SUA abrogă un principiu fondator al Internetului: neutralitatea Netului

Postat la: 15.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

SUA abrogă un principiu fondator al Internetului: neutralitatea Netului

Lucrul de care se temeau apărătorii neutralităţii Internetului s-a întâmplat joi, când FCC a pus capăt - în Statele Unite - acestui principiu.

El interzice, de exemplu, unui furnizor de acces la Internet (FAI) să transporte fluxuri video provenind de la un serviciu dat mai rapid decât pe cele provenind de la altul. De asemenea, interzice blocarea accesului la anumite site-uri sau la un anumit tip de conţinut. Concret, sub imperiul neutralităţii Internetului, un FAI american nu avea dreptul să-şi pună consumatorii să plătească mai mult în schimbul unui acces mai rapid la YouTube sau la Netflix, de exemplu.

Apărătorii neutralităţii Internetului se tem că acest lucru poate să însemne pentru navigatorii pe Internet accesuri diferenţiate atât în privinţa preţului vitezei, cât şi a conţinutului - implicând un risc la adresa libertăţii de exprimare. Ei argumentează că neutralitatea Internetului permite unor actori mici să crească, beneficiind de un acces egal celui al giganţilor, fără să fie nevoiţi să plătească sume exorbitante pentru a accede la "tuburi" performante.

Unii pretind inclusiv că Google sau Netflix nu ar fi putut să apară fără acest principiu. Adversarii neutralităţii Internetului, reprezentaţi în general de operatorii telecomunicaţiilor, subliniază, în ceea ce-i priveşte, că infrastructura reţelelor are un preţ, cu atât mai mult cu cât aceasta necesită să fie modernizate în permanenţă, pe măsură ce utilizarea Internetului evoluează iar cererea creşte, mai ales prin video.

În opinia lor, experimentarea unor noi oferte şi punerea utilizatorilor să plătească mai mult pentru servicii de calitate mai mare le-ar permite să-şi asume aceste onvestiţii şi să inoveze şi mai mult. În 2016, în timpul administraţiei Obama, apărătorii neutralităţii Internetului au sărbătorit o victorie istorică.

La finalul unei mari dezbateri pe această temă în Statele Unite, FCC a decis că Internetul american este un "bun public", la fel ca reţeaua telefonică, şi că furnizorii de acces la Internet ar trebui să fie supuşi aceloraşi reguli, inclusiv neutralitatea reţelei. Însă, la sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump l-a numit la conducerea FCC pe un opozant notoriu al neutralităţii Internetului - Ajit Pai - un fost consilier al operatorului Verizon. El a lansat rapid un şantier care a condus joi, pe 14 decembrie, la sfârşitul acestui principiu în Statele Unite.

loading...
PUTETI CITI SI...