Uniunea Europeana, Vera Jourova si situatia din Bulgaria

Postat la: 13.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Uniunea Europeana, Vera Jourova si situatia din Bulgaria

Comisarul european pentru valori și transparență, Věra Jourová, a trebuit, joi, să se apere împotriva criticilor solide din partea deputaților europeni, care au presat Bruxelles-ul să dea socoteală răspunsului său dezactivat la deficiențele Bulgariei de stat de drept.

Protestatarii au blocatat străzile Sofiei timp de două luni, pe fondul unei crize de corupție în spirală, care a expus măsura în care sistemul judiciar bulgar a fost politizat și deturnat de oligarhi pentru propriul lor câștig personal. Bruxelles este menit să monitorizeze statul de drept bulgar prin intermediul unui mecanism de cooperare și verificare, dar acest lucru este respins de opoziție și analiști ca o abordare eșuată care a dat rapoarte în general pozitive în timp ce situația s-a deteriorat, scrie Politico.eu

Jourová a dezbătut mai mult de o oră cu deputații europeni din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European cu privire la mecanismul de monitorizare al UE privind sistemul judiciar din România și Bulgaria. Dar dezbaterea s-a înrăutățit când unii europarlamentari au ridicat problema demonstrațiilor anti-mafie din Bulgaria.

„Resping cu tărie acuzația dvs. că sunt complice al ... [Primului ministru bulgar Boyko] Borissov", a replicat cehul către Clare Daly, un europarlamentar irlandez din grupul GUE de extremă stânga care a atacat Comisia pentru că este „complice" în corupția Bulgariei. „Vă rog, nu mă jigniți așa", a răspuns Jourová.

Mulți dintre opozanții lui Borissov acuză Bruxellesul și Berlinul că au închis ochii asupra corupției bulgare, deoarece premierul este un aliat cheie al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și al cancelarului german, Angela Merkel, în Partidul Popular European de centru-dreapta pe scena europeană. Jourová însăși este liberală.

„Dacă democrația nu funcționează de jos în sus și de sus în jos, Comisia nu poate face mult dacă lucrurile merg prea prost în statul membru" - Věra Jourová, comisar pentru valori și transparență.

Jourová, cu toate acestea, a subliniat lipsa de putere relativă a Comisiei într-o situație în care problemele pătrund în întreaga țară membră a UE. „Dacă democrația nu funcționează de jos în sus și de sus în jos, Comisia nu poate face mult dacă lucrurile merg prea prost în statul membru ... Trebuie să avem în vedere ce este și ce nu este Comisia."

Cu toate acestea, europarlamentarul olandez verde Tineke Strik a subliniat anterior că Comisia nu folosește arsenalul complet de instrumente la dispoziția sa și ar putea căuta să strângă Sofia cu restricții bugetare sau cu proceduri de încălcare a dreptului comunitar. Comisia Europeană a redus numerarul Bulgariei în 2008 și una dintre principalele acuzații aduse Bulgariei este că o mare parte din finanțarea UE dispare din cauza corupției.

Starea disperată a sistemului judiciar bulgar și inacțiunea UE au devenit și mai clare în această săptămână, când președintele Curții Supreme de Casație, Lozan Panov, a declarat revistei germane Der Spiegel că a raportat la Bruxelles despre nesinceritatea reformelor din sistemul de justiție, dar că subvențiile UE a continuat să curgă și să alimenteze corupția

„Într-o țară normală, în calitate de judecător, ar trebui să rămân în afara politicii ... Dar și în cazul nostru trebuie să spun: Da, Bulgaria este un stat capturat", a spus Panov. „Asta este ceea ce face politica europeană nu vreau să recunosc. În Ungaria și Polonia se vorbește mult în Europa, dar din păcate Bulgaria nu este ".

Jourová a adus un omagiu actualei „dezbateri vibrante din societatea bulgară" și a insistat „Comisia continuă să urmărească îndeaproape situația politică și protestele din Bulgaria".

Comisia intenționează să elimine treptat sistemul contencios de monitorizare a CVM, deși Jourová a arătat clar că Comisia credea că Bulgaria are încă întrebări restante de rezolvat pe subiecte precum puterea necontrolată a procurorului șef. Marea idee la Bruxelles este trecerea la un nou sistem de supraveghere numit „Raportul privind statul de drept". Acest lucru ar fi aplicabil tuturor țărilor UE și Jourová a spus că va „oferi un context pentru a continua monitorizarea în viitor" cu privire la Bulgaria.

Europarlamentarul maltez Roberta Metsola, unul dintre cei mai influenți membri ai comitetului din partidul PPE, a salutat eforturile UE de a construi acest nou mecanism al statului de drept care să „identifice și să rezolve problemele înainte de a ne confrunta cu proteste în diferite state membre".

Dar alți deputați europeni au fost mai duri cu privire la răspunsul UE la criza din Bulgaria.

"Trebuie să spun că cred că este o rușine absolută faptul că Comisia stă pe gard în acest sens, că ești complice la corupție și într-adevăr nu este suficient de bun", a spus Daly.

„Acum oamenii sunt în genunchi, avem arestări în masă, oameni care sunt bătuți, pulverizați cu ardei, polițiștii împotriva revoltelor fără o identificare adecvată, membri reputați ai societății fiind închiși, oameni aflați în grevă a foamei și vorbim despre monitorizare și progres", a adăugat ea.

Strik a subliniat „situația alarmantă" și „declinul constant al statului de drept în Bulgaria", cu corupție pandemică, și un procuror șef „care este departe de a fi independent și sub controlul guvernului". Strik a declarat că UE trimite un „semnal complet greșit" spunând că este acum gata să închidă sistemul CVM.

"Vedem cu adevărat o regresie", a spus Strik. „Acum nu este momentul să spunem:„ OK, uite, mergem la un alt sistem ".

Traducere automata din politico.eu cu Google Translate

loading...
PUTETI CITI SI...