Senatorii americani vor decide dacă SUA continuă să mai ofere sprijin economic şi de securitate Ucrainei

Postat la: 01.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Senatorii americani vor decide dacă SUA continuă să mai ofere sprijin economic şi de securitate Ucrainei

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat sâmbătă o măsură de finanţare de urgenţă pentru a evita paralizia administraţiei federale cu doar câteva ore înainte de aşa-numitul "shutdown".

Guvernul SUA a evitat o închidere a activităţii federale după ce atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul au convenit asupra unui acord de finanţare pe termen scurt. Un proiect de lege care menţine finanţarea guvernului până la jumătatea lunii noiembrie, dar care nu include niciun ajutor nou pentru Ucraina, a fost aprobat în Senat cu 88 de voturi la 9.

Acordul care menține finanțarea guvernului cu încă 45 de zile nu include niciun ajutor suplimentar pentru Ucraina în această perioadă. Decizia a fost votată în Cameră cu 335 de voturi pentru şi 91 împotrivă. Democrații lui Joe Biden au fost astfel obligați să accepte că pe termen scurt ar putea exista o întrerupere a eforturilor contraofensivei ucrainene în lipsa posibilități de a oferi mai mult ajutor militar Ucrainei.

Liderul Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, s-a opus vehement includerii sumei de 6 miliarde de dolari ca ajutoare pentru Ucraina. Se așteaptă ca parlamentarii din Senat să preia rapid proiectul de lege și să încerce să îl adopte sâmbătă, astfel încât acesta să poată fi dus rapid la biroul președintelui Joe Biden pentru semnătură.

Ucraina este dependentă de ajutoarele externe pentru a ține piept forțelor ruse și pentru a reuși să străpungă liniile defensive ale inamicului, pentru a-și recâștiga teritoriile pierdute. Cu numai câteva luni în urmă, Congresul a adus SUA la un pas de incapacitatea de plată a serviciului datoriei publice de 31.400 de miliarde de dolari.

De obicei, legislativul adoptă legi temporare pentru a câştiga timp în vederea negocierii legislaţiei detaliate privind cheltuielile. Anul acesta însă, 21 de republicani li s-au alăturat democraţilor, susţinând că este mai bine să se adopte legea pentru întreg anul fiscal, chiar dacă pe termen scurt se produce blocajul. Alţi republicani au condamnat această poziţie, afirmând că s-a ratat o ocazie de a promova politici conservatoare.

Senatorii vor decide

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, liderul minorităţii, Mitch McConnell, şi reprezentanţii comisiilor de alocări au declarat că se aşteaptă ca Senatul să lucreze "pentru a se asigura că guvernul SUA continuă să ofere un sprijin economic şi de securitate critic şi susţinut pentru Ucraina".

"Susţinem eforturile Ucrainei de a-şi apăra suveranitatea împotriva agresiunii neruşinate a (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi ne alăturăm unei puternice majorităţi bipartizane a colegilor noştri în această activitate esenţială", se arată în declaraţie. "Cu ochii partenerilor, aliaţilor şi adversarilor noştri aţintiţi asupra noastră, înţelegem foarte bine importanţa leadershipului american şi ne angajăm să îl consolidăm din Europa până în Indo-Pacific."

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a salutat măsurile luate de Congres pentru a evita "o închidere inutilă şi distructivă a guvernului, care ar fi avut un impact profund asupra vieţilor trupelor şi civililor noştri care muncesc şi se sacrifică pentru a apăra această ţară în fiecare zi", potrivit ABC News. Austin a îndemnat Congresul să se angajeze să ofere ajutor pentru Ucraina. "America trebuie să se ţină de cuvânt şi să continue să conducă", a spus Austin.

Congresul Statelor Unite a reușit să evite în ultimul moment paralizarea activității federale

Guvernul SUA a evitat o închidere a activităţii federale după ce atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul au convenit asupra unui acord de finanţare pe termen scurt. Un shutdown, care ar fi urmat să trimită zeci de mii de angajaţi federali în concediu fără plată şi să suspende diverse servicii guvernamentale, ar fi urmat să înceapă duminică la ora 00:01 (04:01 GMT).

Dar, într-o răsturnare de situaţie dramatică, sâmbătă după-amiază, republicanii din Camera Reprezentanţilor s-au străduit să adopte o măsură de finanţare temporară care ar menţine guvernul deschis pentru încă 45 de zile şi nu ar face concesii majore în ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor. Măsura a fost susţinută de mai mulţi democraţi decât republicani, până la 90 de republicani votând împotriva ei.

Măsura a fost o lovitură pentru un mic grup de republicani de dreapta care au blocat negocierile în cameră cu cereri inflexibile de reducere a cheltuielilor. Cu toate acestea, având în vedere că majoritatea legislatorilor doresc să evite o închidere a activităţii, una dintre cererile cheie ale facţiunii - nu mai există fonduri americane pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei acesteia de către Rusia - este reflectată în proiectul de lege.

Într-o declaraţie publicată la scurt timp după votul din Senat, preşedintele Joe Biden a declarat că "republicanii extremişti din Camera Reprezentanţilor" au încercat să creeze o "criză fabricată" şi l-a îndemnat pe preşedintele McCarthy să permită adoptarea fără întârziere a unui nou acord de finanţare pentru Ucraina.

loading...
PUTETI CITI SI...