Rusia susține că Gazprom a început să-şi folosească stocurile de gaze pentru a stabiliza piața europeană. Ce scenarii studiază UE

Postat la: 12.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia susține că Gazprom a început să-şi folosească stocurile de gaze pentru a stabiliza piața europeană. Ce scenarii studiază UE

Grupul rus Gazprom a început să-şi folosească stocurile pentru a pompa mai multe gaze naturale în reţeaua de conducte, în vederea stabilizării creşterii preţurilor, a anunţat marţi un oficial rus.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți, în cadrul summitului UE-Ukraina de la Kiev, că Uniunea Europeană studiază scenariile de acțiune pentru a garanta furnizarea de gaze naturale către Ucraina, prin fluxuri inverse dinspre ţări precum Slovacia sau înmagazinarea comună în depozite a acestui combustibil, relatează agenţia EFE și Reuters.

Sergei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, într-un interviu acordat BBC News, a respins orice sugestie conform căreia Rusia reţine gazul destinat pieţei europene, unde preţurile electricităţii şi gazelor au crescut semnificativ anul acesta, deoarece înăsprirea aprovizionării cu gaze ar fi în contradicţie cu cererea tot mai mare din partea economiilor care se redresează în urma pandemiei de COVID-19.

„Suntem în favoarea securităţii energetice a Europei și vrem să colaborăm", a explicat Riabkov, care a mai spus că „Gazprom a început, de fapt, să pompeze gaz în conducte din rezervele sale, pentru a stabiliza piaţa europeană". Oficialul rus nu a dat însă amănunte suplimentare. Agenţia rusă de presă Interfax, citând date de la platforma Gas Infrastructure Europe, a anunţat că Gazprom a pompat timp de o zi gaz din facilitatea de stocare de la Haidach, Austria, în 7 octombrie, după ce preţul gazelor a atins un nivel record.

„Colaborăm, în linişte, spre a stabiliza situaţia. Nu este în interesul nostru să tulburăm şi mai mult apele", a mai subliniat Riabkov. Un grup de 40 de parlamentari europeni a cerut luna trecută Comisiei Europene să investigheze rolul companiei Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de manipularea pieţei. Ei au invocat suspiciuni faţă de „eforturile Gazprom de a face presiuni" asupra Europei pentru a aproba lansarea mai rapidă a gazoductului Nord Stream 2.

Într-o scrisoare din 16 septembrie adresată Comisiei Europene, parlamentarii europeni au susținut că prin refuzul de a participa la umplerea rezervelor de gaze necesare statelor membre, ruşii ţin artificial oferta sub cerere, iar acest aspect determină o mare influenţă asupra preţului. Europarlamentarii au precizat că ruşii nu dau curs comenzilor suplimentare de gaze și nu satisfac total cererea din piață pentru a putea controla preţul.

„Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigaţie privind posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi potenţiala încălcare a reglementărilor UE privind concurenţa", se arată în scrisoare. Atât Gazprom cât şi autoritățile de la Kremlin au respins acuzaţiile. „Am prefera să avem aici o piaţă în scădere. Rusia este pe punctul de a avea acum o piaţă în scădere și nu intenţionează să bulverseze piața europeană", a declarat Riabkov.

De altfel, preţurile europene de referinţă la gaze naturale s-au majorat cu peste 300% din ianuarie și până în prezent, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Uniunea Europeană a anunțat că studiază scenariile de acțiune pentru a garanta furnizarea de gaze naturale către Ucraina, prin fluxuri inverse dinspre ţări precum Slovacia sau înmagazinarea comună în depozite a acestui combustibil. „Sprijinim deplin Ucraina în chestiunea securităţii energetice. Înţeleg preocuparea Ucrainei cu privire la livrările de gaze ca urmare a livrărilor mult mai mici ale Gazpromului", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după summitul UE-Ucraina de la Kiev.

Mai mult, „este clar că Ucraina rămâne şi trebuie să rămână o ţară de tranzit de încredere", a adăugat șefa executivului comunitar, vorbind la o conferinţă de presă alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Subliniind că garantarea aprovizionării cu gaze este o chestiune valabilă nu doar pentru iarna aceasta, ci şi pentru cele care urmează, Ursula von der Leyen a menţionat ca posibile soluţii „creşterea capacităţii de furnizare a gazelor dinspre statele membre ale UE'', ceea ce „include de asemenea opţiunea de a lucra la organizarea fluxului invers al unui gazoduct suplimentar dinspre Slovacia''.

Totodată, Comisia Europeană mai este „explorează posibilitatea înmagazinării comune'' a gazelor, a adăugat preşedinta Comisiei Europene. Însă aceasta reiterat faptul că, pe termen lung, „inteligent'' este să se investească în energii regenerabile şi în creşterea eficienţei energetice. La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat că securitatea energetică este „esenţială pentru independenţa şi suveranitatea Ucrainei, întrucât gazoductul rus Nord Stream 2 creează noi provocări'' după ce livrările de gaze ruseşti către UE nu vor mai tranzita Ucraina, plus că „pierderea a două miliarde de dolari, care provin din taxele de tranzit încasate de Ucraina, nu reprezintă o perspectivă economică atractivă''.

loading...
PUTETI CITI SI...