Trezirea gigantului. Şeful Statului Major al Chinei ameninţă Taiwanul cu o intervenţie militară

Postat la: 30.05.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Trezirea gigantului. Şeful Statului Major al Chinei ameninţă Taiwanul cu o intervenţie militară

Guvernul de la Taipei a reacţionat imediat, denunţând o ameninţare ce contravine dreptului internaţional. Poporul taiwanez nu va alege dictatura şi nu va accepta violenţa, a avertizat Consiliul pentru afaceri continentale într-un comunicat.

Luând cuvântul la Marele Palat al Poporului din Beijing cu ocazia împlinirii a 15 ani de legea anti-secesiune, generalul Li Zuocheng a ameninţat cu recurgerea la acest act care conferă Chinei bazele juridice ale unei acţiuni militare contra Taiwanului dacă acesta din urmă îşi anunţă secesiunea sau este pe cale să facă acest lucru.

„Dacă posibilitatea unei reunificări paşnice eşuează, forţele armate populare vor lua, împreună cu întreaga naţiune, inclusiv cu poporul Taiwanului, toate măsurile necesare pentru a zdrobi în mod hotărât orice complot sau acţiune separatistă", a declarat el.

Chiar dacă Beijingul nu se fereşte să folosească un limbaj belicos pentru a intimida Taiwanul, este nefiresc ca un ofiţer superior în post să facă o declaraţie în acest ton în public.

China este sceptică în privinţa preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, realeasă în ianuarie şi considerată de Beijing drept o separatistă convinsă.

Săptămâna trecută, într-un discurs pronunţat la deschiderea sesiunii anuale a Adunării Naţionale Populare, premierul Li Keqiang nu a mai utilizat adjectivul „paşnic" în momentul evocării „reunificării" cu Taiwanul, ceea ce sugerează o schimbare de poziţie, notează Reuters.

Discursul dur la adresa Taiwanului se intensifică concomitent cu preluarea controlului asupra Hong Kongului. Joi, Adunarea Populară Naţională a adoptat proiectul de lege privind securitatea naţională în Hong Kong, care a dat un nou impuls mişcării de contestare din fosta colonie britanică.

Adunarea Populară Naţională a aprobat cu 2.878 de voturi „pentru", unul „împotrivă" şi o abţinere o hotărâre de a însărcina Comitetul Permanent al ANP să redacteze această lege privind lupta împotriva secesiunii, subversiunii şi terorismului la Hong Kong, dar şi împotriva amestecului străin.

Anunţul adoptării acestei măsuri controversate - o reacţie faţă de manifestaţiile uriaşe şi violenţele de anul trecut în fosta colonie britanică şi care a declanşat un proces de sancţionare din partea Statelor Unite -, a fost salutat cu un ropot de aplauze, potrivit AFP.

Proiectul de lege urmează să fie inclus în „miniconstituţia" Hong Kongului şi să se ocolească în acest fel Consiliul Legislativ (LegCo, Parlamentul local).

Opoziţia democratică din Hong Kong, care denunţă influenţa Guvernului central în fosta colonie, consideră că această măsură deschide calea unui regres fără precedent al libertăţilor în acest centru financiar cu aproximativ şapte milioane de locuitori.

Deputaţii loiali Beijingului consideră, la rândul lor, că legea cu privire la securitatea naţională va aduce stabilitatea după manifestaţiile uriaşe din 2019, care au antrenat consecinţe economice grave.

Secretarul de stat Mike Pompeo a notificat miercuri Congresul american privind concluzia administraţia Trump conform căreia Hong Kong-ul nu mai poate fi considerat drept autonom în raport cu China. Anunţul deschide posibilitatea ca Statele Unite să retragă statutul special privind comerţul preferenţial şi statutul financiar de care se bucura fosta colonie britanică de când a revenit sub administrare chineză în urmă cu 23 de ani.

Majoritatea experţilor consideră că acest demers anulează principiul „un stat, două sisteme" şi desăvârşeşte încorporarea Hong Kongului în cadrul Chinei. Beijingul întreprinde paşi asemănători în cazul Macao şi Taiwanului.

Preşedintele american Donald Trump a promis să anunţe până la sfârşitul săptămânii măsuri „foarte interesante" ca răspuns la controversatul proiect de lege al Chinei care încalcă autonomia Hong Kongului.

loading...
PUTETI CITI SI...