Valul 4: Europa ridică baricade în fața variantei Delta. Măsuri pentru nevaccinați, imunizare obligatorie și restricții de călătorie

Postat la: 23.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Valul 4: Europa ridică baricade în fața variantei Delta. Măsuri pentru nevaccinați, imunizare obligatorie și restricții de călătorie

Tot mai multe țări europene iau noi măsuri restrictive pentru a împiedica răspândirea variantei Delta a coronavirusului și încearcă să pună presiune pe cetățenii lor să se vaccineze împotriva COVID-19 pentru a preveni o nouă explozie a numărului de infecții, relatează Reuters.

Italia a urmat joi exemplul Franței, anunțând că din 6 august prezentarea dovezii vaccinării sau a imunității în fața COVID-19 va deveni obligatorie pentru intrarea în restaurante, baruri, cafenele, săli de fitness, piscine publice, muzee, cinematografe și alte activități ce au loc în spații interioare. „Varianta Delta este o amenințare mult mai mare decât celelalte variante", și-a apărat premierul Mario Draghi decizia de a face așa-numitul certificat verde obligatoriu pentru a participa la majoritatea vieții publice.

„Certificatul verde nu este arbitrar ci o condiție necesară pentru a nu închide economia. Totul va fi nevoit să se închidă din nou fără vaccinări", a adăugat acesta. Numărul de noi infecții cu coronavirusul s-a dublat în Italia în ultima săptămână, ajungând joi la 5.057 de contagieri în timp ce în Franța învecinată numărul lor a crescut vertiginos din nou, ajungând la aproape 22.000 față de 10.908 noi cazuri înregistrate pe 16 iulie.

Grecia a introdus la rândul ei obligativitatea certificatelor verzi pentru intrarea în restaurante, cluburi de noapte și baruri de săptămâna trecută, după ce pe 8 iulie a impus vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru personalul sanitar și angajații azilurilor de îngrijire a bătrânilor. Guvernul de la Atena a decis de asemenea să acorde puteri sporite Ministerului Sănătății pentru a-i permite să extindă lista categoriilor profesionale pentru care poate fi impusă vaccinarea obligatorie, dând naștere unor temeri că măsura ar putea deschide ușa pentru introducerea imunizării obligatorii generalizate.

Spre deosebire de valurile anterioare ale pandemiei, în Uniunea Europeană numărul de decese și spitalizări nu a crescut în același ritm cu cel al noilor infecții, mulțumită campaniilor de vaccinare în masă demarate la începutul acestui an. Însă cu doar sub 54% din populația adultă a blocului comunitar vaccinată în regim complet împotriva coronavirusului, guvernele se tem că tot vor exista zeci de mii de noi victime dacă nu accelerează vaccinările.

Un număr record de 3,7 milioane de francezi s-au programat pentru imunizare în Franța în săptămâna ce a urmat anunțului de pe 12 iulie al președintelui Emmanuel Macron potrivit căruia persoanele nevaccinate vor fi vizate de restricții. Ungaria a anunțat la rândul ei vineri că introduce vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale și că imunizarea cu „suprarapelul", a treia doză a unui vaccin anti-Covid, va începe de la 1 august.

„Există deja anumite vaccinuri care sunt obligatorii pentru angajaţii din domeniul medical... am extins această regulă pentru coronavirus", a declarat premierul ungar Viktor Orban. Malta a devenit luna aceasta prima țară din UE care a interzis accesul pe teritoriul său pentru toți vizitatorii cu vârsta de peste 12 ani care nu sunt vaccinați în regim complet împotriva COVID-19.

După ce inițial a exclus folosirea certificatelor de sănătate în interiorul țării, premierul britanic Boris Johnson a anunțat luni că cluburile de noapte și alte locuri în care se strâng grupuri mari de oameni vor fi obligate să solicite dovada vaccinării în regim complet începând cu luna septembrie. Germania, care are una dintre cele mai scăzute rate ale deceselor cauzate de COVID-19 din Europa, a respins vaccinarea obligatorie, afirmând că ar submina încrederea publicului în campania de imunizare.

Autoritățile germane încearcă în schimb să îi convingă pe sceptici și indeciși și să facă imunizarea cât mai accesibilă, trimițând de exemplu echipe mobile în mediul rural. Însă adoptarea unei strategii mai dure nu a funcționat întotdeauna. În pofida faptului că Rusia este în mijlocul unui nou val al pandemiei cu noi recorduri de decese, autoritățile din Moscova au anunțat săptămâna aceasta că renunță la certificatul sanitar obligatoriu introdus la sfârșitul lunii trecute după ce proprietarii de afaceri s-au plâns că au rămas fără clienți.

Iar în Franța peste 100.000 de persoane au ieșit să protesteze weekendul trecut împotriva permisului sanitar Covid. „Nu sunt aici fiindcă sunt împotriva vaccinului. Sunt aici să apăr libertățile noastre. Nu putem fi forțați să ne vaccinăm", a declarat pentru Reuters Mohamed Boukifa, un brutar în vârstă de 40 de ani care a participat la manifestații în Paris.

În Italia însă, prima țară occidentală grav afectată de pandemie, nu prea au existat semne de asemenea furie recent. Italia a înregistrat până acum aproape 128.000 de decese cauzate de COVID-19, al doilea cel mai mare număr din Europa, după Marea Britanie. „Eu sunt un extremist al certificatului verde", afirmă Alberto Gaudino, un rezident al Romei. „Este absolut vital pentru calitatea vieții, muncii, sănătății, pentru depășirea acestei situații. Este pur și simplu stupid să fii împotriva certificatului verde", adaugă acesta.

loading...
PUTETI CITI SI...