"Tiger team" s-a jucat de-a războiul la Casa Albă. Experții în inteligence și strategii militare au elaborat scenarii de atacuri cibernetice

Postat la: 15.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Tiger team nu este o echipă de baseball. E un grup de experți din inteligence-ul american și strategii militari ai SUA. Acesta s-a format în noiembrie 2021, după retragerea armatei americane din Afganistan. Conform Washington Post, ieri la Casa Albă jucătorii au elaborat scenarii de atacuri cibernetice și intervenții limitate în cazul unei invazii în Ucraina.

Pe măsură ce temerile cresc cu privire la o potențială agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, „Echipa Tigrului" de la Casa Albă a făcut planuri despre cum ar reacționa Statele Unite la o serie de scenarii tulburătoare. Experții au plecat de la ideea unei demonstrații limitată de forță. Până la acțiuni de forță pe scară largă, cum ar fi chiar invazia pentru ajutorarea victimelor.

Echipa de la Casa Albă a organizat două exerciții de masă. Unul cu oficiali ai Cabinetului - pentru a aduce scenariile la viață și a realiza un ghid cu o serie de potențiale răspunsuri rapide. Acesta cuprinde un calendar de acțiuni fîncepând cu Ziua întâi. Extinzându-se pentru primele două săptămâni de la posibila invazie rusă, mai notează Washington Post. Un înalt oficial al Casei Albe a lăudat echipa pentru că, prin lansarea războiului informațional, "a tocit puterea propagandei ruse."

Un oficial al Administrației recunoaște că echipa a contracarat cu succes războiului informațional rusesc. Și că „a tocit puterea sa de propagandă." „Speranța noastră este că există încă o cale diplomatică pentru a evita toate acestea. Așa ca să nu trebuiască să folosim niciodată ghidul cu acțiunile de luptă", a declarat Jonathan Finer, consilier adjunct pentru securitate națională al președintelui Biden. „Dar asta înseamnă să ne asigurăm că suntem gata să plecăm și când trebuie să fim acolo."„Echipa Tigrului" este un termen care se referă la un grup divers de experți care abordează o problemă specifică, apărută la un moment dat. Și care are disponibilitatea de a coordona vreun eventual atac. A fost creată după ce oficialii Consiliului de Securitate Națională au primit primele semne îngrijorătoare ale unei acumulări masive de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Oficialii Consiliului Național de Securitate admit, totuși, că sunt în imposibilitatea de a anticipa cu exactitate mișcările președintelui rus, Vladimir Putin. Dar exercițiul și planificarea serioasă încă merită, au spus ei. „Realitatea este că ce vor face rușii s-ar putea să nu se potrivească 100 % scenariile noastre", a spus Finer. „Dar scopul este ca variantele noastre de lucru să fie suficient de apropiate de ceea ce s-ar putea să se întâmple". Săptămâna trecută Administrația Biden afirma că atacul ar fi programat pe 15 februarie. Mesajul se baza pe surse din inteligence-ul american. Kremlinul nu a dezmințit.

loading...
PUTETI CITI SI...