Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Postat la: 28.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
„Nu intenționăm să declanșăm un al treilea război mondial, dar vedem tentativele constante de a ne provoca să facem ceva care ar avea un impact mai mare", a declarat Egert Belitšev, directorul general al Pazei de frontieră din Estonia,
Orașul Narva, înghesuit de-a lungul graniței Estoniei cu Rusia, a fost în centrul eforturilor de a rezista la ceea ce susține că sunt aproape provocări continue din partea Moscovei - de la blocarea navigației prin satelit, la îndepărtarea balizelor de demarcare a frontierei, propagandă zgomotoasă, drone de supraveghere și dirijabili marcați cu simbolul de război „Z" al forțelor armate ale Rusiei.
Aproximativ un sfert din populația de 1,4 milioane a Estoniei este de etnie rusă. Majoritatea deține cetățenia estonă și are legături strânse cu Estonia, dar este cunoscută abilitatea Kremlinul de a exploata diferențele etnice pentru a revendica un rol special în protejarea diasporei ruse, așa cum a procedat în Georgia și Moldova. A fost de altfel pretextul pentru invadarea Ucrainei.
Îngrijorarea este că Kremlinul ar putea juca aceeași carte și aici, și să încerce să pună mâna pe estul Estoniei, cu populația sa mare de etnici ruși, după care să provoace NATO să lanseze un război global drept răspuns. O lipsă de reacție ar arăta că prevederea NATO privind apărare colectivă a articolului 5 este lipsită de sens.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2022, la puțin timp după ce Moscova și-a lansat războiul total împotriva Ucrainei, că Narva este, din punct de vedere istoric, parte a Rusiei.
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, este mai aproape de Sankt Petersburg decât de Tallinn. Din cei aproximativ 56.000 de locuitori ai săi, 96% vorbesc rusă, iar o treime dețin pașaport rusesc
Descriind orașul drept „capătul lumii libere", Belitšev, un oficial de securitate estonian, este scetic că aliații din NATO ai Estoniei sunt pregătiți pentru ceea ce s-ar putea întâmpla aici.
Există aproximativ 900 de soldați britanici dislocați în țară ca parte a unei forțe multinaționale NATO la baza aeriană Tapa, la vest de Tallinn; Franța are de asemenea trupe acolo. Guvernul britanic s-a angajat să pregătească o forță de luptă pentru desfășurare rapidă. NATO a creat grupuri de luptă în majoritatea țărilor membre din est și intenționează să extindă aceste grupuri în Letonia și Lituania. Nu și-a luat acest angajament în Estonia din cauza unui deficit în armata britanică, care are doar două brigăzi blindate disponibile.
Dacă Rusia ar lovi, este puțin probabil ca forța NATO de la Tapa, alături de cei 7.700 de militari activ al Estoniei (care ar crește la 43.000 în caz de război), ar avea suficientă putere de foc pentru a respinge o ofensivă.
În plus, o vizită recentă a unei delegații belgiene s-a concentrat asupra modului de evacuare a cetățenilor săi, neglijând să discute serios despre modul în care trupele pot fi trimise rapid pentru a apăra Țările Baltice, a spus Belitšev.
„Cred că ei nu conștientizează la fel de serios ca noi", a spus el despre aliații țării sale. „Nu a existat în 2008 [când Rusia a invadat Georgia], în 2014 [când Crimeea a fost anexată] și nici acum... oamenii nu înțeleg situația reală."
Pentru Tallinn, întrebarea ce e de făcut în privința vecinului său de la est este existențială.
Cel mai mic stat baltic cheltuiește deja 3,4% din PIB-ul său pe apărare și intenționează să-l majoreze până la 3,7% anul viitor, cu mult peste țările mult mai mari din UE.
Tallinnul se gândește cu îngrijorare la ceea ce ar putea urma după ce războiul din Ucraina ar fi încheiat și dacă nu cumva Rusia va profita de orice fel de pauză în luptă pentru a ataca o țară vulnerabilă NATO.
Această amenințare face ca poliția la frontieră să fie cu atât mai importantă.
„Când are loc invazia, este deja prea târziu", a declarat ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur. „Trebuie să analizăm sistemul de avertizare timpurie și să stabilim din capul locului că, odată ce o persoană trece granița, atunci vom răspunde imediat".
Estonia are o experiență lungă și amară de a fi o colonie rusă. Și-a recâștigat independența abia în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit și de atunci s-a grăbit să strângă legăturile cu UE și NATO.
Pericolul reprezentat de Moscova s-a reliefat limpede în 2014, când ofițerul serviciilor de securitate Eston Kohver a fost răpit și închis de Rusia; a fost eliberat un an mai târziu într-un schimb de prizonieri.
„Putem fi siguri că așa ceva nu se va mai întâmpla?" spune Belitšev, pe podul râului Narva, privind dincolo de apărarea antitanc din dințil de dragon, instalată recent.
Belitšev a spus că planul este de a acoeri fiecare metru al graniței de 338 de kilometri cu tehnologie de supraveghere.
Dar nu e o întreprindere ușoară.
În primul rând, este porțiunea de 77 de kilometri întinsă de-a lungul râului Narva. Înlăturarea de către Rusia a balizelor în această vară a făcut ca incursiunile pe teritoriul Estoniei să crească de la 18 în ultimii doi ani la 96 în acest an.
Fără marcajele plutitoare, grănicerii au dificultăți în a distinge între infractorii accidentali și încercările nesăbuite de a pătrunde în UE. „Dacă geamandurile lipsesc, apar o mulțime de erori", a spus Belitšev.
Blocarea de către Rusia a semnalelor GPS în zonă îngreunează, de asemenea, urmărirea aeronavelor sau a dronelor și detectarea contrabandiștilor, făcând totodată imposibil grănicerilor să identifice cu exactitate locațiile în sălbăticie.
La sud de Narva, granița se întinde 126 de kilometri prin Lacul Peipus, după care cotește alți 136 de kilometri, prin două puncte de trecere rutiere la Koidula și Luhhamaa, trecînd prin teren mlăștinos,
„Este ca un aerodrom în timpul iernii", a spus Belitšev. „Poți ateriza un avion acolo dacă vrei".
Un program de 157 de milioane de euro are ca scop consolidarea protecției frontierei la Narva.
Belitšev a spus că Estonia construiește ceea ce el numește un „zid de drone" care folosește sisteme digitale pentru a bloca dronele inamice.
Planul este, de asemenea, de a recruta o rezervă de poliție de 1.000 de personal de securitate la nivel național ca rezervă în cazul unui eveniment major, în plus față de cei 29.000 de voluntari care se antrenează deja ca parte a Ligii de Apărare a Estoniei.
Mărirea numărului lor nu este ușoară într-un loc precum Narva, întrucât solicitanții trebuie să cunoască fluent estona și să fie cetățean pentru a servi în poliție.
„În această regiune ne chinuim mereu să recrutăm noi ofițeri", a spus el.
În impunătoarea cetate de pe malul râului, care de-a lungul a 700 de ani a fost deținută de danezi, germani, polonezi, suedezi, ruși, sovietici și acum estonieni, CEO-ul muzeului orașului, Maria Smorzhevskikh-Smirnova, spune că este dificil să lupți împotriva războiului informațional de la Moscova.
Anul acesta, Smorzhevskikh-Smirnova a fost atacată online pentru că a organizat o expoziție intitulată Narva 44, ce are drept subiect distrugerea orașului de graniță în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către forțele sovietice.
Kremlinul dă vina pentru devastarea pe seama retragerii trupelor germane, a spus ea, dar fotografiile arată o altă poveste.
Estonia încearcă să păstreze calme relațiile cu etnicii săi ruși și cu Moscova. În timp ce Finlanda și-a închis toate punctele de trecere a frontierei terestre cu Rusia, Estonia menține un pod din Narva deschis traficului pietonal, ceea ce înseamnă controale și de multe ori cozi lungi.
Belitšev i-a învinuit pe ruși pentru că au creat probleme de trafic pentru a incita la resentimente, dar a adăugat că nu este treaba lui să faciliteze tranzitul către un stat „agresor".
„Dacă vrei să intri în Rusia, nu ar trebui să fie confortabil", a spus el.
-
O mare criză lovește puternic Europa: Comisia Europeană avertizează asupra consecințelor devastatoare pentru întreg continentul
Majoritatea corpurilor de apă de suprafaţă din UE sunt poluate cu chimicale, a anunţat marţi Comisia Europeană, într-un ...
-
Trump condiționează ajutorul pentru Ucraina cu valoarea pământurilor rare drept garantie
Presedintele SUA Donald Trump începe să-și condiționeze ajutorul pentru Ucraina, de unde rezulta implicit si interesele ...
-
Viktor Orban îi ameninta pe liderii de la Bruxelles în numele lui Donald trump: "Unii cred că vor scăpa. Nu vor reuși!"
Premierul Ungariei Viktor Orban a minimalizat eforturile statelor UE de a se mobiliza împotriva unui potențial război co ...
-
Țara care s-a oferit să primească infractorii deportați din America, contra unei taxe. "Cel mai inedit și extraordinar acord migrator din lume"
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a anunțat că a ajuns la un acord cu El Salvador pentru primirea unor persoane ...
-
Presa "independentă" din SUA era de fapt dependentă de banii administratiei Biden. Soros încearcă să compenseze suspendarea USAID
Suspendarea ajutorului extern de către președintele SUA, Donald Trump, la 24 ianuarie, provoacă perturbări majore în sec ...
-
Germania a intrat în stare de alertă după deciziile anunțate de către Donald Trump
Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat duminică importanţa evitării divizării economiei globale prin noi bariere come ...
-
Washingtonul vrea ca Ucraina să organizeze alegeri după o încetare a focului cu Rusia
SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri, poate chiar până la sfârşitul anului, în special dacă Kievul va ajunge la un a ...
-
Sabotajele cablurilor submarine din Marea Baltică - Navă cu echipaj rusesc, sechestrată în Norvegia
O navă norvegiană cu echipaj rusesc a fost sechestrată în Norvegia pentru că ar fi sabotat un cablu submarin. Incidentul ...
-
Trump amenință țările BRICS cu un război economic dur: Să nu susţină o altă monedă pentru a înlocui dolarul. Altfel le impunem taxe de 100%
Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat ameninţarea de a impune taxe vamale de 100% blocului BRICS şi a declara ...
-
Uniunea Europeană vrea să cumpere iar gaze de la Rusia: Înțelegerea e parte din acordul de pace pentru Ucraina
După ce le-a interzis prin măsuri dure, UE analizează reluarea importurilor de gaz rusesc prin conducte ca parte a unui ...
-
Un aliat al președintelui rus îl pune în încurcătură: Scoateți trupul lui Lenin și înlocuiți-l cu al lui Putin!
Cunoscutul filosof rus Alexander Dugin l-a abordat pe liderul de la Kremlin și i-a spus: "Am scris odată că încrederea î ...
-
POLITICO: Puterea lui Viktor Orban de a perturba agenda UE este supraevaluată
Una dintre cele mai mari îngrijorări ale liderilor europeni astăzi este că revenirea preşedintelui american Donald Trump ...
-
Scandal puternic la Budapesta: marul discordiei, proiectul unui turn "mini-Dubai"
Primarul ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony, este îngrijorat de faptul că un proiect al unui turn "mini-Dubai" - ...
-
Tucker Carlson a impărtit Rusia in două după ce a spus că Biden ar fi plănuit să îl asasineze pe Putin. Reacții împărțite între Dmitri Peskov și Viaceslav Volodin
Declaraţiile vloggerului conservator american Tucker Carlson, care a acuzat administraţia democrată a lui Joe Biden, făr ...
-
Canada încercă să formeze o coaliție împotriva lui Trump: discuţiile sunt în desfăşurare pentru a analiza măsurile de retaliere
Ministrul de Externe al Canadei, Mélanie Joly, a declarat luni că va purta în curând discuţii cu omologii săi din ţări a ...
-
Trump trimite Israelului bombele blocate de Biden: "O mulţime de lucruri care au fost comandate şi plătite sunt acum pe drum!"
Preşedintele SUA Donald Trump, a declarat sâmbătă, 25 ianuarie, că "o mulţime de lucruri care au fost comandate şi plăti ...
-
Și Trump vrea sa facă o mare afacere din războiul din Ucraina: Vrea să cumpere arme din SUA cu banii rușilor!
Administrația Trump ia în considerare cumpărarea de armament american pentru Ucraina cu bani obținuți din activele ruseș ...
-
China anunță că SUA nu sunt preocupate de independenta Taiwanului: Negocieri la cel mai înalt nivel
Departamentul de Stat al SUA a anunţat, după o convorbire a secretarului de Stat Marce Rubio cu omologul chinez Wang Yi, ...
-
Trump acuză Rusia de furt de rachete hipersonice
Într-un interviu acordat Fox News, președintele american Donald Trump a acuzat Rusia că a furat proiectul de dezvoltare ...
-
DAVOS - Noua ordine mondială pe care vrea Donald trump s-o instaureze. Cat e de diferită de globalismul woke de până acum
În a patra zi după ce a revenit la Casa Albă, preşedintele Donald Trump a pornit să-şi impună voinţa pe glob. Vrea să de ...
-
Omul lui Trump ataca Bruxellesul -: Viktor Orban: "Uniunea Europeană este de fapt bolnavul Europei". Si are dreptate!
În cadrul conferinței intitulate „Successful Hungarian Presidency 2024 - A chance for the European Union", organizată de ...
-
Lovitură pentru Donald Trump - Un judecător blochează ordinul executiv care schimbă procedura de acordare a cetățeniei pentru copiii imigranților
Un judecător federal a blocat temporar, joi, ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump care pune capăt garanţiei co ...
-
Kremlinul răspunde amenințărilor lui Donald Trump. Ce mesaj i s-a transmis noului președinte al SUA
Rusia trebuie să determine mai întâi ce înțelege președintele SUA Donald Trump prin „acord" cu Ucraina, înainte de a int ...
-
Președintele BCE avertizează Europa să se pregătescă de o aterizare bruscă din cauza lui Donald Trump
PPreşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri, într-un interviu acordat CNBC, că Eu ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce aces ...
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's ...
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o l ...
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselo ...
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășeșt ...
-
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de ...