Războiul Civil 2.0: Majoritatea fanilor lui Trump și mare parte din alegătorii lui Biden vor secesiunea statelor din uniune. Fiecare parte vede "celălalt" partid ca fiind totalitarist!

Postat la: 03.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Războiul Civil 2.0: Majoritatea fanilor lui Trump și mare parte din  alegătorii lui Biden vor secesiunea statelor din uniune. Fiecare parte vede

Mai mult de jumătate dintre americanii care l-au votat pe Trump sunt în favoarea separării statelor "roșii" de uniune, potrivit unui sondaj recent, care a relevat că aproape jumătate dintre votanții lui Biden au aceeași părere. Este națiunea în drum spre Războiul Civil 2.0?

Aproximativ 52% dintre fanii lui Trump intervievați de Center for Politics de la Universitatea din Virginia consideră că țării i-ar fi mai bine dacă statele cu vot republican ("roșii") s-ar desprinde de uniune pentru a-și forma propria națiune, potrivit unui sondaj publicat vineri. Un sfert dintre acești alegători au fost foarte de acord cu acest sentiment. Nu doar votanții lui Trump au fost de părere că a venit timpul ca Statele Unite să se dezmembreze. Aproximativ 41% dintre votanții lui Biden au aprobat, de asemenea, această idee, deși un procent mai mic - 18% - s-au declarat ferm de acord cu ea.

Probabil mai îngrijorătoare au fost implicațiile pentru "cealaltă" parte dacă secesiunea nu ar avea loc. O majoritate considerabilă atât a alegătorilor lui Trump, cât și a lui Biden au fost de acord cu afirmația că "dacă societatea noastră dorește acest lucru, este de datoria fiecărui cetățean adevărat să ajute la eliminarea răului care ne otrăvește țara din interior". Cu siguranță că nimeni nu iese în față apărând (sau identificându-se ca) rău, dar s-ar părea că ambele părți se referă una la cealaltă atunci când folosesc un astfel de termen.

Un procent uriaș de 80% dintre votanții lui Biden și 84% dintre votanții lui Trump sunt de acord că aleșii din celălalt partid "reprezintă un pericol clar și prezent pentru democrația americană". În ceea ce privește "valorile", aproape 90% dintre alegătorii lui Trump consideră că Partidul Democrat vrea să "elimine influența valorilor tradiționale în viața și cultura americană", în timp ce 78% dintre alegătorii lui Biden au aceeași părere - înlocuind "progresist" cu "tradițional". Nu este neapărat ura sau disprețul care determină această divizare - în multe cazuri, este vorba de frică.

Atât votanții lui Biden, cât și cei ai lui Trump (80% și, respectiv, 82%) se tem că ei sau cineva apropiat lor "ar putea suferi pierderi sau suferințe personale din cauza efectelor politicilor [partidului din opoziție] în viitor". Aproape trei sferturi din ambele partide și-au pierdut încrederea în Primul Amendament, sugerând că "unele surse media de extremă [dreapta/stânga] au devenit atât de neadevărate încât ar trebui să fie cenzurate pentru a opri răspândirea minciunilor periculoase".

Ambele partide consideră că mass-media care favorizează "tabăra" opusă sunt de facto o ramură a partidului respectiv, 77% dintre democrați considerând că o agenție de presă precum Fox News este un organ de presă al Partidului Republican, plin de știri false, în timp ce 88% dintre republicani consideră că o agenție precum MSNBC este un grup de paraziți liberali. Aparent, văzând puțin loc pentru nuanțe, 76% dintre votanții lui Trump au declarat că nu există "nicio diferență reală între democrați și socialiști", în timp ce 56% dintre votanții lui Biden replică că nu există "nicio diferență reală între republicani și fasciști"

În fantezia despre cum să rezolve problema națiunii lor divizate, o minoritate considerabilă, atât de stânga, cât și de dreapta, a dat frâu liber totalitarismului interior, sugerând: "Ar fi mai bine pentru America dacă oricine ar fi președinte ar putea lua măsurile necesare fără a fi constrâns de Congres sau de tribunale." În timp ce această cifră se ridică la doar 46% pentru democrați și doar 44% pentru republicani, ambele "tabere" au fost destul de deschise în ceea ce privește dorința lor de a avea un "lider puternic" care ar putea "distruge curentele radicale și imorale care predomină în societatea de astăzi".

Un procent de 82% dintre republicani erau dispuși să îmbrățișeze un astfel de om puternic (sau femeie puternică) și chiar 62% dintre democrați au aprobat această idee. O proporție similară credea că există "mulți oameni radicali și imorali care încearcă să distrugă lucrurile" și că "societatea noastră ar trebui să-i oprească". Sondatorii nu s-au oprit să întrebe în mod direct cine ar putea fi acești oameni radicali și imorali, presupunând poate că este vorba de celălalt partid care este țapul ispășitor - deși vitriolul împotriva unor astfel de "radicali" s-a bucurat de o aprobare mult mai bipartizană decât diviziunea politică în sine.

Presa americană - în special cea de tip mainstream - deplânge adesea lipsa de unitate națională, dând vina în primul rând pe Trump și pe susținătorii săi. Chiar și reportajul Mediaite despre sondajul care a arătat că dorința de secesiune este bipartizană părea conceput pentru a diviza și mai mult populația, declarând în titlul său că "votanții lui Trump" sunt cei care cer dezunire, chiar dacă peste 40% dintre votanții lui Biden au cerut același lucru.

loading...
PUTETI CITI SI...