SUA intervin la granița României: "Operațiunea Forțele Aliate" este aproape de o nouă versiune

Postat la: 30.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

SUA intervin la granița României:

Casa Albă a declarat că există o acumulare „fără precedent" de trupe şi vehicule blindate sârbe de-a lungul graniţei cu provincia Kosovo şi a cerut Belgradului să le retragă imediat, conform The Guardian.

SUA au mai intervenit în zona noastră geografică, prin intermediul operațiunii "Forțele Aliate", atunci când au avut o operațiune militară condusă de NATO împotriva Republicii Federale Iugoslavia în timpul Războiului din Kosovo. Bombardamentele au durat din 24 martie 1999 până pe 11 iunie 1999. Acestea a fost cea de-a doua operațiune majoră de luptă din istoria NATO

Forţa de menţinere a păcii NATO din Kosovo, KFOR a fost întărită cu trupe britanice, iar administraţia Biden a declarat că se consultă cu aliaţii pentru a se asigura că postura KFOR este adecvată situaţiei..

„Monitorizăm o mare desfăşurare militară sârbă de-a lungul graniţei cu Kosovo, care include o dislocare fără precedent de artilerie sârbă avansată, tancuri şi unităţi de infanterie mecanizate", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby.

„Aceasta este o evoluţie foarte destabilizatoare care a avut loc în ultima săptămână şi facem apel la Serbia să îşi retragă forţele de la graniţă şi să reducă tensiunile", a declarat el.

Consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, l-a sunat pe premierul kosovar, Albin Kurti, pentru a discuta despre escaladarea situaţiei, iar secretarul de stat, Antony Blinken, a vorbit cu preşedintele sârb, Aleksandar Vučić şi a cerut o „de-escaladare imediată" şi revenirea la termenii acordului anterior de normalizare a relaţiilor cu Kosovo.

Avertismentele SUA vin la sfârşitul unei săptămâni de tensiuni majore, începând cu o ambuscadă a paramilitarilor sârbi bine înarmaţi care a vizat o patrulă de poliţie kosovară, în urma căreia un poliţist a fost ucis. Trei sârbi înarmaţi au fost ucişi în confruntarea care a urmat, lângă satul Banjskë.

Grupul armat era condus de Milan Radoičić, viceliderul Listei Sârbe, un partid susţinut de Belgrad, care reprezintă minoritatea sârbă din nordul Kosovo. Prin intermediul unui avocat, Radoičić a spus că este responsabil pentru schimbul de focuri cu poliţia kosovară, dar nu a explicat sursa armelor moderne pe care paramilitarii sârbi le deţineau.

Guvernul kosovar a prezentat un document despre care afirmă că ar demonstra că un lansator de grenade pe care îl transporta grupul a fost furnizat de armata sârbă, iar oficialii de la Pristina şi-au exprimat îngrijorarea că incidentul de duminică a fost menit să ofere un pretext pentru o intervenţie militară sârbă în nordul provinciei Kosovo.

loading...
PUTETI CITI SI...