Rusia vrea ca Google sa ii impiedice pe utilizatorii YouTube sa mai publice informatii despre protestele politice

Postat la: 13.08.2019 20:28 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia vrea ca Google sa ii impiedice pe utilizatorii YouTube sa mai publice informatii despre protestele politice

Agentia de reglementare a pietei de media din Rusia, Roskomnadzor, a cerut Google sa ii impiedice pe utilizatorii YouTube sa mai publice informatii despre protestele politice neautorizate, iar in caz contrar guvernul va lua masuri impotriva companiei americane, transmite MarketWatch. Roskomnadzor a facut aceasta cerere dupa saptamani de demonstratii legate de alegerile pentru consiliul municipal al Moscovei. Zeci de mii de demonstranti au participat al al patrulea weekend de proteste, provocate de excluderea unor candidati independenti si din opozitie de la alegerile locale. Peste 200 de oameni au fost arestati sambata, dupa ce unii participanti la demonstratii au mutat protestul din locul autorizat in centrul capitalei Rusiei.

Spre deosebire de demonstratiile din cele doua saptamani anterioare, cand politia a arestat cate 1.000 de oameni, organizatorii au avut autorizatie la evenimentul de sambata. Roskomnadzor a scris Google in legatura cu "structuri" nespecificate care si-au folosit conturile de pe YouTube pentru a trimite notificari despre adunari neinregistrate, inclusiv despre unele menite sa afecteze alegerile regionale si federale. YouTube este o filiala a Google. Daca Google nu va rezolva acesta problema, Rusia va avea dreptul sa reactioneze, potrivit unui comunicat al agentiei.

"In eventualitatea in care Google nu va lua masuri reactive, Federatia Rusa va considera acest lucru o interventie in afacerile suverane ale statului, ostila si care afecteaza alegerile democratice din Rusia si isi va rezerva dreptul la o reactie adecvata", a subliniat Roskomnadzor in scrisoare. Demonstratia de sambata, de la Moscova, a atras un numar de aproximativ 50.000 de persoane, cel mai mare din ultimii ani. Proteste mai mici au avut loc in mai multe alte orase. Rusia a adoptat in ultimii ani o serie de masuri pentru a creste controlul asupra internetului. O lege adoptata in acest an cere ca traficul pe internet sa aiba loc prin servere rusesti, masura despre care criticii afirma ca ar putea conduce la un fire wall similar cu un sistem din China, care blocheaza continutul politic si impiedica utilizatorii chineza sa foloseasca site-uri precum Facebook, Twitter si Google.

loading...