The Guardian: „Aceste sancţiuni jalnice nu-l vor răni pe Putin". Ce l-ar putea opri pe liderul de la Kremlin?
Postat la: 23.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Mulţi experţi citaţi atât de presa europeană, cât şi de cea din SUA estimează însă că noile sancţiuni occidentale nu vor avea un efect imediat asupra regimului lui Putin.
UE a aprobat „în unanimitate" un „pachet de sancţiuni" împotriva Rusiei, care îi vizează în special parlamentarii ruşi. Bruxelles-ul a propus, de asemenea, interzicerea accesului autorităţilor ruse pe pieţele şi serviciile financiare europene. Tot aşa, Uniunea Europeană este pe cale de a-şi activa structurile de reacţie rapidă la atacuri cibernetice, pentru a ajuta Ucraina să facă faţă atacurilor ruseşti." Toate acestea, în paralel cu sancţiunile suplimentare anunţate şi de Joe Biden, detaliate de către Washington Post. Mulţi experţi citaţi atât de presa europeană, cât şi de cea din SUA estimează însă că noile sancţiuni occidentale nu vor avea un efect imediat asupra regimului lui Putin.
The Times consideră că „sancţiunile bancare nu vor lovi, probabil, foarte tare". „Acestea nu sunt sancţiuni semnificative. Ele sunt strictul minim din ceea ce ar fi trebuit să facem în urmă cu săptămâni, când Putin a anunţat pentru prima dată că nu respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Nu sunt un răspuns adecvat la recunoaşterea independenţei pentru Doneţk şi Lugansk şi trimiterea de trupe. Nu mă îndoiesc că Putin râde în drum spre reşedinţa lui. De altfel a spus asta ieri chiar fostul premier şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev", scrie The Guardian.
Portalul european Politico avertizează însă că UE se poate confrunta cu un „coşmar al sancţiunilor" în care poate ajunge să „finanţeze maşinăria de război a Kremlinului" prin achiziţii de hidrocarburi din Rusia. Fiindcă „poziţia UE e neclară" în privinţa limitării veniturilor din hidrocarburi, care asigură peste o treime din bugetul Rusiei. În SUA, cotidianul The Wall Street Journal scrie că „Rusia a preluat iniţiativa diplomatică şi militară în Europa, iar Vestul e deocamdată neputincios". Totuşi, Occidentul a reuşit să adopte „ceva ce aduce a poziţie unită".
Wall Street Journal constată că „Moscova a căutat să-şi diversifice portofoliul comercial pentru a fi mai puţin dependentă de UE pentru veniturile sale din export". În vreme ce Uniunea Europeană „rămâne cel mai mare partener comercial al său până în prezent, Rusia a urmărit, de asemenea, să-şi extindă legăturile cu Beijingul prin deschiderea unui important gazoduct către China în 2019", aminteşte cotidianul financiar. Sancţiunile „light" numeşte La Repubblica, coregrafia şi echilibristica diplomatică de care dă dovadă UE faţă de Rusia.
Vladimir Putin a avut suficient timp să ia măsuri pentru ca sancţiuni de genul celor anunţate ieri de Occident să aibă un efect cât mai limitat asupra economiei ţării şi intereselor celor apropiaţi lui, scrie The New York Times. „E important ca în viitor să creştem gradul de suveranitate al economiei noastre", a spus Vladimir Putin săptămâna trecută, când a anunţat că ţara este acum mult mai pregătită pentru a se descurca în faţa „sancţiunilor nelegitime". Chiar şi oligarhii, subliniază analiza The New York Times, ca urmare a rolului lor în companiile de stat, „ar putea beneficia, de fapt, de o economie mai izolată".
Şi The Washington Post remarcă că, potrivit experţilor, valul iniţial de sancţiuni anunţate ieri de Uniunea Europeană e puţin probabil să modifice calculele lui Vladimir Putin pe termen scurt. Iar Rusia a avertizat deja că sancţiunile SUA vor lovi în economia americană. Concluzia experţilor consultaţi de publicaţie este că acest prim pachet de sancţiuni nu este suficient pentru a influenţa cu adevărat deciziile lui Vladimir Putin.
Ministrul leton de externe a explicat pentru BBC cum vor funcţiona sancţiunile: „nu pot împiedica Rusia să invadeze Ucraina, dar pe termen lung, mai ales cele legate de transferuri de tehnologie şi sectorul financiar, vor încetini dezvoltarea Rusiei şi astfel se va repeta într-o măsură experienţa URSS. La un moment dat URSS pur şi simplu s-a prăbuşit".
Lista sancţiunilor aplicate Rusiei de Uniunea Europeană
Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat primele sancţiuni împotriva Rusiei după ce Vladimir Putin a semnat pentru independenţa regiunilor separatiste şi a trimis trupe în estul Ucrainei.
Măsurile vizate de UE vizează instituţii şi persoane asociate agresiunii ruse împotriva Ucrainei, printre care şi membrii Dumei de Stat (camera inferioară a legislativului).
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a transmis că sancţiunile vor „răni rău" Rusia. Borrell a mai adăugat că Uniunea Europeană pregăteşte şi multe sancţiuni împotriva Rusiei, dar nu renunţă la dialog cu statul rus.
Uniunea Europeană a anunţat o listă de sancţiuni ce vizează trei categorii de indivizi şi instituţii din Rusia:
-Sancţionarea membrilor Dumei de Stat care au votat pentru independenţa Republicilor Populare Doneţk şi Luhansk.
-Limitarea accesului Rusiei la pieţele şi serviciile de capital şi financiare ale UE.
-Sancţionarea a 27 de indivizi şi entităţi legale cu rol în sfidarea suveranităţii teritoriale a Ucrainei.
Pachetul de sancţiuni anunţat de UE a fost votat, la finele mai multor ore de negocieri, de cei 27 de miniştri de externe ai statelor membre.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, anunţa să suspendă, cel puţin deocamdată, procesul de certificare a conductei Nord Stream 2. „Trebuie să reevaluăm situaţia, în special în privinţa Nord Stream 2", a spus acesta potrivit Reuters.
Lista sancţiunilor aplicate de Marea Britanie
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunţat că Marea Britanie va sancţiona cinci bănci din Rusia:
-Banca Rossia.
-IS Bank.
-General Bank.
-Promsviazbank.
-Banca Marea Neagră.
Johnson a sancţionat, de asemenea, trei ruşi, ce ar avea conexiuni financiare cu Occidentul: Gennadiy Timchenko, Boris Rotenberg şi Igor Rotenberg.
„Bunurile pe care aceştia le deţin în Regatul Unit vor fi îngheţate, persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici şi le vom interzice tuturor persoanelor şi entităţilor din Regatul Unit să aibă vreo relaţie cu ele", a spus Johnson.
Lista sancţiunilor americane
Preşedintele american a anunţat patru serii de sancţiuni principale îndreptate împotriva Rusiei:
-Blocarea activităţilor băncii VEB şi a Băncii Militare Ruse;
-Blocarea accesului Rusiei la sursele de finanţare venite din Vest;
-Sancţiuni împotriva elitelor din Rusia;
-Blocarea gazoductului Nord Stream 2.
Preşedintele american a anunţat că lista de sancţiuni nu se opreşte aici, aceasta incluzând sancţiuni suplimentare dacă Rusia decide să continue operaţiunile militare din Ucraina.
Efectele asupra economiei globale
Gestionarea sancţiunilor impuse de Occident nu are de-a face doar cu o dozare strategică a variantelor avute la dispoziţie. Sancţiunile pot avea efect în lanţ, avertizează experţii. Este motivul pentru care, precizează Reuters, Joe Biden a insistat că are grijă ca sancţiunile impuse Rusiei să nu lovească economia americană.
„Uşor de zis, greu de făcut, în condiţiile în care Rusia este printre principalii exportatori globali de gaze, petrol, cupru, aluminiu şi paladiu, printre altele."
De altfel, petrolul a ajuns deja la cel mai mare preţ din ultimii opt ani, iar Moscova ştie că are pârghii globale la dispoziţie. China este acum principala destinaţie de export a Rusiei, în timp ce Beijingul rămâne principalul furnizor al Federaţiei Ruse.
În privinţa gazelor, punctul sensibil al Uniunii Europene, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat, marţi, că Europa se va trezi în faţă unei „noi lumi". O lume în care va plăti 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, scrie Tass.
-
Trump amenință țările BRICS cu un război economic dur: Să nu susţină o altă monedă pentru a înlocui dolarul. Altfel le impunem taxe de 100%
Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat ameninţarea de a impune taxe vamale de 100% blocului BRICS şi a declara ...
-
Uniunea Europeană vrea să cumpere iar gaze de la Rusia: Înțelegerea e parte din acordul de pace pentru Ucraina
După ce le-a interzis prin măsuri dure, UE analizează reluarea importurilor de gaz rusesc prin conducte ca parte a unui ...
-
Un aliat al președintelui rus îl pune în încurcătură: Scoateți trupul lui Lenin și înlocuiți-l cu al lui Putin!
Cunoscutul filosof rus Alexander Dugin l-a abordat pe liderul de la Kremlin și i-a spus: "Am scris odată că încrederea î ...
-
POLITICO: Puterea lui Viktor Orban de a perturba agenda UE este supraevaluată
Una dintre cele mai mari îngrijorări ale liderilor europeni astăzi este că revenirea preşedintelui american Donald Trump ...
-
Scandal puternic la Budapesta: marul discordiei, proiectul unui turn "mini-Dubai"
Primarul ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony, este îngrijorat de faptul că un proiect al unui turn "mini-Dubai" - ...
-
Tucker Carlson a impărtit Rusia in două după ce a spus că Biden ar fi plănuit să îl asasineze pe Putin. Reacții împărțite între Dmitri Peskov și Viaceslav Volodin
Declaraţiile vloggerului conservator american Tucker Carlson, care a acuzat administraţia democrată a lui Joe Biden, făr ...
-
Canada încercă să formeze o coaliție împotriva lui Trump: discuţiile sunt în desfăşurare pentru a analiza măsurile de retaliere
Ministrul de Externe al Canadei, Mélanie Joly, a declarat luni că va purta în curând discuţii cu omologii săi din ţări a ...
-
Trump trimite Israelului bombele blocate de Biden: "O mulţime de lucruri care au fost comandate şi plătite sunt acum pe drum!"
Preşedintele SUA Donald Trump, a declarat sâmbătă, 25 ianuarie, că "o mulţime de lucruri care au fost comandate şi plăti ...
-
Și Trump vrea sa facă o mare afacere din războiul din Ucraina: Vrea să cumpere arme din SUA cu banii rușilor!
Administrația Trump ia în considerare cumpărarea de armament american pentru Ucraina cu bani obținuți din activele ruseș ...
-
China anunță că SUA nu sunt preocupate de independenta Taiwanului: Negocieri la cel mai înalt nivel
Departamentul de Stat al SUA a anunţat, după o convorbire a secretarului de Stat Marce Rubio cu omologul chinez Wang Yi, ...
-
Trump acuză Rusia de furt de rachete hipersonice
Într-un interviu acordat Fox News, președintele american Donald Trump a acuzat Rusia că a furat proiectul de dezvoltare ...
-
DAVOS - Noua ordine mondială pe care vrea Donald trump s-o instaureze. Cat e de diferită de globalismul woke de până acum
În a patra zi după ce a revenit la Casa Albă, preşedintele Donald Trump a pornit să-şi impună voinţa pe glob. Vrea să de ...
-
Omul lui Trump ataca Bruxellesul -: Viktor Orban: "Uniunea Europeană este de fapt bolnavul Europei". Si are dreptate!
În cadrul conferinței intitulate „Successful Hungarian Presidency 2024 - A chance for the European Union", organizată de ...
-
Lovitură pentru Donald Trump - Un judecător blochează ordinul executiv care schimbă procedura de acordare a cetățeniei pentru copiii imigranților
Un judecător federal a blocat temporar, joi, ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump care pune capăt garanţiei co ...
-
Kremlinul răspunde amenințărilor lui Donald Trump. Ce mesaj i s-a transmis noului președinte al SUA
Rusia trebuie să determine mai întâi ce înțelege președintele SUA Donald Trump prin „acord" cu Ucraina, înainte de a int ...
-
Președintele BCE avertizează Europa să se pregătescă de o aterizare bruscă din cauza lui Donald Trump
PPreşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri, într-un interviu acordat CNBC, că Eu ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce aces ...
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's ...
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o l ...
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselo ...
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășeșt ...
-
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de ...
-
Ce înseamnă declararea de către Donald Trump a stării de urgență la frontiera sudică
Președintele american a declarat luni o urgență națională la granița dintre SUA și Mexic pentru a putea folosi de atribu ...
-
Donald Trump provoacă cutremur la nivel mondial: SUA iese din tratatele climatice, din Organizatia Mondiala a Sanatatii si-i da puteri depline lui Elon Musk
Donald Trump a depus luni jurământul devenind al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, cu promisiunea de a remodela insti ...
-
Vladimir Putin îl felicită pe Donald Trump și spune că dorește o „pace durabilă" în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe președintele ales al SUA, Donald Trump, cu doar câteva ore înainte ...
-
Un „mini cabinet" britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
Adevărul fundamental despre Donald Trump, la nivel guvernamental, dar și în rândul liderilor din afaceri și armată din M ...
-
Bombardamente, în loc de armistițiu. Armata israeliană a lovit în Gaza, după ce Hamas a blocat intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Armata Israeliană (IDF) susține că avioanele sale de luptă efectuează un val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Mai multe ...
-
SUA trebuie să ia în serios țările BRICS. Chinezii sunt mult mai deștepți, iar Bejingul acumulează încet putere și construiește relații globale
China are motivația de a realiza pacea, stabilitatea și integrarea și nu are intenția de a distruge sistemul internațion ...
-
The Telegraph: "Marea Britanie și Franța au început să discute despre trimiterea soldaților în Ucraina"
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au început să discute despre posibilitatea de a ...
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru ...