SUA reacționează la acuzațiile privind laboratoarele biologice din Ucraina: Rusia are o istorie de a-i acuza pe alții că fac ceea ce face ea însăși!

Postat la: 15.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

SUA reacționează la acuzațiile privind laboratoarele biologice din Ucraina: Rusia are o istorie de a-i acuza pe alții că fac ceea ce face ea însăși!

Centrul de implicare globală al Departamentului de Stat al SUA a publicat marți un nou raport care prezintă încercările Rusiei de a răspândi dezinformări cu privire la armele biologice americane și ucrainene, notează CNN.

Raportul de opt pagini nu pare să prezinte informații noi despre efortul de dezinformare, ci mai degrabă oferă o privire cuprinzătoare asupra eforturilor de amploare în acest sens, de pe vremea Uniunii Sovietice până la actualul război din Ucraina.

Publicarea raportului are loc la o zi după ce un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat că Rusia și China s-au aliniat "în mod clar" în ceea ce privește propaganda și dezinformarea în legătură cu războiul din Ucraina și că Statele Unite și Occidentul nu au investit suficient de-a lungul anilor în contracararea acestor dezinformări.

Raportul de marți a menționat că "Rusia, la fel ca și Uniunea Sovietică înainte de ea, a promovat timp de decenii afirmații false despre armele biologice în încercarea de a crea neîncredere în eforturile globale pașnice și în instituțiile de sănătate publică care contracarează amenințările biologice".

"De la invazia pe scară largă a Ucrainei din 2022, ecosistemul de dezinformare și propagandă al Rusiei a crescut volumul și intensitatea dezinformării sale cu privire la armele biologice, într-o încercare nereușită de a abate atenția de la invazia sa în Ucraina, de a diminua sprijinul internațional pentru Ucraina și de a justifica războiul său nejustificat", se arată în raport.

"Rusia are o istorie de a-i acuza pe alții că fac ceea ce face ea însăși, iar afirmațiile sale recente privind armele biologice legate de Ucraina nu sunt diferite. Statele Unite apreciază că Rusia continuă să mențină un program ofensiv de arme biologice, încălcând obligațiile sale în cadrul Convenției privind armele biologice", a adăugat raportul.

Raportul a oferit numeroase exemple de dezinformare pe care Rusia le-a promovat de la începutul războiului, inclusiv una dintre "cele mai notabile afirmații false ale sale este aceea că Statele Unite au colaborat cu Ucraina pentru a antrena o armată de păsări migratoare, țânțari și chiar lilieci pentru a transporta arme biologice în Rusia", ceea ce, a adăugat raportul, este "absurd".

Raportul a descris afirmațiile false ca fiind răspândite prin intermediul "ecosistemului de dezinformare și propagandă al Rusiei, cum ar fi mass-media finanțate de Kremlin și site-uri web legate de serviciile secrete rusești" și "așa-numiții 'experți'" care vorbesc cu presa rusă.

De asemenea, raportul a evidențiat comisia parlamentară rusă care investighează ceea ce susține că ar fi laboratoare biologice americane în Ucraina, despre care raportul spune că răspândește informații false despre arme biologice.

loading...
PUTETI CITI SI...