Reacţia Moscovei după apariţia dronelor turceşti în Donbas: "Nu avem motive de sărbătoare"

Postat la: 16.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Reacţia Moscovei după apariţia dronelor turceşti în Donbas:

Moscova nu are prea multe motive de bucurie după apariţia dronelor turceşti în Donbas, estul Ucrainei, a observat marţi viceministrul de externe rus Serghei Ryabkov, relatează Tass.

„În mod evident, nu avem prea multe motive să sărbătorim având în vedere faptul că am auzit că dronele turceşti au apărut undeva în Donbas", a spus diplomatul care a descris exporturile de arme de către Turcia „o problemă serioasă". „Cumpără de la noi şi îşi livrează produsele altundeva. Există aranjamente corespunzătoare, inclusiv controale asupra exporturilor, în care discutăm toate aceste lucruri. Prin canale bilaterale, cercetăm o gamă de astfel de episoade şi vom continua să o facem", a spus acesta.

Pe de altă parte, Rusia şi Turcia au „relaţii normale şi versatile" şi discută chestiuni bilaterale „într-o procedură de lucru", a subliniat viceministrul rus de externe. Vicepreşedintele Comitetului pentru Securitate Naţională, Apărare şi Informaţii din Parlamentul ucrainean, Yuri Mysyagin, anunţa pe 3 aprilie că o dronă de luptă Bayraktar de fabricaţie turcească din serviciul armatei ucrainene a survolat pentru prima oară zona de operaţiuni din Donbas.

Ucraina şi Turcia şi-au consolidat recent relaţia, în special în ceea ce priveşte chestiunile de apărare, scrie Aerotime Hub (portal ucrainean). Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a întâlnit pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, la 10 aprilie 2021. În cadrul acelei vizite, Erdogan a asigurat că Turcia va sprijini restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi o va ajuta să intre în NATO.

Reacţionând la declaraţie, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a avertizat Turcia împotriva facilitării tendinţelor „militariste" din Ucraina. Erdogan a pledat pentru o prezenţă NATO mai puternică în regiunea Mării Negre, pe măsură ce Rusia îşi măreşte dimensiunea flotei navale, scrie Al Aljazeera. Ankara consideră Ucraina un tampon crucial împotriva Rusiei şi a fost un puternic promotor al acceptării acesteia în alianţa NATO. Cele două ţări cooperează într-o serie de proiecte şi acorduri de apărare.

Anul trecut, Ucraina a fost de acord să cumpere patru dintre corvetele din clasa MILAEM Ada din Turcia, nave de război de mici dimensiuni cunoscute pentru manevrabilitatea lor. Ţările produc împreună nave.

Confruntată cu animozitatea din ce în ce mai mare în capitalele occidentale, Ankara consideră Ucraina un partener în dezvoltarea tehnologiei militare, de la sateliţi şi radar la rachete. Însă experţii militari şi analiştii urmăresc în mod deosebit achiziţionarea de către Ucraina a dronelor de luptă ale Turciei, mai ales pe fondul creşterii tensiunilor din estul Ucrainei.

Turcia s-a poziţionat ca un exportator de nişă al UCAV-urilor (vehicule aeriene de luptă fără pilot) şi le-a promovat cu succes pe câmpurile de luptă din Siria, Libia şi Nagorno-Karabah. În acest din urmă conflict, drona Bayraktar TB2 a Turciei este creditată pe scară largă pentru contribuţia ei la înclinarea echilibrului puterii către Azerbaidjan în conflictul cu Armenia.

În 2018, Ucraina a cumpărat şase drone Bayraktar TB2 şi 200 de rachete de înaltă precizie din Turcia ca parte a unui acord de apărare în valoare de 69 milioane de dolari americani. Experţii militari ucraineni au studiat îndeaproape utilizarea dronei în Nagorno-Karabah. Ei spun că asemănările dintre lupta Azerbaidjanului împotriva Armeniei şi strădania Ucrainei de a smulge controlul asupra regiunii sale separatiste de la un alt set de forţe furnizate de Rusia sunt de bun augur pentru Kiev.

„Ştim că capacitatea Rusiei nu este suficientă în faţa UAV-urilor turceşti", a spus Bilgehan Ozturk, un analist al Fundaţiei SETA, un grup de reflecţie din Ankara, apropiat de guvernul Erdogan. „Ele ar conferi un atu forţelor ucrainene. Separatiştii susţinuţi de ruşi au avantajul lor, dar nu sunt capabili să împiedice noile UAV-uri. "

În mai 2020, Ucraina a anunţat planul „Viziunea Forţelor Aeriene 2035" care are în vedere reînnoirea flotei sale formată în principal din avioane de vânătoare MiG-29 şi Su-27. Drona Bayraktar TB2 şi-a dovedit eficienţa în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan din Nagorno-Karabah. Folosită de forţele azere, drona a distrus o serie de poziţii armene, în special vehicule blindate şi sisteme antiaeriene.

loading...
PUTETI CITI SI...