Rusia pregătește un test al unei rachete supranumită Cernobîlul zburător!

Postat la: 03.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia pregătește un test al unei rachete supranumită Cernobîlul zburător!

Rusia ar fi pe cale să pregătească un nou test de rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, potrivit unor imagini satelitare care surprind o activitate într-o bază bază rusă de lansare, în Arctica, asemănătoare pregătirilor unor teste precedente, observate în 2017 şi 2018.

Imaginile surprind o activitate într-o instalaţie de lansare în a doua jumătate a lui septembrie, prezenţa unui camion remorcă de dimensiunile unei rachete şi două aeronave Rosatom folosite în colectarea de date în timpul testelor, staţionate în apropiere. Autorităţile ruse au emis la sfârşitul lui august un aviz prin care cereau avioanelor să evite această "zonă de pericol temporar" până cel puţin la 6 octombrie.

Este vorba despre teste ale unei rachete de croazieră cu propulasie nucleară, cunoscute sub numele de Burevestnik. Se cunosc puţine lucruri despre această armă cu o rază de acţiune foarte mare, al cărei mod de propulsare a fost evocat de către preşedintele rus Vladimir Putin în 2018, atunci când prezenta alte cinci arme strategice. Burevestnik a fost testată de 13 ori - fără succes - în perioada 2017-2019, potrivit ONG-ului Nuclear Threat Initiative. Rachetei i se mai spune si Cernobîlul zburător.

Mai multe persoane, inclusiv personal al bazei care participa la teste, au fost ucise în 2019, în urma prăbuşirii şi apoi exploziei unei rachete în timpul testelor, potrivit spionajului american. Potrivit unor oficiali americani, acest tip de rachetă de croazieră, a cărei rază de acţiune teoretică este de 22.000 de kilometri, ar putea tinge Statele Unite, însă nu a zburat niciodată atât cât s-a prevăzut. Cel mai reuşit test ar fi durat doar două minute, al unui zbor de mai puţin de 40 de kilometri.

loading...
PUTETI CITI SI...