Trump: Este timpul ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan

Postat la: 22.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Trump: Este timpul ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan

Este timpul ca SUA să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, a declarat joi președintele american Donald Trump, într-un mesaj postat pe Twitter. Astfel, se confirmă o schimbare importantă în politica externă americană, sugerată deja de mai multe săptămâni.

"După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, care au o importanță critică strategică și de securitate pentru Statul Israel și pentru stabilitatea regională!" a postat Trump, în timp ce Secretarul de Stat Mike Pompeo se pregătea să transmită un mesaj comun din Ierusalim, împreună cu premierul Benjamin Netanyahu.

Mesajul postat pe Tweeter survine la mai puțin de o zi după ce oficialii israelieni și americani au declarat că se așteaptă la un anunț pe această temă cât mai curând săptămâna viitoare, când premierul Benjamin Netanyahu va efectua o vizită oficială în Washington. Deși domnul Pompeo a evitat subiectul suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan în timpul vizitei sale de miercuri în Israel, acesta s-a referit la legăturile calde dintre autoritățile de la Casa Albă și statul evreu, promițând că va crește presiunile asupra Iranului. Astfel, oficialul american a impulsionat public imaginea lui Netanyahu în perioada cea mai intensă a campaniei în care acesta din urmă dorește să fie reales.

Între timp, Netanyahu a declarat că Înălțimile Golan reprezintă o zonă tampon pentru a-i ține la distanță pe inamicii Israelului, în special Iranul. De asemenea, Senatorul american Lindsey Graham a promis, la începutul acestei luni, că va face tot ce îi stă în putere pentru ca SUA să recunoască suveranitatea israeliană asupra Înălțimilor Golan. Politicianul originar din Carolina de Sud și-a luat acest angajament în timpul unui tur al frontierei de nord a Israelului, împreună cu Netanyahu și ambasadorul SUA în Israel, David Friedman. "Înălțimile Golan nu sunt disputate. Se află în mâinile Statului Israel și vor rămâne mereu în mâinile Israelului", a declarat Graham de pe o stâncă de unde se poate vedea teritoriul Siriei. Steagurile siriene se puteau vedea fluturând în depărtare, pe clădiri afectate de războiul civil din această țară.

loading...
PUTETI CITI SI...