SUA pierd teren în fața Chinei pentru supremaţia în domeniul inteligenței artificiale

Postat la: 18.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

SUA pierd teren în fața Chinei pentru supremaţia în domeniul inteligenței artificiale

Potrivit fostului șef de software al Pentagonului, Nicolas Chaillan, China este cu mult in avans fata de SUA in ceea ce priveste inteligenta artificială. Progresul lent în transformarea tehnologică a armatei americane „pune Statele Unite în pericol", a spus el.

Această concluzie pesimistă este în contrast puternic cu o evaluare făcută de Raj Iyer, ofițerul șef de informații al armatei SUA, care a numit-o „absolut neadevărat". SUA au o rețea vastă de parteneriate globale care fac schimb de informații în mod regulat, oferind atât agențiilor militare, cât și agențiilor de informații o imagine de ansamblu strategică care nu poate fi egalată de chinezi, a spus Iyer. Același sentiment este împărtășit de secretarul Apărării Lloyd Austin. Chinezii operează în vid, a explicat Iyer. Singura modalitate prin care pot obține fragmente din acest tip de informații este prin criminalitatea cibernetică, spionaj și alte metode nefaste, a susținut el.

În ceea ce privește aplicarea tehnologiilor AI, Iyer a recunoscut că chinezii au puterea de sus, dar succesul săulor vine cu prețul libertății personale și al drepturilor omului, deoarece guvernul chinez folosește tehnologia pentru a-și subjuga și controla populația. În timp ce serviciile de informații americane au depășit granițele în trecut, aceste încălcări pălesc în comparație cu sistemul de credit social al Chinei, metodele de identificare digitală și alte mijloace de oprimare implementate de Partidul Comunist Chinez.

Trebuie oare SUA să urmeze aceiași pași pentru a obține cu orice preț superioritatea în acest segment? Chaillan pare să creadă asta, drepturile omului și libertatea personală trebuie sacrificate. Potrivit articolului Reuters, el a dat vina pe inovația lentă, reticența companiilor americane precum Alphabet GOOG, -0,29% de a lucra cu statul pe AI și ample dezbateri etice asupra tehnologiei. El a deplâns că companiile chineze sunt obligate să colaboreze cu guvernul lor și au făcut investiții masive în IA fără a ține cont de etică.

Problema este că acesta este un exemplu de manual școlar al abordării „scopul scuză mijloacele", o expresie inventată de revoluționarul rus din secolul al XIX-lea Serghei Nechayev. Tiranii din întreaga lume au abuzat în mod regulat de această idee de-a lungul istoriei, folosind un sentiment de urgență (adesea fals) în centrul ei. Dacă criza, fabricată sau nu, pare suficient de plauzibilă pentru factorii de decizie, aceștia o vor folosi ca scuză pentru a face „orice trebuie" pentru a rezolva situația. De cele mai multe ori, își vor extinde puterea dincolo de ceea ce ar fi acceptabil în circumstanțe normale. Acesta este un semn distinctiv al tranzițiilor autoritare.

La începutul acestui an, Rand a publicat un raport sponsorizat de Biroul adjunct al șefului de stat major al Armatei SUA. Documentul subliniază că cea mai recentă alianță chino-rusă, care a început în 2014, există în 2021 și, cel mai probabil, va fi susținută şi în viitor. Scopul raportului este de a evalua impactul relației chino-ruse asupra Statelor Unite și implicațiile pentru viitoarea politică a SUA: „În cazul unei colaborări mai strânse China-Rusia, anticipăm relaxarea constrângerilor privind schimbul de tehnologii militare. Rusia și China ar putea împărtăși cele mai bune capacități ale lor; să colaboreze în cercetare și dezvoltare cu impact ridicat, cum ar fi vehiculele cu lansare hipersonică, sistemele de contra-spațiu și inteligența artificială."

loading...
PUTETI CITI SI...