Shutdown la Washington. Administrația americană e pe cale să fie blocata de la 1 octombrie

Postat la: 26.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Shutdown la Washington. Administrația americană e pe cale să fie blocata de la 1 octombrie

Administrația de la Washington este pe cale să se inchida la 1 octombrie - al 22-lea blocaj din ultimii 50 de ani - care va perturba multe servicii, va afecta financiar angajații federali și va complica lucrurile pe scena politică americană, în contextul in care republicanii din Congres, in special aripa dura, forțează o confruntare pe tema cheltuielilor federale: mai putini bani pentru agentiile guvernamentale si mai multi pentru securitatea frontierelor.

În timp ce unele entități guvernamentale nu vor intra în așa-numitul shutdown - cecurile Social Security, de exemplu, vor fi în continuare trimise recipienților -, alte servicii vor fi reduse drastic. Agențiile federale vor opri toate acțiunile considerate neesențiale, iar milioane de angajați federali, inclusiv membri ai armatei, nu își vor mai primi salariile pana la rezolvarea situatiei.

Închiderea administrației federale din Statele Unite are loc atunci când Congresul de la Washington nu reușește să adopte un tip de legislație de finanțare care este semnată de președinte și devine lege. Legislatorii ar trebui să adopte 12 facturi de cheltuieli diferite pentru a finanța agenții din guvern, care depind de fondurile aprobate de Congres. În fiecare an, aceste agenții își depun cererile, pe care legislativul trebuie să le aprobe, iar președintele trebuie să semneze legislația bugetară pentru anul fiscal următor.

Procesul adoptării legislației necesită timp. De obicei, când termenul limită se apropie, legiuitorii din ambele tabere convin asupra finanțării temporare pe baza cererilor din anul precedent. Aceasta se numește o rezoluție continuă sau CR și este o modalitate temporară de a menține agențiile deschise până când bugetul anual este convenit. Cu alte cuvinte, CR este adoptată pentru a permite guvernului să continue să funcționeze.

Când însă nu este adoptată nicio legislație de finanțare, agențiile federale trebuie să oprească toate lucrările neesențiale și nu vor trimite salariile angajaților atâta timp cât durează blocajul administratiei.

Deși angajații considerați esențiali, cum ar fi controlorii de trafic aerian, asistenții medicali, angajații care mențin sistemul național de electricitate sau ofițerii din agențiile de aplicare a legii (polițiști, FBI, ICE etc.), trebuie să continue să se prezinte la serviciu, chiar daca nu sunt platiti, alți angajați federali sunt concediați temporar. Conform unei legi din 2019, aceiași lucrători sunt programați să primească plata înapoi odată ce impasul de finanțare este rezolvat.

Există și alte funcții critice care nu își obțin fondurile de la trezorerie în mod anual - asigurări sociale, Medicare și Medicaid. Acestea nu sunt întrerupte de blocajul guvernamental.

Finanțarea guvernamentală expiră la 1 octombrie, duminica viitoare, începutul anului bugetar federal. Închiderea efectivă a serviciilor administrației va începe sâmbătă spre duminică noaptea, la ora 12:01, dacă Congresul nu poate adopta un plan de finanțare pe care președintele să îl semneze pentru a deveni lege.

Actuala criză este determinată de opoziția unor republicani din aripa dură de a vota legile de finanțare fără introducerea unor reduceri masive de cheltuieli guvernamentale. House Freedom Caucus din Camera Reprezentanților a publicat o listă de cereri pe care dorește să fie incluse în rezoluția continuă. De exemplu, conservatorii au introdus anumite solicitări în legile de finanțare, inclusiv eliminarea sprijinului financiar pentru Ucraina în legea privind finanțarea apărării, blocarea finanțării avorturilor, a îngrijirii pentru persoanele transgender și a inițiativelor privind diversitatea, dar documentele nu au nicio șansă să treacă de Senatul dominat de democrați.

Opoziția conservatoare înseamnă că speaker-ul Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, va trebui aproape sigur să câștige un sprijin democrat semnificativ pentru a adopta un proiect de lege de finanțare - dar o astfel de abordare riscă o nouă rundă de conflict cu aceiași conservatori care în trecut l-au amenințat să-l înlăture din funcția de lider al camerei inferioare.

Conservatorii au respins încercările conducerii partidului de a supune la vot legislația și au amenințat că, dacă republicanii moderati ajung la un acord cu democrații pentru a obține o măsură adoptată în Cameră, îl vor răsturna pe McCarthy din funcția de speaker.

Orice buget al Camerei trebuie să fie trecut de Senatul controlat de democrați, camera superioară, și apoi să fie aprobat de președintele Joe Biden.

Este imposibil de prezis cât va dura paralizia guvernamentală. Casa Albă și democrații, împreună cu unii republicani, au avertizat că o închidere ar fi devastatoare pentru oamenii care se bazează pe guvernul lor pentru serviciile de zi cu zi și ar submina poziția Americii în lume.

În condițiile în care Congresul este împărțit între un Senat controlat de democrați și o Cameră a Reprezentanților condusă de republicani, iar conservatorii din dreapta extremă caută să folosească închiderea administrației drept pârghie pentru reducerea cheltuielilor, mulți afirmă că există toate șansele pentru o oprire care ar putea dura săptămâni și va afecta multe agenții, departamente și servicii din Statele Unite. Reamintim că, în acest moment, democrații dețin majoritatea în Senat: 49 republicani, 48 de democrați și trei independenți care votează cu democrații, în timp ce republicanii au o majoritate fragilă în Camera Reprezentanților: 222 republicani față de 212 democrați. Un loc e vacant.

Dacă nu se încheie niciun acord săptămâna aceasta, atunci SUA vor avea prima închidere guvernamentală de la începutul anului 2019. Atunci când guvernul federal intră în blocaj, milioane de lucrători federali se confruntă cu plăți întârziate, inclusiv mulți dintre cei aproximativ 2 milioane de militari și peste 2 milioane de bugetari din întreaga Americă.

Aproape 60% dintre lucrătorii federali sunt angajați în trei departamente importante: Departamentul de Apărare, cel de Afaceri pentru Veterani și Securitate Internă.

Angajații federali lucrează în toate cele 50 de state și au interacțiune directă cu contribuabilii - de la agenții Administrației Securității Transporturilor, care operează securitatea în aeroporturi, până la lucrătorii Serviciului Poștal care livrează corespondența.

Unele birouri federale vor trebui, de asemenea, să se închidă sau vor avea program redus în timpul unei închideri a administrației federale.

În afară de angajații federali, un blocaj al administrației ar putea avea efecte semnificative asupra serviciilor guvernamentale. Cetățenii americani care solicită servicii guvernamentale, cum ar fi studii clinice, permise pentru arme de foc și pașapoarte, ar putea întâmpina întârzieri de zile, săptămâni sau chiar luni.

Companiile care au afaceri strâns legate de guvernul federal, cum ar fi contractorii federali sau serviciile turistice din jurul parcurilor naționale, ar putea înregistra si ele întreruperi și scăderi ale activităților economice. Sectorul călătoriilor ar putea pierde 140 de milioane de dolari zilnic în contextul unei paralizii a administrației, potrivit U.S. Travel Industry Association (Asociația Industriei de Turism din SUA).

De asemenea, experții au avertizat că o închidere a guvernului federal ar putea zgudui piețele financiare. Goldman Sachs a estimat că un blocaj al administrației ar reduce creșterea economică cu 0,2% în fiecare săptămână, dar creșterea s-ar restabili după redeschiderea guvernului.

Alți analiști spun că întreruperea serviciilor guvernamentale are un impact de anvergură, deoarece ar zdruncina încrederea în guvern pentru a-și îndeplini sarcinile de bază. Camera de Comerț a SUA a avertizat: „O economie care funcționează bine necesită un guvern funcțional."

Pe de altă parte, în cazul în care administrația va fi blocată de un shutdown, președintele Statelor Unite și membrii Congresului vor continua să lucreze și să fie plătiți. Cu toate acestea, toți membrii personalului lor care nu sunt considerați esențiali vor fi concediați temporar.

De asemenea, sistemul judiciar va putea continua să funcționeze pentru o perioadă limitată de timp folosind fonduri provenite din dosarele judiciare și alte taxe, precum și alte finanțări aprobate. Mulți avocați și judecători nu lucrează în timpul unei opriri guvernamentale. Alții lucrează fără plată.

Anchetele penale tind să continue, dar sunt afectate aproape toate cazurile civile federale și cauzele din instanțele de imigrare.

În acest caz, finanțarea celor trei consilieri speciali numiți de procurorul general Merrick Garland - în cele două dosare federale împotriva fostului președinte, republicanul Donald Trump, precum și în cazul deschis împotriva lui Hunter Biden, fiul președintelui Biden - nu va fi afectată de o închidere guvernamentală, deoarece aceștia sunt plătiți printr-o creditare permanentă, pe termen nedeterminat, o zonă care a fost scutită de blocaje și în trecut.

Acesta pare sa fi fost de altfel si motivul pentru care Trump i-a îndemnat pe conservatori să reziste împotriva nivelurilor mai mari de finanțare pe care speaker-ul McCarthy le-a convenit cu președintele Biden la începutul acestui an și să pună capăt anchetelor penale federale deschise împotriva lui.

„Aceasta este și ultima șansă de a anula aceste urmăriri politice împotriva mea și a altor Patrioți," a scris Trump pe rețelele de socializare. „Au eșuat la limita datoriei, dar nu trebuie să eșueze acum. Folosiți puterea fondurilor și apărați Țara!" a scris fostul presedinte.

Înainte de anii 1980, lipsurile de finanțare guvernamentală nu au dus la închiderea semnificativă a operațiunilor guvernamentale. Dar Procurorul General Benjamin Civiletti, care a servit în timpul Administrației Carter, între 1979 și 1981, a susținut într-o serie de opinii juridice din 1980 și 1981 că agențiile guvernamentale nu pot funcționa legal în timpul în care nu sunt finanțate.

Din acel moment, oficialii federali au operat în conformitate cu înțelegerea că pot face scutiri pentru funcțiile care sunt „esențiale" pentru siguranța publică și îndatoririle constituționale.

Din 1976, au existat 22 de perioade de blocaj din cauza lipsei de finanțare, 10 dintre ele ducând la concedierea temporară a angajaților. Cele mai multe dintre opririle semnificative au avut loc in timpul președinției lui Bill Clinton, când președintele Camerei Reprezentanților din acel moment, Newt Gingrich, și majoritatea conservatoare a Camerei au cerut reduceri bugetare.

Cea mai lungă închidere guvernamentală a avut loc între 2018 și 2019, când președintele Trump și democrații din Congres au intrat într-un impas cu privire la buget și în legătură cu cererea sa de finanțare pentru un zid la granița cu Mexicul. Blocajul a durat 35 de zile, întinzându-se inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă. Aceea a fost, de asemenea, doar o închidere parțială a guvernului, deoarece Congresul a adoptat niște proiecte de lege pentru finanțarea unor segmente ale guvernului.

Biroul de Buget al Congresului (CBO) a estimat că blocajul din 2018-2019 a redus producția economică a SUA cu aproximativ 11 miliarde de dolari, inclusiv 3 miliarde de dolari pe care nu i-a recâștigat niciodată.

Ultima dată când guvernul federal s-a închis, 420.000 de angajați federali au fost obligați să lucreze fără plată și alți 350.000 au fost concediați fără plată, conform Federației Americane a Angajaților Guvernamentali, un sindicat federal al angajaților.

Potrivit analiștilor de peste ocean, este responsabilitatea Congresului să finanțeze guvernul. Camera Reprezentanților și Senatul trebuie să ajungă la o înțelegere ca să finanțeze guvernul într-un fel sau altul, iar președintele trebuie să semneze documentele ca să devină lege.

Congresul se bazează adesea pe așa-numita rezoluție continuă, sau CR, pentru a oferi bani provizorii pentru a deschide birouri guvernamentale la nivelurile actuale, în contextul în care discuțiile bugetare sunt în desfășurare. Banii pentru prioritățile naționale presante, cum ar fi asistența de urgență pentru victimele dezastrelor naturale, sunt adesea atașați unei legi aprobate pe termen scurt.

CR este un pas pe care Congresul îl face în mod obișnuit pentru a evita opririle, dar Kevin McCarthy se confruntă cu o rezistență îndârjită din propriile sale rânduri republicane, inclusiv din partea conservatorilor din linia dură care îmbrățișează deschis ideea închiderii guvernului.

Conservatorii din dreapta extremă spun că orice proiect de lege temporară nu este suficient pentru ei. (https://apnews.com/article/government-shutdown-mccarthy-house-republicans-spending-cuts-deff84c0e2ff7d3bd076b8c38e14cca4) Ei fac eforturi pentru a menține guvernul închis până când Congresul va negocia toate cele 12 proiecte de lege care finanțează guvernul, care este din punct de vedere istoric o activitate laborioasă ce nu este rezolvată cel mai devreme până în decembrie.

Trump, care este principalul rival al lui Biden în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024, i-a îndemnat pe cei din linia dură a Partidului Republican să nu cedeze și să blocheze activitatea administrației. Dacă conservatorii vor avea succes, oprirea activităților guvernului federal ar putea dura săptămâni, poate chiar mai mult.

loading...
PUTETI CITI SI...