.

El a cerut, de asemenea, Chinei și Asiei Centrale să își intensifice comerțul cu petrol și gaze, să dezvolte cooperarea energetică între lanțurile industriale și să stimuleze cooperarea în domeniul energiei noi și al utilizării pașnice a energiei nucleare.

Pe termen mai lung, China sprijină construirea unui coridor de transport internațional peste Marea Caspică și ar consolida construirea nodurilor de transport ale serviciilor de trenuri de marfă China-Europa, a spus Xi.

loading...
PUTETI CITI SI...