SUA: Poliţia nu mai are voie să utilizeze gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte mijloace mai puţin decât letale

Postat la: 06.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

SUA: Poliţia nu mai are voie să utilizeze gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte mijloace mai puţin decât letale

Un judecător al unui tribunal districtual din SUA a ordonat vineri poliţiei din Denver să înceteze să utilizeze gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte mijloace "mai puţin decât letale", precum grenade luminoase, împotriva protestatarilor din oraş, relatează Reuters.

Interdicţia temporară a fost decisă în urma unei plângeri depuse joi de protestatari la tribunalul districtual din Denver în care aceştia reclamau utilizarea unei forţe excesive de către poliţişti în timpul demonstraţiilor care au urmat morţii unui bărbat de culoare în timpul arestării sale de către poliţia din Minneapolis.

Tyrone Campbell, un purtător de cuvânt al poliţiei din Denver, a declarat că instituţia se va supune ordinului judecătorului.

Moartea, în Minneapolis, a afro-americanului originar din Houston, George Floyd, în timpul arestării sale de către poliţie în urma unei infracţiuni non-violente a dus la proteste naţionale împotriva utilizării forţei de către poliţie.

Primarul oraşului Seattle a anunţat vineri că interzice poliţiei să folosească gaze lacrimogene timp de 30 de zile, după ce experţii au avertizat că utilizarea acestora şi a spray-urilor poate accelera răspândirea coronavirusului. În aceeaşi zi, un judecător din Denver a hotărât ca poliţia să nu mai folosească agenţi chimici asupra protestatarilor paşnici, iar peste 50 de poliţişti din Buffalo au demisionat în semn de protest faţă de suspendarea unor colegi din New York.

Protestele faţă de brutalitatea poliţiei continuă, iar câteva oraşe şi state americane au făcut deja paşi spre reformarea tacticilor forţelor de ordine.

În Minneapolis, unde George Floyd a fost ucis în timp ce era arestat, pe 25 mai, autorităţile au decis să interzică manevre precum strângerea de gât şi au cerut agenţilor să încerce să îi oprească pe colegii pe care îi văd folosind inadecvat forţa.

Comisarul statal pentru drepturile omului, Rebecca Lucero, a spus că schimbările sunt necesare pentru a pune capăt vătămării persoanelor de culoare care au suferit deseori de pe urma „rasismului instituţional".

Primarul oraşului Seattle a decis ca poliţia să nu mai folosească gaze lacrimogene, după ce aproximativ 1.300 de lucrători sanitari şi experţi au transmis o scrisoare săptămâna aceasta avertizând că lansarea de astfel de substanţe asupra mulţimilor poate accelera răspândirea coronavirusului, relatează The Guardian.

Specialiştii în sănătate publică şi activiştii pentru drepturile omului au spus în repetate rânduri că gazele lacrimogene nu ar trebui folosite, reprezentând o armă chimică ce poate fi letală mai ales în cazul vârstnicilor şi al celor care suferă de boli respiratorii. Diverse tratate internaţionale şi Convenţia de la Geneva au interzis folosirea lor în conflicte internaţionale.

Un judecător federal din Denver a hotărât să interzică poliţiei să folosească agenţi chimici asupra protestatarilor paşnici. Brooke Jackson a spus că acţiunile unora dintre forţele de ordine din Denver şi din ţară sunt „dezgustătoare".

„Departamentul de Poliţie din Denver a eşuat în obligaţia sa de a a-i supraveghea pe ai lui", a scris Jackson, scrie news.ro.

Ordinul emis de el cere forţelor de ordine să avertizeze protestatarii să se disperseze înainte de a lansa gaze lacrimogene şi să înceteze folosirea nediferenţiată a proiectile non-letale sau puţin letale.

„Dacă vitrinele unui magazin trebuie sparte pentru a evita ca oasele feţei unui protestatar să fie rupte sau ca ochii să îi fie permanent afectaţi, este un schimb mai mult decât corect. Dacă pereţii unei clădiri trebuie desenaţi pentru a preveni suprimarea libertăţii de exprimare, este un schimb corect", este unul dintre cele mai surprinzătoare paragrafe din ordin.

Decizia lui Jackson a venit după ce mai mulţi protestatari au deschis o acţiune juridică cerând un ordin de restricţie temporar privind acţiunile agresive ale poliţiei asupra mulţimilor.

În acelaşi timp, în Buffalo (New York), întreaga echipă a departamentului de urgenţă al poliţiei - formată din 57 de agenţi - a demisionat în semn de solidaritate cu suspendarea fără plată a doi poliţisti din New York, care au agresat un bărbat în vârstă de 75 de ani la un protest faţă de moartea lui George Floyd.

Bărbatul a necesitat spitalizare, iar medicii spun că starea lui este bună.

Primarul oraşului Buffalo, Byron Brown, a spus că a aflat de demisia echipei şi că au fost luate măsuri pentru a continua asigurarea siguranţei publice.

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost oprit de poliţişti pe 25 mai şi interogat cu privire la cumpărarea de ţigări cu bani falşi. O înregistrare video arată cum el a fost arestat şi, mai mult de opt minute, unul dintre ofiţeri a stat cu genunchiul pe gâtul lui, în timp ce Floyd repeta cu nu poate respira. Autopsia a arătat că el a murit din cauza asfixierii.

În multe oraşe din SUA au izbucnit proteste, iar manifestaţii de solidaritate au avut loc şi în ţări din Europa - Marea Britanie, Olanda şi Franţa, dar şi în Australia. Majoritatea demonstraţiilor care au avut loc în ultimele zile în Statele Unite au fost paşnice, dar în unele dintre marile oraşe ele au devenit violente.

Cei patru poliţişti au fost concediaţi şi, iniţial, doar unul a fost pus sub acuzare - Derek Chauvin, care a îngenuncheat pe gâtul lui Floyd timp de aproximativ 9 minute, este acuzat de crimă de gradul trei şi ucidere din culpă de gradul doi. Pe 3 iunie, a fost anunţat că ceilalţi trei ofiţeri au fost acuzaţi complicitate la omor.

Joi seară, cei trei s-au prezentat pentru prima dată în faţa judecătorului. Cauţiunea a fost stabilită la 1 milion de dolari, dar va fi scăzută la 750.000 de dolari dacă ei vor îndeplini mai multe condiţii.

Chauvin urmează să apară în faţa Curţii luni.

O înregistrare video a arestării lui Floyd arată că un poliţist a ţinut genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute, reaminteşte Reuters.

loading...
PUTETI CITI SI...