SUA sancţionează sute de entităţi şi persoane care au legături cu Rusia: Moscova a ripostat la fel

Postat la: 20.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

SUA sancţionează sute de entităţi şi persoane care au legături cu Rusia: Moscova a ripostat la fel

Administraţia de la Washington a anunţat vineri, în paralel cu summitul Grupului G7, noi sancţiuni masive contra Rusiei, vizând sute de entităţi şi persoane, dar Moscova a reacţionat simetric, impunând restricţii pentru sute de cetăţeni americani, inclusiv pentru fostul preşedinte Barack Obama, anunță Mediafax.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat sancţiuni împotriva a 22 de persoane şi 104 entităţi, din peste 20 de ţări şi jurisdicţii, din cauza colaborării cu Rusia. Sancţiunile au rolul de a bloca accesul Rusiei la tehnologii esenţiale, la resurse energetice şi financiare.

"Eforturile noastre colective au permis privarea Rusiei de elemente cruciale de care are nevoie pentru echiparea armatei şi pentru reducerea drastică a veniturilor de care dispune Kremlinul pentru finanţarea aparatului de război", a declarat Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, citată de cotidianului Le Monde.

La rândul său, Departamentul de Stat de la Washington a anunţat, potrivit postului de televiziune CNN, "sancţiuni vizând peste 200 de entităţi, persoane, nave şi avioane", potrivit unui comunicat al secretarului de Stat, Antony Blinken.

Noile sancţiuni ale Washingtonului vizează inclusiv persoane implicate în presupusele activităţi ale Rusiei de a deporta copii din Ucraina şi de a-i plasa în centre de reeducare, un caz pentru care Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin.

În replică, Ministerul rus de Externe a anunţat vineri seară restricţii de călătorie pentru 500 de cetăţeni americani, inclusiv pentru fostul preşedinte Barack Obama, potrivit agenţiei Reuters. De asemenea, Administraţia de la Moscova a anunţat că refuză o nouă cerere a Washingtonului de a avea acces consular la jurnalistul american Evan Gershkovich, aflat în detenţie pentru presupuse activităţi de spionaj.

Printr-o altă decizie, Ministerul rus de Interne a anunţat plasarea pe lista persoanelor date în urmărire a procurorului Karim Khan, de la Curtea Penală Internaţională, ca reacţie la emiterea mandatului de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

loading...
PUTETI CITI SI...